Τρέχει κάτι μέ τήν νέα «Ἐλευθεροτυπία»; Καί τί;

Τρέχει κάτι μέ τήν νέα «Ἐλευθεροτυπία»; Καί τί;Νὰ σᾶς πῶ…
Ὅταν πρωτοδιάβασα πὼς ἀνοίγει ἐκ νέου ἡ ἐφημερίδα αὐτή, θυμήθηκα κάποιαν ἄλλην ἐπιχείρηση, πρὸ ἀρκετῶν ἐτῶν, ποὺ πωλοῦσε κάποια προϊόντα καὶ ἔδιδε ἰσόβια ἐγκγύησι γιὰ αὐτά. Ὅταν ὅμως τὸ προϊὸν παρουσίασε κάποια πρόβλημα, ἡ ἑταιρεία δὲν ὑφίστατο μὲ τὴν ἴδιαν ἐπωνυμία. Τὰ ἴδια πρόσωπα, τὰ ἴδια γραφεῖα ἀλλὰ ἄλλη ἑταιρεία. 
Προσπάθησα τότε νὰ ἐνημερώσω κάποιους φίλους ἀλλὰ ἦταν περιορισμένο. 
Προσφάτως ἔμαθα πὼς αὐτὴ ἡ ἑταιρεία συστηματικῶς ἄλλαζε ἐπωνυμίες, ὄχι σύστασι καὶ γραφεῖα, πρὸ κειμένου νὰ ἀποφεύγῃ τὶς ὅποιες εὐθύνες ἀπέρρεαν ἀπὸ τὶς πωλήσεις τῶν προϊόντων τους.
Ἀπατεῶνες ὑπάρχουν πολλοί. Εἰσαγγελεῖς, δυστυχῶς, λιγότεροι…

Γιατί θυμήθηκα αὐτήν τήν ἑταιρεία; 
Θὰ σᾶς ἐξηγήσω…

Θά μποροῦσε ὅμως ποτέ νά ἐπαναλάβῃ αὐτό τό ἐγχείρημα μία ἑταιρεία σάν τήν ἐλευθεροτυπία; Μία ἐφημερίδα πού καθημερινῶς κυκλοφορεῖ μέσα στήν ἀγορά, θά μποροῦσε νά κρύβῃ πίσω της τίς ἴδιες ἰδιοκτησίες;
Ἡ λογική μου μοῦ ἀπαντᾷ πὼς ναί, θὰ μποροῦσε. Ὅταν μάλλιστα συζητᾶμε γιὰ κάποια ἐκατομμύρια εὐρόπουλα ποὺ δὲν ἔχουν πληρωθῇ στοὺς ὑπαλλήλους, τότε ναί, ἔχει ἀκόμη ἕναν λόγο γιὰ νὰ τὸ κάνῃ. 
Ὅμως, σέ περίοδο πού ὅλοι σφίγγουν τό ζωνάρι, ποῦ βρέθηκαν τόσα χρήματα;  

Ἄλλο ἐρώτημα…
Ἡ νέα ἑταιρεία ἔχει δύο ἀντικείμενα. Ἐκδόσεις καὶ real estate…….!!! Δῆλα δή μεσιτεῖες!!! Δῆλα δή, σὲ μίαν ἀγορὰ ποὺ ἔχει κάτσῃ, ἰδίως στὸν τομέα τῶν ἀκινήτων, ἀκόμη μία ἑταιρεία ἐμφανίζεται νὰ θέλῃ νὰ ἀσχοληθῇ μὲ τὰ ἀκίνητα!
Ἐμεῖς κάτι δέν βλέπουμε καλά ἤ αὐτοί βλέπουν καλλίτερα;
Χμμμμ….
Ἀρχίζουν καὶ …μοσχομυρίζουν κάπως τὰ πράγματα.
Ὁ Λάτσης δέν ἦταν πού ἀπεχώρησε ἀπό τίς τραπεζικές δραστηριότητες πρό κειμένου νά ἀσχοληθῇ ἐπίσης μέ τήν ἀγορά ἀκινήτων; Τί στό καλό ἑτοιμάζουν ἐτοῦτα τά φροῦτα; Τά πῆραν τά σπίτια μας καί τά μοσχοπωλοῦν ἤδη;
Μέσα στὸ συμβούλιο τῆς νέας ἑταιρείας φέρεται νὰ εἶναι  ὁ δικηγόρος τῆς ἐφημερίδος Οἰκονομόπουλος. 
Δὲν τὸν γνωρίζω. 
Ἁπλῶς μὲ ξενίζει ποὺ κάπου μέσα σὲ ὅλην αὐτὴν τὴν ἱστορία ἐμπλέκονται κάτι λίγα ἀπὸ τὴν οἰκογένεια Μητσοτάκη (Μπακογιάννη), κάτι ἀκόμη λίγα ἀπὸ ΝΔούλα καὶ κάτι ἀπὸ …
Ἀφῆστε καλλίτερα…
Ἡ Ἐλευθεροτυπία δὲν ἔκλεισε. 
Διάλειμμα γιὰ ἀλλαγὴ βάρδιας ἔκανε. Ὄχι ἀφεντικοῦ, βάρδιας!

Φιλονόη. 

Υ.Γ. Νά πιστέψω  τώρα τίς χειρότερες ἐκτιμήσεις γιά τούς νέους μισθούς τῶν ἐργαζομένων; Ἤ νά θεωρήσω πώς ὁ Τεγόπουλος, καθῶς ἐπίσης καί οἱ «ἐνοικιαστές» του, θά ἀποδόσουν αὐτά πού πρέπει;

Ελευθεροτυπία «ειδικού σκοπού»

Ποια είναι η εταιρεία «Τρίτη Οψη» που ανέλαβε την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας και πώς συνδέεται ο νέος συνεταίρος των αδελφών Τεγοπούλου, Χάρης Οικονομόπουλος, με την οικογένεια Μπακογιάννη

Καταγγελίες των σωματείων για το τέχνασμα με το οποίο ξανακυκλοφόρησε η εφημερίδα της Χ.Κ. Τεγόπουλος, αν και χρωστάει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις σε εκατοντάδες εργαζόμενους

Toυ Δημήτρη Ψαρρά

 Η εφημερίδα που κυκλοφόρησε χτες με τον τίτλο «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση της Χ. Κ. Τεγόπουλος προς το Χρηματιστήριο, εκδίδεται «βάσει σύμβασης έργου που υπεγράφη με την εταιρεία Τρίτη Όψη Α.Ε., η οποία αναλαμβάνει με δικά της έξοδα την επανέκδοση και θα ανταποδίδει στη Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις ΑΕ ποσοστό 90% των καθαρών της κερδών».

Μάθαμε λοιπόν έτσι στο παρά πέντε την επωνυμία της μυστηριώδους εταιρείας που μέχρι πριν από λίγες μέρες καλούσε κάποιους «επίλεκτους» εργαζόμενους να υπογράψουν μια σύμβαση στην οποία δεν αναφερόταν καν το όνομά της. Τελικά, κάτω από τις γνωστές συνθήκες, υπέγραψε αυτή τη σύμβαση ένα μικρό ποσοστό (κάτω του 10%) από τους πρώην εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας», παρά την προτροπή τής ΕΣΗΕΑ (και άλλων συνδικαλιστικών ενώσεων) να μην αποδεχθούν τη μεθόδευση αυτή που μόνο σκοπό είχε «τη διάσπαση των εργαζομένων, την απαλλαγή τής Χ. Κ. Τεγόπουλος από ένα μέρος αυτών, και την κατάργηση των όρων αμοιβής και εργασίας της συλλογικής σύμβασης που εξακολουθούν να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους».

H προσφυγή στο άρθρο 99

 

Αλλά για ποιο λόγο δεν έβγαινε τόσο καιρό η «Ελευθεροτυπία»; Όλοι γνωρίζουν ότι από τον Αύγουστο του 2011 η Χ. Κ. Τεγόπουλος σταμάτησε να πληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους 800-850 εργαζόμενους της επιχείρησης. Εξαντλώντας κάθε όριο υπομονής και καλής πίστης, οι υπάλληλοι της εταιρείας δούλεψαν απλήρωτοι μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2011 και από τότε προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν έχουν μέχρι σήμερα ανασταλεί από καμιά γενική συνέλευση.

Η επιχείρηση απάντησε με προσφυγή στο άρθρο 99 και ζήτησε να μειωθεί το προσωπικό της κατά το ήμισυ. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό σχέδιο επιβίωσης της επιχείρησης, και η Χ. Κ. Τεγόπουλος προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις, χωρίς να καταβάλει τις νόμιμες αποζημιώσεις. Η «Ελευθεροτυπία» δεν έβγαινε λοιπόν όλο αυτό το διάστημα επειδή οι εργαζόμενοι και άλλοι πιστωτές της εταιρείας είχαν εξασφαλίσει δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δεσμεύονται οι όποιες εισπράξεις της.

Τι άλλαξε από τότε; Τίποτα απολύτως. Η Χ. Κ. Τεγόπουλος εξακολουθεί να μην έχει πληρώσει ούτε ευρώ από τις υποχρεώσεις της στις εκαντοντάδες εργαζομένους της. Βρέθηκε λοιπόν ένα τέχνασμα. Στην ταυτότητα της εφημερίδας που κυκλοφόρησε χτες εμφανίζεται το όνομα της εταιρείας Χ. Κ. Τεγόπουλος με την ιδιότητα «ιδιοκτήτης σημάτων» και το όνομα Τρίτη Όψη Α.Ε. με την ιδιότητα της «διοίκησης και διαχείρισης έκδοσης».

Μ” αυτόν τον τρόπο επιδιώκει η Χ. Κ. Τεγόπουλος να παρακάμψει τις οικονομικές απαιτήσεις των εργαζομένων και ταυτόχρονα να ξεπεράσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων που έχουν δεσμεύσει το σήμα «Ελευθεροτυπία» και απαγορεύουν την πώληση, την ενοικίαση ή και οποιαδήποτε μεταβολή στη χρήση του. Σύμφωνα με το συμφωνητικό μεταξύ των δύο συνεργαζόμενων εταιρειών, η Τρίτη Όψη θα εισπράττει και θα αποδίδει στη Χ. Κ. Τεγόπουλος το 90% των κερδών της.

Η επίσημη απάντηση των εκπροσώπων και των δύο εταιρειών προς τα σωματεία που καταγγέλλουν την εξόφθαλμη μεθόδευση είναι ότι μ” αυτόν τον τρόπο θα γίνει δυνατή και η εξόφληση της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων που έμειναν έξω απ” αυτή τη συμφωνία. Αλλά ποιος πιστεύει ότι αυτή η εταιρεία θα έχει «κέρδη»; Και γενικότερα: υπάρχει έστω και μία επιχείρηση στον χώρο του Τύπου που να έχει κέρδη;

Αλλά ποια είναι αυτή η Τρίτη Όψη Α.Ε. και από πού κι ως πού ανέλαβε την έκδοση μιας εφημερίδας; Ως εκπρόσωπός της και ιθύνων νους της νέας «Ελευθεροτυπίας» εμφανίζεται ο Χαρίλαος (Χάρης) Οικονομόπουλος. Ο κ. Οικονομόπουλος ήταν ένας από τους δικηγόρους που υποστήριξε την υπαγωγή της Χ. Κ. Τεγόπουλος στο άρθρο 99.

Παρά τη δικαστική απόφαση που υπήρξε μπούμερανγκ για την εταιρεία και δικαίωσε τους εργαζόμενους, ο κ. Οικονομόπουλος αναδείχτηκε σε βασικό δικηγόρο της επιχείρησης. Πριν από λίγο καιρό πληροφορηθήκαμε ότι απέκτησε και το 27% της Χ. Κ. Τεγόπουλος με μεταβίβαση μετοχών από τις δύο μέχρι πρότινος μεγαλομετόχους.

Το διοικητικό συμβούλιο

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας η «Τρίτη Όψη» είναι «Ανώνυμη Εταιρεία Αγοράς Ανάπτυξης, Εκμετάλλευσης Ακινήτων και Συμμετοχών» (2.11.2011). Μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας αναφέρονται η Λουίζα Στέφα (πρόεδρος), ο Ευθύμιος Μάνδαλος (αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) και η Γιασμίν-Μικαέλα-Γεωργία Καρίμζαντεχ Νετζάτ (μέλος, σύζυγος του κ. Οικονομόπουλου). Από πού κι ως πού μια εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων εκδίδει εφημερίδα; Μη βιάζεστε.

Μέχρι τις 13.1.2010 η ίδια εταιρεία ονομαζόταν «Τρίτη Όψη Ανώνυμη Εταιρεία Ηλεκτρονικών Εκδόσεων», δεν είχε σχέση δηλαδή με ακίνητα αλλά με εκδόσεις. Στο διοικητικό της συμβούλιο εμφανίζονται εκτός από τους προαναφερόμενους και η Κυριακούλα Χατζηδημητρίου (δικηγόρος, συνεργάτης του κ. Οικονομόπουλου) και ο δημοσιογράφος Χάρης Μπότσαρης, ο οποίος κατά παράδοξο τρόπο δήλωνε ως κατοικία του τη διεύθυνση της «Ελευθεροτυπίας»!

Αλλά οι μεταλλάξεις της εταιρείας δεν είναι μόνο αυτές. Η ενασχόληση της «Τρίτης Όψης» με τις εκδόσεις άντεξε μόνο ένα εξάμηνο. Μέχρι τις 15.6.2009 η ονομασία της εταιρείας ήταν «Ειδικού Σκοπού 19 Α.Ε. Αγοράς, Ανάπτυξης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων». Μ” αυτή την ονομασία έκανε και την πρώτη της εμφάνιση στις 8.11.2006. Τα πρώτα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας ήταν ο Μίλτος Καμπουρίδης, ο Πιερ Χαραλαμπίδης και ο Χαρίλαος Οικονομόπουλος.

Στο ερώτημα αν η εταιρεία ασχολήθηκε τελικά με τα ακίνητα ή με τις εκδόσεις, η απάντηση είναι απλή. Με τίποτα από τα δύο. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς της, η εταιρεία στην ουσία υπήρξε όλο αυτό το διάστημα ανενεργή. Υπήρξε κάποια ηλεκτρονική εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο τον Ιούνιο του 2009 (www.tritiopsi.gr), αλλά δεν είχε συνέχεια.

Αλλά με τα ακίνητα η υπόθεση έχει πολλές άλλες πλευρές. Η ίδια σύνθεση (Καμπουρίδης, Χαραλαμπίδης, Οικονομόπουλος) είχε την ίδια περίοδο συστήσει πολυάριθμες παρόμοιες εταιρείες ακινήτων με την ονομασία «ειδικού σκοπού» και την προσθήκη ενός αριθμού (π.χ. 14, 15, 17, 18, 21, 22, 24, 25, 26, 27).

Για τον ρόλο αυτών των εταιρειών «ειδικού σκοπού» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ η «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Fast track ξεπούλημα με εταιρείες ειδικού σκοπού», όπου αναφερόταν ότι «πρόκειται για Α.Ε. που εξασφαλίζουν γρήγορες αποκρατικοποιήσεις, με λιγότερες διασφαλίσεις των δικαιωμάτων του δημοσίου και μεγαλύτερο έλεγχο των δανειστών» (29.5.2011).

Στο real estate

 Ο κ. Καμπουρίδης είναι γνωστός επιχειρηματίας του χρηματιστηριακού real estate και συνδέεται συγγενικά με την οικογένεια Μητσοτάκη (είναι αδελφός της συζύγου του Κώστα Μπακογιάννη). Αυτή η σχέση αναδείχτηκε στον Τύπο το 2008-2009, όταν διαπιστώθηκε ότι εταιρεία συμφερόντων του κ. Καμπουρίδη (στην οποία συμμετείχε ο κ. Οικονομόπουλος) ετοίμαζε τουριστικές εγκαταστάσεις (γκολφ κ.λπ.) σε αμφισβητούμενες εκτάσεις που είχε αγοράσει από μια μονή του Βόλου.

Το θέμα συνδυάστηκε με την παρουσία του συζύγου της κυρίας Μπακογιάννη, Ισίδωρου Κούβελου, στην προεδρία της επιτροπής διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων και τον ιδιαίτερο ρόλο του στην επιλογή του Βόλου ως τόπου διεξαγωγής των αγώνων. Η «Ελευθεροτυπία» είχε δημοσιεύσει πολυσέλιδα ρεπορτάζ γι” αυτό που ονομάστηκε Βατοπέδι της Μαγνησίας.

Οι εταιρείες που αναμίχτηκαν στην υπόθεση φέρουν ονομασίες «Golfing Development», «Dolfing Capital 1», «Dolfing Capital 2», «Dolfing Capital 3», «Dolfing Capital 4». Σε όλες συναντάμε τους Καμπουρίδη και Οικονομόπουλο.

Φυσικά έχει απόλυτο δικαίωμα ο κ. Οικονομόπουλος να έχει δεκάδες εταιρείες αυτού του είδους με τον κ. Καμπουρίδη και να συνεργάζεται πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία, την κυρία Μπακογιάννη ή τον κ. Τζήμερο. Αναρωτιόμαστε όμως αν με αυτές τις προδιαγραφές μπορεί να κυκλοφορεί μια εφημερίδα με το όνομα και την ιστορία της «Ελευθεροτυπίας».

ἐφημερίς συντακτῶν

(Visited 125 times, 1 visits today)
One thought on “Τρέχει κάτι μέ τήν νέα «Ἐλευθεροτυπία»; Καί τί;

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Τρέχει κάτι μέ τήν νέα «Ἐλευθεροτυπία»; Καί τί; | Ἡ Φιλονόη καὶ οἱ φίλοι της

Leave a Reply