Τί σχέσι ἔχουν οἱ Γαλάτες τοῦ Ἀστερίξ μέ τούς Ἀρχαίους Ἕλληνες;

Γιατί ὄχι νά μήν ἔχουν σχέσι;
Ὅταν κάποτε διάβαζα τὰ ἐπεισόδια μὲ τὶς περιπέτειες τῶν Γαλατῶν, τὸ μυαλό μου συχνὰ πυκνά, ἄθελά του, πήγαινε στὰ τῶν παππούδων μας.
Ποιά ἡ διαφορά;
Στό πεῖσμα; 
Στήν θέλησι; Στό γλέντι πρό τῆς μάχης; Ποῦ;

Γιὰ κάθε ἐνδεχόμενον πάντως, ἡ ἀνάρτησις εἶναι …αἰρετική!

Φιλονόη. 

ΟΙ ΓΑΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Παρακάτω επισημαίνονται οκτώ στοιχεία που δείχνουν πως ο Rene Goscinny που έγραφε τα κείμενα του γνωστού κόμικ ίσως αρχικά κάτι άλλο είχε στο μυαλό του από ένα γαλατικό χωριό…

Στις ιστορίες λοιπόν του αγαπημένου ήρωα, συμβαίνουν τα εξής…
1. Πίνουν μαγικό φίλτρο. Ο μέλανας ζωμός βέβαια δεν είχε μαγικές ιδιότητες, αλλά πιστευόταν πως αν άντεχες να πιεις εκείνο το παρασκεύασμα η σκληραγώγηση που έπαιρνες έφτανε ώστε να αντέχεις τα πάντα.

2. Ο Κακοφωνίξ παίζει αρχαιοελληνική λύρα.

3. Κάνουν συμπόσια.

4. Τσακώνονται συνεχώς για τα ψάρια τα οποία προμηθεύονται καθημερινά. Όπως μας πληροφορούν οι Κ.Μ ΚΟΛΟΜΠΟΒΑ – Ε.Λ. ΟΖΕΡΕΤΣΚΑΪΑ στο βιβλίο τους με τίτλο Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, στην αρχαία Αθήνα αγαπούσαν πολύ το ψάρι. Μία ειδική καμπάνα ειδοποιούσε τους Αθηναίους πως έφτασε η πραμάτεια, ώστε το ψάρι να πουληθεί το δυνατόν πιο φρέσκο. Τότε άρχιζαν οι γνωστοί καυγάδες των αγοραστών με τους άξεστους ψαράδες, οι οποίοι ξεκινούσαν τις προσφορές από αρκετά υψηλές τιμές, ενώ η πολιτεία είχε θεσπίσει μία ιδιότυπη αγορανομική υποχρέωση. Οι αγορανόμοι φρόντιζαν ώστε οι ψαράδες να μη βρέχουν τα ψάρια ώστε να μη φαίνονται πιο φρέσκα απ ‘όσο στην πραγματικότητα ήταν…

5. Επιτίθενται πάντοτε πρώτοι, όντας πολύ λιγότεροι από τον εχθρό. Λίγη ελληνική ιστορία πείθει πως ήταν σύνηθες για τους Έλληνες. Και αυτή τους η συνήθεια έχει γράψει λαμπρές σελίδες στην ιστορία.

6. Λέγεται μάλιστα, πως όταν οι Πέρσες είδαν τους υποπολλαπλάσιους σε σχέση με τον περσικό στρατό Έλληνες πολεμιστές να επιτίθενται πρώτοι ξεκινώντας τη μάχη του Μαραθώνα, είπαν “Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες”.

7. Οι Γαλάτες του κόμικ, χαίρονται όταν βλέπουν τον εχθρό κι ας είναι υπεράριθμος. Πολλά τα παραδείγματα της ιστορίας των Ελλήνων με κοινή αυτή τη διάθεση. Από τις Θερμοπύλες μέχρι το έπος του ’40 είναι κάτι δεδομένο…

8. Οι βασικοί ήρωες έχουν ελληνικά ονόματα… Asterix, Obelix, Dogmatix (ο σκύλος, γνωστός μας ως Ιντεφιξ), Panoramix, Cacofonix, Vitalstatistix, Panacea, Ordralfabetix, Cetautomatix.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως η εποχή στην οποία εκτυλίσσονται οι ιστορίες του Αστερίξ έσφυζε από ελληνικό πολιτισμό, οπότε φυσικό επόμενο είναι κάποιος να συμπεριελάμβανε αρκετά ελληνικά στοιχεία προκειμένου να την προσεγγίσει, αλλά αλήθεια είναι επίσης πως πουθενά το παραπάνω κείμενο δεν υπεραμύνθηκε της σοβαρότητάς του…

ξύστρα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Τί σχέσι ἔχουν οἱ Γαλάτες τοῦ Ἀστερίξ μέ τούς Ἀρχαίους Ἕλληνες;

Leave a Reply