Ἱστορίες κατασκοπείας ἤ παιχνίδια ὑπολογιστῶν;

Ὅταν διάβασα τὴν σημείωσι φίλου γιὰ τὸ παρακάτω, ξαφνιάστηκα. Δὲν συνηθίζει νὰ ἀποστέλλῃ τέτοιου εἴδους θέματα.
Πολλῷ δὲ μᾶλλον ὅταν διάβασα τὰ περὶ τῶν Τσέχων, ποὺ οὐδόλως ἀθῶοι φαίνονται, ἄρχισα νὰ ἐκνευρίζομαι. 
Καλά, οἱ Τοῦρκοι, οἱ Ἀμερικανοί, οἱ Ἀλβανοί, οἱ Βαρδαρσκανοί, οἱ Βούλγαροι νὰ κατασκοπεύσουν. Οἱ Τσέχοι; Ἀπό ποῦ κι ὥς ποῦ;
Τὰ κομμάτια τοῦ πᾶζλ ἄρχισαν νὰ μπαίνουν στὴν θέσι τους ὅταν ἔφθασα στὴν λεπτομέρεια τῶν εἰκονικῶν μαχῶν, ποὺ διαδραματίζονται στὰ ὑποτιθέμενα παιχνίδια τους καὶ στὴν ἐπίσκεψι τοῦ ἀρχηγοῦ τῶν μυστικῶν ὑπηρεσιῶν τῆς Τσεχίας. Ἐκεῖ εἶναι τὸ σημεῖον-κλειδὶ γιὰ τὴν σοβαρότητα τῆς ὑποθέσεως. 

Πῶς θά τό χειρισθοῦν οἱ ἰθύνοντες; Πόσο σοβαρό εἶναι; Θά μπορέσουμε νά μάθουμε ἤ μόνον στίς εἰκασίες θά παραμείνουμε;

Φιλονόη. 

Οι κατάσκοποι της Τσεχίας και …Τo δήθεν video game !

Η Bohemia Interactive κατασκευάζει προγράμματα προσομοίωσης για στρατιωτική εκπαίδευση που χρησιμοποιούνται από αρκετές Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι στην Ελλάδα πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν ορισμένα πράγματα από τα απλά θέματα και όχι απλά τα ανθρώπινα …

Ούτε βέβαια να λυπηθούμε τους Τσέχους κατασκόπους  για λόγους ανθρωπισμού ,ούτε βέβαια  να κρίνουμε χωρίς να γνωρίζουμε τα γεγονότακαι εδώ μιλάμε για Στρατιωτικές πληροφορίες μάχης !

Οι ίδιοι οι Τσέχοι ισχυρίζονται οτι ήρθαν για διακοπές ενώ όλοι γνωρίζουν οτι ο εργοδότης του δεν σχεδιάζει μόνο  απλά video games μόνο αλλά και στρατιωτικούς προσομοιωτές όπου εκπαιδεύονται μονάδες καταδρομών Στρατών ,σε ηλεκτρονικά πεδία μάχης με πραγματικά στοιχεία κτίρια,υψώματα ,δρόμοι ,εγκαταστάσεις!

Να γνωρίζουμε οτι για την τύχη τους δεν ενδιαφέρθηκε  το Υπουργείο εξωτερικών όπως θα ήταν το συνηθισμένο και σωστό για απλούς πολίτες ,αλλά ο Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της Τσεχίας  που ήρθε άρον ,άρον στην Ελλάδα και συνάντησε τον Έλληνα Ομόλογό του !

 Ο Τσέχος πρωθυπουργός  συζήτησε το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος στο περιθώριο της συνόδου της Ευρώπης…Πάρα πολύ περίεργο και ασυνήθιστο για δύο απλούς πολίτες και θέμα που λύνεται με παρέμβαση  μεταξύ χαμηλόβαθμων  υπαλλήλων των υπουργείων των δύο χωρών !
 
Το πόσο περίεργο αλλά και πόσο σοβαρό είναι οτι ο Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της Τσεχίας αντί να απαντήσει με το συνηθισμένο τρόπο στο Τομέα της αντικατασκοπείας της ΕΥΠ ήρθε ο ίδιος στην Ελλάδα ….Το πόσο σοβαρό είναι το θέμα δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε πιό πέρα και μάλιστα οι κατηγορούμενοι έπρεπε να μεταφερθούν στην Αθήνα και η ανάκριση να γίνει από Πράκτορες της ΕΥΠ και όχι απο απλούς αστυνομικούς του Α.Τ της Μύρινας !
Βετεράνος
 
Σύμφωνα με την Καθημερινή …
Νέα επεισόδια προστίθενται καθημερινά στο θρίλερ της σύλληψης των Τσέχων Ivan Buchta και Martin Pezlar στη Λήμνο με την κατηγορία της κατασκοπείας. Οι δύο άνδρες ηλικίας 28 και 33 ετών συνελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου από αστυνομικούς του τμήματος Μύρινας και έκτοτε παραμένουν προφυλακισμένοι στις δικαστικές φυλακές Χίου. Διώκονται για κατασκοπεία, καθώς φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι εργάζονται στην εταιρεία Bohemian Interactive, δημιουργό του διαδικτυακού, πολεμικού παιχνιδιού ARMA 3 που διαδραματίζεται σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η κινητοποίηση για τη σύλληψη των δύο ξεκίνησε μετά την αποστολή στις τοπικές αρχές πληροφοριακού δελτίου από τη Γ΄ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ. Το εν λόγω έγγραφο που συμπεεριλήφθη στη δικογραφία ενημέρωνε λεπτομερώς για την άφιξη των δύο Τσέχων, τον τόπο διαμονής και την ημερομηνία αναχώρησής τους. Προειδοποιούσε επίσης ότι οι δύο αλλοδαποί επρόκειτο να φωτογραφίσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Από τη στιγμή της άφιξής τους στην Ελλάδα και μέχρι τη σύλληψή τους, 6 ημέρες αργότερα, οι δύο Τσέχοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από κλιμάκιο της ΕΥΠ. Συνελήφθησαν τελικά από αστυνομικούς του Α.Τ. Μύρινας, οι οποίοι και κατάσχεσαν φωτογραφικές μηχανές, έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι βρίσκονταν στη Λήμνο για διακοπές, ύστερα από δύο χρόνια εντατικής ενασχόλησής τους με το διαδικτυακό παιχνίδι προσομοίωσης ARMA 3. Το εν λόγω video game διαδραματίζεται σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο και το σενάριό του προβλέπει πολεμική σύρραξη μεταξύ νατοϊκών δυνάμεων και του Ιράν.
 
Από τη σε βάρος τους δικογραφία προκύπτει ότι οι φωτογραφίες που «καίνε» τους δύο Τσέχους είναι συνολικά 14. «Πρόκειται για 7 φωτογραφίες και 7 αποσπάσματα από βίντεο στα οποία απεικονίζονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού», δήλωσε στην «Κ» ο δικηγόρος των κατηγορουμένων κ. Παναγιώτης Ελευθερίου. Παρότι η φωτογράφιση στρατοπέδων δίχως άδεια διώκεται ως πλημμέλημα, ανακριτής και εισαγγελέας άσκησαν εναντίον των δύο ποινική δίωξη για το κακούργημα της κατασκοπείας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη των δύο, η ηγεσία της ΕΥΠ απέστειλε έγγραφο προς την υπηρεσία πληροφοριών της Τσεχίας, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την ταυτότητα και την ιδιότητα των συλληφθέντων. Αντί απάντησης, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τσεχίας επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του κ. Θεόδωρο Δραβίλλα.
 
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους εξειδικευμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, γεγονός που (σύμφωνα με τον εισαγγελέα και τον ανακριτή) διαψεύδει τον ισχυρισμό τους ότι βρίσκονταν στην Ελλάδα για διακοπές. Ως πρόσθετο επιβαρυντικό στοιχείο αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Bohemian Interactive στην οποία απασχολούνται οι κατηγορούμενοι, είναι μέτοχος σε άλλη εταιρεία που κατασκευάζει προγράμματα προσομοίωσης για στρατιωτική εκπαίδευση. Ο εν λόγω επιχειρηματίας κλήθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση. Τέλος, φέρεται να προέκυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δύο Τσέχοι έστελναν καθημερινά φωτογραφίες από τον υπολογιστή τους σε άγνωστο παραλήπτη.
Βετεράνος.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply