Σὲ διεθνὴ ζήτησι τὰ ἀπεξηραμένα φύλλα ἐλιᾶς!

Ναί, ἀπὸ τὴν Κορέα καὶ τὶς ΗΠΑ. 
Ἄν καὶ κάθε μορφῆς ἐμπόριον στὴν χώρα ἔχει ἀρχίσῃ νὰ ἐξαφανίζεται, ὁ τόπος παραμένει εὐλογημένος. 
Ἕνας εὐλογημένος τόπος πάντα παράγει τροφὴ καὶ μέσα στοὺς κατοίκους του γιὰ νὰ ἐπιβιώσουν!
Αὐτὸς μάλιστα ὁ τόπος διαθέτει ἕναν ἀκόμη πιὸ εὐλογημένο καρπό!
Τὴν ἐλιά!
Ποῦ δέν εἶναι χρήσιμη καί περιζήτητη;
Ποῦ δέν εἶναι σημαντική; 
Ποιό ἄλλο δένδρο προσφέρει τόσα πολλά, ἀκόμη κι ὅταν ἔχῃ παραλάβῃ ὁ ἄνθρωπος τόν καρπό του

Φιλονόη.

Υ.Γ. Ἡ φραπελιά, ποὺ ἀναφέρεται παρακάτω, διόλου δὲν ἔχει «κάτσῃ». Τὴν «ἔκατσαν» κάποιοι πρὸ κειμένου νὰ σταματήσουν τὴν χρήσι της. Ἀλλὰ δὲν ἔχουν τελικῶς τόσο μεγάλην πέρασι οἱ ἀνοησίες τους.

Νέα διέξοδος για τους αγρότες το εμπόριο αποξηραμένων φύλλων ελιάς

 Ως μια νέα διέξοδος για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας φαντάζει η εμπορία αποξηραμένων φύλλων ελιάς σε αγορές του εξωτερικού. Η ζήτηση είναι υπαρκτή για το προϊόν τόσο στην Κορέα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr.

Το ευλογημένο δέντρο της ελιάς που αντέχει στο χρόνο και δίνει εισόδημα στον παραγωγό για εκατοντάδες χρόνια, εφόσον το περιποιηθεί, παράγοντας τον καρπό και το ελαιόλαδο, έπειτα από επεξεργασία, τα υποπροϊόντα του για ζωοτροφή και καύσιμη ύλη και προφανώς το ίδιο το ξύλο, προσφέρει ακόμη μια εναλλακτική και όχι τόσο διαδεδομένη διέξοδο, που δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης των φύλλων του δέντρου.

Η συγκεκριμένη τάση δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και μόνο πριν κάποιο διάστημα είχε έρθει στην επιφάνεια μέσω της γνωστής σε όλους «φραπελιάς», η οποία υποτίθεται είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Έκτοτε η ιστορία με τα φύλλα ελιάς «έκατσε» και μόνον κάποιοι μεμονωμένοι παραγωγοί ασχολούνται συστηματικά. Μερικοί από αυτούς δραστηριοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή της Εύβοιας.

Εντελώς διαφορετικά ωστόσο είναι τα πράγματα στο εξωτερικό, καθώς η αγορά και τα ράφια των σούπερ μάρκετς είναι γεμάτα με τέτοιου είδους προϊόντα: Φύλλα ελιάς που αποξηράθηκαν και χρησιμοποιούνται για τσάι, κατά κύριο λόγο.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr, ζήτηση υπάρχει από χώρες όπως η Κορέα και οι ΗΠΑ, ενώ καθημερινά και με τη βοήθεια του διαδικτύου μεμονωμένοι έμποροι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με Έλληνες παραγωγούς, για να προμηθευτούν προϊόν.

Συνήθως οι περισσότεροι έμποροι ζητούν προϊόν με συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας και δυνατότητα εξαγωγής στο εξωτερικό αρκετά μεγάλης ποσότητας, γεγονός που για μια ακόμη φορά υπαγορεύει την ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών σε συνεταιρισμούς και την αναζήτηση καναλιών διανομής σε χώρες του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ποσότητες εξάγονται αφού συσκευαστούν σε σακιά, κι εφόσον δεν έχουν ραντιστεί με κανένα φάρμακο, για ευνόητους λόγους.

Αλέξανδρος Μπίκας

πηγή 

φωτογραφία

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply