Πίστις σὲ μίαν ἰδέα, ἡ μεγίστη τῶν ἀρετῶν.

Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό την αθρόα ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ πρώην μελών του πάλαι-ποτέ ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα που σχηματίζουν είναι εικόνα πανικού χιλιάδων αρουραίων που εγκαταλείπουν το πλοίο που καίγεται και σαλτάρουν σ ένα άλλο!
Στον αντίποδα μερικοί απ΄ τους παλιούς στρατιώτες ή αξιωματικούς του κόμματος, πιστοί στα πρώτα οράματά τους της δεκαετίας του ’70, το παλεύουν ακόμα άσχετα απ το κόστος. Αξιοθαύμαστη αυτή η πίστη και προσήλωση, παρ όλο που στο βάθος γνωρίζουν ότι αφ΄ ενός ο αγώνας τους είναι καταδικασμένος και πως τα οράματα αυτά είχαν απ’ την αρχή των 198′ προδοθεί απ την ίδια την ηγεσία τους…
Απ’ την άλλη, αυτοί που εγκαταλείπουν το πλοίο προξενούν βαθιά αηδία, μια και το μόνο τους όραμα μοιάζει να είναι το “εις οιωνός άριστος αμύνεστε περί πάρτης“! Tο ΠΑΣΟΚ πριν πάρει την εξουσία, φιλοξένησε στις τάξεις του πολλούς αξιοπρεπείς αριστερούς. Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας το ’81 αρκετοί κατάλαβαν τι θα ακολουθούσε. Το ΠΑΣΟΚ διεφθάρει με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου κι έτσι, δεν ήταν λίγοι αυτοί που την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια αρνούμενοι να “κερδίσουν” ανταλλάσσοντας “τα πολύτιμα (ιδέες) με ευτελή (διορισμοί-καριέρα). Όσοι κατέβηκαν τότε από το πλοίο, βρήκαν καταφύγιο σε μικρούς σχηματισμούς της αριστεράς συνεχίζοντας να “ονειρεύονται”…
Οι προσηλωμένοι με ανιδιοτέλεια σ’ ένα όραμα-ιδέα είναι αξιοθαύμαστοι αλλά και χρήσιμοι για την πρόοδο μιας κοινωνίας. Ακόμα κι αν το όραμα τους είναι ο εφιάλτης κάποιων άλλων! Εδώ στην ξύστρα, θεωρούμε πως οτιδήποτε καλό, είναι καλό ακόμα κι αν προέρχεται απ’ το διάβολο και θα είμαστε μαζί του. Και οτιδήποτε κακό, είναι κακό ακόμα κι αν προέρχεται απ’ το θεό και θα είμαστε εναντίον του! Κι εκτός αυτού, η αρχαία ελληνική διαλεκτική, πριν την κάποια διαφθορά της από μερικούς αυτοπροσδιοριζόμενους ως μαρξιστές μίλαγε για θέση-αντίθεση-νέα σύνθεση. Αυτό είναι κλειδί προόδου. Αυτή η διεργασία εξυπηρετείται από ανθρώπους πιστούς σε ιδέες έστω κι αν αυτές είναι ιστορικά απαξιωμένες ή ακόμη και ακραίες! Αρκεί να ενυπάρχει και μια μικρή -έστω- διάθεση σύνθεσης. Κι αν είναι να υπερασπίζεσαι τις ιδέες σου με ανιδιοτέλεια, ας τις υπερασπίζεσαι με πάθος!
Άλλωστε : “Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει!” (Che)
ξύστρα
Εἶμαι ὑπὲρ τῶν ἐντίμων ἀνθρώπων. Αὐτῶν δῆλα δὴ ποὺ ὅσα πιστεύουν τὰ ἐφαρμόζουν, ἀκόμη κι ἐὰν δὲν συμφωνῶ μὲ τὰ πιστεύω τους.
Ἀηδιάζω μὲ τὴν ὑποκρισία καὶ τὸ βόλεμα. Σκέτο!

Ἡ ἰδέα, ἐὰν φυσικὰ ὑπάρχῃ, ὅσο στραβὴ ἤ ἴσια κι ἐὰν εἶναι, εὑρίσκει ἐντίμους ἀνθρώπους νὰ τὴν ὑπηρετήσουν.
Πάντα φυσικὰ  ἐλοχεύει ὁ κίνδυνος τῆς ἀποκαλύψεως. 
Δῆλα δή, νὰ εἶναι στραβὴ ἡ ἰδέα ἀλλὰ νὰ μὴ τὸ ἀντιλαμβάνεται ὁ ὑπηρέτης της.
Αὐτὸ πάλι εἶναι ἄλλο θέμα. Μὲ τοὺς βλᾶκες θὰ ἀσχοληθοῦμε μίαν ἄλλην φορά.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply