Σελήνη μόνη, ἀναζητᾶ συντροφιά…

Η NASA σχεδιάζει να «συλλάβει» έναν αστεροειδή και να τον θέσει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Τί ἄλλο θά κάνουν πιά;

Δορυφόρο στὴν Σελήνη ἐτοιμάζονται νὰ στείλουν. Ἐὰν φυσικὰ δὲν τὸν ἔχουν ἔτοιμο,
Διότι συνήθως πρῶτα ἐτοιμάζουν καὶ μετὰ ἐνημερώνουν.
Εἶναι λοιπόν τόσο ἠλίθιοι ἤ τόσο (αὐτο)καταστροφικοί;
Ἕναν δορυφόρο ἔχουμε καὶ τὸν ἔχουμε γιὰ συγκεκριμένον λόγο!!! 
Μόνοι τους τὸ ἀνεκάλυψαν, μόνοι τους τὸ ὁμολόγησαν. 
Ἡ Σελήνη ἕλκει ὅλα ἐκεῖνα τὰ οὐράνια σώματα πού, ἐὰν δὲν ὑπῆρχε ἡ Σελήνη γιὰ νὰ τὰ ἔλξῃ, τότε θὰ ἔπεφταν στὰ κεφάλια μας. 
Τώρα τί θέλουν νά κάνουν; Ἀπό φυσική ἀντιλαμβάνονται κάτι; Συνειδητοποιοῦν πώς ἀκόμη κι ἕνα βοτσαλάκι εἶναι ἱκανό νά ἀνατρέψῃ ἰσορροπίες ἐκατομμυρίων ἐτῶν;

Μά καλά; Πόσο πιό ἠλίθιοι θά μποροῦσαν νά εἶναι οἱ δεδηλωμένοι ἠλίθιοι;

Φιλονόη.

H NASA θα στείλει «παρέα» στη Σελήνη

Θέλει να τοποθετήσει έναν αστεροειδή στην τροχιά του δορυφόρου μας

Ενα σχέδιο βγαλμένο κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας επεξεργάζεται η NASA. Ερευνητές του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Keck υποστηρίζουν ότι η NASA αναζητεί τρόπο για να μαγνητίσει έναν μικρό αστεροειδή, να τον βγάλει από την τροχιά του και να τον τοποθετήσει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Στόχος του εγχειρήματος είναι να αναπτυχθούν τρόποι ασφαλούς προσέγγισης και παραμονής σε αστεροειδείς για μελλοντικές αποστολές.

Δορυφόρος… στον δορυφόρο

Τα στελέχη του Keck αναφέρουν ότι έχει ήδη εκπονηθεί μια πρώτη πρόταση για το όλο εγχείρημα. Σύμφωνα με αυτή, ένα ρομποτικό σκάφος θα πλησιάσει έναν μικρό αστεροειδή και θα τον «φυλακίσει» μέσα σε έναν διαστημικό σάκο. Στη συνέχεια το σκάφος θα μεταφέρει τον σάκο κοντά στη Σελήνη και θα απελευθερώσει τον αστεροειδή ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον φυσικό μας δορυφόρο.

Ενας πιθανός στόχος σύμφωνα με τους ειδικούς του Keck είναι ο 1999 Α010, ένας μικρός διαστημικός βράχος με διάμετρο 7 μέτρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αν τελικά αποφασισθεί, η αποστολή μπορεί να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη 15ετία. Εκτιμούν ότι το κόστος θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με εκείνα της αποστολής του Curiosity στον Αρη, δηλαδή περί τα 2,5 δισ. δολάρια.

Προπομπός

Στο ερώτημα σχετικά με το ποια είναι η χρησιμότητα μιας τέτοιας αποστολής, οι ειδικοί που κλήθηκαν να απαντήσουν αναφέρουν ότι πιθανότατα πρόκειται για μια πρόβα τζενεράλε μελλοντικών αποστολών σε αστεροειδείς.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη διάφορες αποστολές εξερεύνησης μεγάλων αστεροειδών. Υπάρχει μάλιστα επιθυμία όχι μόνο κρατών αλλά και του ιδιωτικού τομέα για την προσπάθεια εντοπισμού και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου και άλλων πολύτιμων για εμάς «συστατικών» των αστεροειδών. Αν τελικά το σχέδιο της NASA υλοποιηθεί, αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην οργάνωση αποστολών «εκμετάλλευσης» αστεροειδών.

βῆμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply