Σπίτι ἀπὸ χαρτὶ γιὰ ἀστέγους καὶ πρόσφυγες.

Ἐν τάξει, δὲν λέω, καλὴ ἰδέα φαίνεται, κι ἄς εἶναι ἀπὸ χαρτί.
Φαντάζομαι πὼς ὁ κατασκευαστὴς ἔχει λάβῃ ὑπ’ ὄψιν του τὶς καιρικὲς συνθῆκες.
Δὲν μᾶς ἐνδιαφέρει λοιπὸν τὸ ἐὰν ἔχῃ μεγάλη διάρκεια ζωῆς, ἀλλὰ τὸ ἐὰν ἔχῃ τὴν δυνατότητα νὰ στεγάσῃ, δίχως περαιτέρῳ προβλήματα, ὅλους αὐτοὺς ποὺ τὸ χρειάζονται.
Βέβαια, μὲ 5000 δολάρια κομματάκι δύσκολο τὸ βλέπω νὰ γίνεται περιζήτητο. Μόνον ἀπὸ κάποιους ποὺ πράγματι διαθέτουν τὸ χρῆμα, ἀλλὰ σαφῶς δὲν θὰ εἶναι ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ ὑποφέρουν. 
Συνεπῶς;

Συνεπῶς κάτι ἄλλο περνᾷ ἀπὸ τὸ μυαλό μου.
Πρόχειρες, πρόσκαιρες κατασκευές, γιὰ πρόχειρες καὶ ἰδίως …πρόσκαιρες φιλοξενίες.
Ὄχι διότι θὰ φροντίσουν νὰ βροῦν τρόπο στεγάσεως τῶν πασχόντων στὸ  μέλλον… Ἀλλὰ διότι  ἴσως νὰ μὴν ὑπάρχουν στὸ μέλλον πάσχοντες…

Φιλονόη.

Υ.Γ. Σπίτι ἀπὸ χαρτί! Ἀπολύτως ἀνακυκλώσιμον! Νὰ μὴν ἀφήνῃ κανένα ἴχνος! Μὰ κανένα!

Σπίτι από χαρτί ανακύκλωσης για πρόσφυγες και αστέγους

Αποκαλείται Οικουμενικό Σπίτι, είναι οικολογικό, αντισεισμικό και εύκολα συναρμολογήσιμο και μπορεί να αποτελέσει μία λύση στέγασης σε εξαθλιωμένες και ταλαιπωρημένες από τον πόλεμο χώρες. Επίσης μπορεί να αποτελέσει μία χαραμάδα ελπίδας για εκατομμύρια πρόσφυγες και αστέγους στον κόσμο.

Σχεδιασμένο από τον Ελβετό Gerd Niemöller, το οικουμενικό σπίτι διαθέτει ενσωματωμένο υδραυλικό σύστημα, 8 μονά και διπλά κρεβάτια, ράφια, κρεβάτια και μία ανοιχτή βεράντα. Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι φτιαγμένοι από κυψέλες, που λειτουργούν ως ένα ιδιότυπο είδος μόνωσης για τη συνολική δομή του σπιτιού, όπως αναφέρει το greenopolis.com.

Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο του σπιτιού είναι ότι έχει κατασκευαστεί από ένα υλικό με όνομα Swisscell που αποτελείται από ανακυκλωμένο χαρτί και χαρτόνι και ζυγίζει συνολικά περίπου 800 κιλά, όσο δηλ ένα αυτοκίνητο Golf της VW, ενώ ταυτόχρονα είναι και υδατοστεγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των UK Times «περισσότερα από 2.000 σπίτια έχουν παραγγελθεί από μία εταιρεία στη Νιγηρία, ενώ φιλανθρωπικές οργανώσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν το οικουμενικό σπίτι για να στεγάσουν τους πάσχοντες από την επιδημία χολέρας στη Ζιμπάμπουε. Χώρες από τη Νότια Αμερική έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του».

Ο στόχος για το οικουμενικό σπίτι είναι η διανομή του σε περιοχές που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε όλη την υφήλιο μετά την κατασκευή του στη Γερμανία. Πρόβλημα όμως αποτελεί η αρχική του τιμή, που υπολογίζεται σε 5.000 $, καθώς, ενώ είναι φθηνότερο από τα περισσότερα σπίτια, εντούτοις παραμένει απλησίαστα ακριβό για τους ανθρώπους που έχει σχεδιαστεί.

πηγή

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply