Ἡ παραγωγὴ στρατιῶν (πτυχιούχων) ἀνέργων καλὰ κρατεῖ!

Μοῦ ἀρέσουν οἱ φοιτητές.
Μοῦ ἀρέσουν τὰ νεά παιδιά, ποὺ θέλουν νὰ μάθουν. 
Μοῦ ἀρέσουν τὰ παιδιὰ ποὺ στρώνονται, ἐν τελῶς συνειδητῶς, καὶ ἀγωνίζονται γιὰ τὸ μέλλον τους.
Δὲν μοῦ ἀρέσουν ὅμως οἱ στρατιὲς πτυχιούχων ποὺ δημιουργῶνται, ἀπολύτως προγραμματισμένα, οἱ ὁποῖοι φυσικὰ θὰ εἶναι καὶ ἄνεργοι ἐντὸς τῶν ἐπομένων ἐτῶν.
Θὰ εἶναι οἱ ἐπόμενοι ἄνεργοι εἶτε γιὰ νὰ ἐμφανίζουμε, ὡς χώρα, κάποιους ὑψηλοὺς δεῖκτες στὸν τομέα τῆς παραγωγῆς πτυχιούχων, μὴ ἀπασχολουμένων ὅμως, εἶτε, ἀκόμη χειρότερα, γιὰ νὰ τοὺς ἐξαγάγουμε στὴν ἀλλοδαπή, πρὸ κειμένου νὰ ἐπανδρώνουν ξένα ἱδρύματα καὶ ἐπιχειρήσεις.
Αὐτὸ δὲν εἶναι δεῖγμα ὀρθῆς κρίσεως τοῦ κράτους. Αὐτὸ εἶναι δεῖγμα ἀσυνειδησίας τοῦ κράτους. 

Πιστεύω πὼς χρειαζόμεθα λίγους, καλούς, συνειδητοποιημένους πτυχιούχους!
Δὲν θέλω χιλιάδες ἰατρούς, ποὺ ὅμως καταντοῦν χασάπηδες, διότι ἁπλῶς ἡ συνείδησίς τους τοὺς ἐγκατέλειψε ὅταν συνειδητοποίησαν τὶς οἰκονομικὲς δυνατότητες τοῦ κλάδου τους.
Δὲν θέλω χιλιάδες δασκάλους ποὺ δὲν κατέχουν βασικὴ ὀρθογραφία, διότι ἁπλῶς ἤθελαν μίαν ἥσυχη ζωούλα στὸ δημόσιο.
Δὲν θέλω χιλιάδες μηχανικούς, ποὺ οὔτε γιὰ ἐργολάβους θὰ τούς εἴχαμε, σὲ μίαν κοινωνία δικαίου κι ἀρίστων. 

Ἀλλὰ μᾶλλον τὸ τί θέλω ἐγὼ δὲν ἔχει καμμίαν σημασία. 
Σημασία ἔχει τὸ τί θέλει τὸ σύστημα. 
Τὸ σύστημα λοιπὸν ἀξιώνει παραγωγὴ πτυχιούχων. 
Ὅσο περισσότεροι, τόσο καλλίτερα. 
Ὅσο περισσότεροι, τόσο λιγότερο πεπαιδευμένοι. 
Ὅσο περισσότεροι, τόσο περισσότερο ἀσυνείδητοι.
Ὅσο περισσότεροι, τόσο καλλίτερα ἐλεγχόμενοι…
Ὅσο περισσότεροι, τόσο περισσότεροι καὶ οἱ καθηγητές τους…
Ὅσο περισσότεροι, τόσο λιγότερα τὰ ἐπιστημονικὰ ἐπιτεύγματα…

Τώρα βέβαια γιατὶ ὁ Ἀρβανιτόπουλος ἀξιώνει τὴν θέσπισι τῆς βάσεως τοῦ δέκα σὰν ἐλάχιστον κριτήριον εἰσαγωγῆς στὰ ΑΕΙ, εἶναι ἄλλο θέμα. Κατ’ ἐμέ, ἄν καὶ ποσῶς λογαριάζουν τὴν γνώμη μου, ἡ βάσις εἰσαγωγῆς θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι τὸ δεκαπέντε. (15). Ἀλλὰ τέλος πάντων… Τέτοιαν παιδεία ἔχουμε, τέτοια ἐπίπεδα ὑποψηφίων ἀποδεχόμεθα.

Φιλονόη.

Η «Αθηνά» δεν πέρασε τη βάση

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Σοβαρή εμπλοκή στην εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», που προβλέπει συγχωνεύσεις σε τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, προέκυψε χθες από την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει με την επαναφορά της βάσης του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου αρνήθηκε την επαναφορά της βάσης του 10 στις Πανελλαδικές, που μειώνει σημαντικά τον αριθμό εισακτέωνΣύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τη θέση αυτή διατύπωσε χθες στον κ. Αρβανιτόπουλο η υπεύθυνη για θέματα παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μαζί του η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και η υπεύθυνη για θέματα παιδείας της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.

Το θέμα της συνάντησης ήταν να συμφωνήσουν τα τρία κόμματα με τις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε προαναγγείλει την επαναφορά της βαθμολογικής βάσης, με την οποία συμφωνεί και η ΔΗΜΑΡ. Το μέτρο αυτό καθιέρωσε η Μαριέττα Γιαννάκου και κατάργησε στη συνέχεια η Αννα Διαμαντοπούλου στη διάρκεια της θητείας της, με υφυπουργό Παιδείας την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Κόβεται το 30%

Το μέτρο της βάσης του 10 έχει κομβική σημασία για τις επερχόμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, γιατί η εφαρμογή του οδηγεί σε σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων, αφού γύρω στο 30% των υποψηφίων γράφουν κάτω από τη βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μετά την εξέλιξη αυτή κι εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν υπαναχωρήσει στο θέμα της βάσης του 10, ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να επανεξετάσει το περιεχόμενο της πρότασης «Αθηνά» ώστε αυτή να έχει τη συναίνεση και των τριών κομμάτων. Περιθώρια όμως για νέο γύρο διαπραγματεύσεων δεν υπάρχουν, καθώς μέχρι το Φεβρουάριο πρέπει να είναι ολοκληρωμένο το μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο μεταξύ, έχει σταλεί στα Λύκεια η εγκύκλιος με βάση την οποία θα γίνουν οι δηλώσεις των παλιών υποψηφίων που επιθυμούν να πάρουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Στην εγκύκλιο αυτή δεν υπάρχει πρόβλεψη ισχύος της βάσης του 10.

Η πρόταση, πάντως, του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά» έχει ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του κ. Αρβανιτόπουλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «τα επόμενα 24ωρα θα τη δημοσιοποιήσει» αν και δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη σχετικά η Αρχή Διασφάλισης και Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σταδιακά

Ο αριθμός των τμημάτων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν εκτιμάται ότι θα είναι πιο περιορισμένος από ό,τι είχε αρχικά διαφανεί και τα τμήματα που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις είναι των περιφερειακών ΤΕΙ. Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι οι περισσότερες αλλαγές θα γίνουν σταδιακά ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές των υπό συγχώνεση τμημάτων να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς να μετακινηθούν στη νέα έδρα του τμήματος.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η βουλευτής Μαρία Ρεπούση δήλωσε ότι το κόμμα της «θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη στο βαθμό που οι επιλογές που θα γίνουν θα είναι συναρτημένες με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και δεν θα υπακούουν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές ή στην αυθαίρετη συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης».

ἐλευθεροτυπία

Υ.Γ. Τὰ ΑΕΙ, μὲ τὴν τόση βρῶμα ποὺ κουβαλοῦν, σὲ λίγο θὰ πέσουν. Θὰ γίνουν σκόνη καὶ θρύψαλα.  Παρὰ ταὔτα ὅμως κάποιοι ἐπιμένουν νὰ ἐθελοτυφλοῦν. Δὲν θέλουν νὰ δοῦν τὴν πραγματικότητα κατάματα. Θέλουν καὶ τὴν πίττα ὁλόκληρο ἀλλὰ καὶ τὸν σκύλο χορτάτο.  Καὶ τὰ δικά τους παιδιὰ νὰ τρῶν, νὰ πίνουν παράγοντας στρατιὲς ἀνεγκεφάλων, ἀλλὰ καὶ νὰ μὴ χάσουν οἱ ἴδιοι τὶς θεσοῦλες τους.  Πόλεμος ἐπιβιώσεως γίνεται τώρα… Ποιὸς θὰ παραμείνῃ ζωντανός… Γιὰ νὰ παραμείνῃς ὅμως ζωντανός, πρέπει νὰ μεριμνᾶς καὶ γιὰ τὴν ζωντάνια τοῦ ὀργανισμοῦ ποὺ σὲ τρέφει. Μὲ ψοφίμια δὲν ἐπιβιώνει κάποιος!

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply