Ἐφυραία Γῆ (25ον) ἀφιέρωμα στὸν Κάρλος Μέντεζ.

ΕΦΥΡΑΙΑ ΓΗ

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ

25ο ΦΥΛΛΟ, Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

 

Συντάκτης: : Γιάννης Βαρελάς

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2741086328, 6973993540

Fax: 2741089245, email:johnvar@otenet.gr

Συμμετέχουμε  στον  Κήπο της Αφθονίας. Ο Κήπος της Αφθονίας, δεν είναι ομάδα.

Είναι η ονομασία μας  όταν έχουμε μια από κοινού δράση.

 

Κ  Α  Λ  Ε  Σ    Γ  Ι  Ο  Ρ  Τ  Ε  Σ –  Υ  Γ  Ε  Ι Α  &  Χ  Α  Ρ  Α!

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΘΛΙΨΗ

 

Θα επανέλθουμε μετά τις γιορτές!

 

Το τελευταίο φύλλο Εφυραία Γη της χρονιάς,  είναι αφιερωμένο στον ΚΑΡΛΟΣ ΜΕΝΤΕΖ τον Ινδιάνο αρχηγό των φυλών του Αμαζόνιου που δολοφονήθηκε το 1988, μόλις έβγαινε από την πόρτα του σπιτιού του στο Ρίο. Είχε καταφέρει να απαγορευτεί η εξαγωγή ξυλείας του Αμαζόνιου στις Ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα προστατεύεται ο Αμαζόνιος από χιλιάδες ανθρώπους που αγοράζουν την γη, ώστε η πολυπρόσωπη ιδιοκτησία να απαγορεύει την αγορά της από τις εταιρείες.

 

ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ :
CHICO MENDES

Τα τροπικά δάση είναι οι φυσικοί  βοτανικοί κήποι  του πλανήτη και ενώ καλύπτουν μόνο το δύο τοις εκατό της γήινης επιφάνειας, φιλοξενούν πάνω από τα μισά είδη των φυτών και  ζώων της γης. Η Εθνική Ακαδημία  Επιστημών υπολογίζει ότι ετησίως τα τροπικά δάση καταστρέφονται, πάνω από  50 εκατομμύρια στρέμματα  (το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στην Αγγλία, την Σκωρία και την Ουαλία μαζί). Συνεπώς, η διάσωση αυτών των πολύτιμων περιοχών είναι επείγουσα περιβαλλοντική ανάγκη. Άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης και από όλα τα κοινωνικά στρώματα διαθέτουν  το χρόνο τους και τα χρήματά τους για να βοηθήσουν τα προγράμματα που διδάσκουν τους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιήσουν τους πόρους που προσφέρουν τα τροπικά δάση  χωρίς να γίνει καταστροφή τους. 

Ένας άνθρωπος, έκανε την ανώτατη θυσία. Το όνομά του ήταν Chico Mendes, και στις 22 Δεκεμβρίου 1988, δολοφονήθηκε προσπαθώντας να σώσει από την καταστροφή τον αγαπημένο τόπο του, την ζούγκλα του  Αμαζονίου.

Ο Chico Mendes γεννήθηκε στη Βραζιλία στις 15 Δεκεμβρίου 1944 και μεγάλωσε σε μια φυλή που δραστηριοποιούταν στη  συλλογή  γόμας-λάστιχου από τα δέντρα – οι επονομαζόμενοι tappers (επίσης γνωστοί και  ως seringueiros). Η συλλογή του λάστιχου γίνεται από τις φυλές του   Αμαζόνιου για  γενεές και γενεές, και  είναι μια διαδικασία με την οποία  ακίνδυνα εξάγεται το λάστιχο  από τα  δέντρα και το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σε κάποια προϊόντα όπως  λάστιχα στις ρόδες αυτοκινήτων,  γόμες μολυβιών, και ακόμη και τα προϊόντα Tupperware.  Το «κτύπημα του δέντρου» όπως ονομάζεται η διαδικασία,  είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους αξιοποιούνται οι πόροι του Αμαζόνιου χωρίς να βλάψουν μόνιμα το οικοσύστημα.  Είναι ένα βιώσιμο γεωργικό σύστημα, και ο Chico Mendes που είχε ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και είχε γίνει επίσης ένας seringueiro  ακολουθούσε αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής της γόμας  και δημιούργησε ένα κίνημα στις φυλές του Αμαζονίου για την διάσωση του Αμαζονίου.

Για τους ranchers όμως των βοοειδών και για τους  βιομηχάνους μεταλλωρύχους των ορυχείων της Βραζιλίας, η “βιώσιμη γεωργία” εμποδίζει να είναι απεριόριστα επικερδείς οι επιχειρήσεις τους.  Πολλά χρήματα μπορούν να προέλθουν από την αλόγιστη εκμετάλλευση  του δάσους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.  Οι  ranchers και οι βιομήχανοι ανθρακωρύχοι αυτό που αφήνουν πίσω τους είναι μια χέρσα περιοχή, μια έρημος εκεί όπου μόλις πριν λίγα χρόνια υπήρχε  ένα δάσος και που υπήρχε εκεί για περισσότερα από 180 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Mendes αντιμετώπισε σφοδρή επίθεση από τους βιομηχάνους και τους διεφθαρμένους  κυβερνητικούς  ανώτερους  υπάλληλους  που ωφελούνταν από την ανεξέλεγκτη  εκμετάλλευση  της ζούγκλας του Αμαζόνιου. Φυλακίστηκε, προπηλακίστηκε και απειλήθηκε, αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να τον αποτρέψει από την αποστολή του για να σώσει την αγαπημένη του ζούγκλα.  Όταν, το 1988, ένας rancher ονόματι  Alves de Silva  δολοφόνησε  τον Mendes στο σπίτι του, η  αντίδραση ενάντια στη καταστροφή του δάσους πέρασε πιο πλατειά  στη  βάση και από τότε συνεχώς μόνο αυξάνεται.

Ο Mendes πάλεψε θαρραλέα για να αποτρέψει τις καταστρεπτικές πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων. Υποστήριξε μια επιστροφή στα βιώσιμα γεωργικά συστήματα και ώθησε τους συντρόφους του Βραζιλιάνους σε μη  βίαιη διαμαρτυρία ενάντια στις εταιρίες που λεηλατούσαν τη ζωή τους. 

Η κατακραυγή που ακολούθησε την δολοφονία του Chico Mendes ήταν εκκωφαντική. Η θυσία του αποτέλεσε  μια κρίσιμη καμπή στην πάλη για να σωθεί η ζούγκλα του Αμαζονίου. Η υποστήριξη προήλθε από όλο τον κόσμο  και πολλές μεταρρυθμίσεις έγιναν για να εξασφαλίσουν το μέλλον της ζούγκλας και συγκεντρώθηκαν χρήματα για να βοηθήσουν την εκπαίδευση των Seringueiros. 

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply