Μά γιατί ἐπί τέλους δέν συμφωνοῦν; Θά καταστραφοῦμε ἤ θά σωθοῦμε;

Πρὸ χθὲς ὅλο μέλια, ἡ Λαγκάρντ, μὲ τὸν μοναδικὸ Παπαχελᾶ, κατέφθασαν γιὰ νὰ μᾶς πείσουν πὼς ὅλα ἔχουν καλῶς. Τέλος τὰ μέτρα καὶ τὸ πολὺ ἔως τὸ 2014 θὰ μποροῦμε νὰ ποῦμε: «τὰ καταφέραμε».
Τὸ πόσους ἔπεισε αὐτὴ ἡ συνέντευξις δὲν τὸ γνωρίζω. 
Γνωρίζω ὅμως πάρα πολλοὺς ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ δὲν ἔπεισε.

Ἀλλὰ δὲν φταίει ἡ τόσο ἄριστα δομημένη συνέντευξις. 
Οὔτε φταίει ὁ Παπαχαλᾶς ποὺ ἦταν μέσα στὰ μέλια μὲ τὴν Λαγκάρντ. 
Οὔτε τέλος πάντων τὰ «δικά μας» κουδουνισμένα ποὺ ἀπὸ τὸ πρωΐ ἔως τὸ βράδυ κραυγάζουν ὑπὲρ τῆς ἀναγκαιότητος τῶν μέτρων. 
Φταίει τὸ ὅ,τι δὲν συνεννοοῦνται μεταξύ τους. Ἄλλα λέει ἡ μία «κορυφαία» οἰκονομολόγος, ἄλλα λέει ὁ ἕτερος, ἐπίσης κορυφαῖος. (Δὲν ξέρω τὸ τὶ σημαίνει κορυφαῖος οἰκονομολόγος, ἀλλὰ αὐτοὶ γνωρίζουν κι ἀρκεῖ!!!)

Βέβαια ὁ Χὰνς Βέρνερ Ζίν, ποὺ σήμερα θὰ σᾶς παρουσιάσω, δὲν ἔγινε ὑπουργὸς τῆς Γαλλίας οὔτε καὶ κεφαλὴ τοῦ ΔΝΤ. Ἕνας ἐπὶ κεφαλῆς τοῦ Ἰνστιτούτου Οἰκονομικῶν Ἐρευνῶν τοῦ Μονάχου εἶναι. 
Εἶναι δυνατόν νά ξέρῃ αὐτός περισσότερα ἀπό τήν Λαγκάρντ; Ἤ ἀκόμη κι ἀπό τόν Παπαχελᾶ;

Ἔ ῥὲ σανίδα βρεγμένη ποὺ βλέπω νὰ ἔρχεται…
Καὶ πόσα ποδάρια θὰ μετρήσῃ δὲν λέγεται…

Τομάρια! Ἔ τομάρια. 
Ξεπουλημένα ἀνθρωποειδή.
Ἄθλιοι!

Φιλονόη.

Ποια είναι η άποψη του Γερμανού οικονομολόγου και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Μόναχο (Ifo), Χανς Βέρνερ Ζιν

Στην άποψή του υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επανέρχεται ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Μόναχο (Ifo), Χανς Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Ντόιτσε Βέλε”.

Απορρίπτει, παράλληλα, τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ότι η Γερμανία έχει ωφεληθεί από το ευρώ περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες- μέλη της ευρωζώνης.

“Για τους Έλληνες, είναι μεγάλο μειονέκτημα να παραμένουν στο ευρώ, διότι δεν είναι ανταγωνιστικοί και έχουν τεράστια ανεργία” υποστηρίζει ο κ. Ζιν. Προσθέτει, επίσης, ότι ακόμη και για τους δανειστές της Ελλάδας- και κυρίως για τη Γαλλία- δεν έχει νόημα να παραμένει η Ελλάδα, “διότι δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει κάτι», καθώς, όπως λέει, «χρειάζεται διαρκώς νέες πιστώσεις για να καλύψει τα ελλείμματά της”.

Ο κ. Ζιν εκτιμά ότι η μείωση των μισθών στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση δεν καθιστά την οικονομία ανταγωνιστική αν δεν μειωθούν και οι τιμές και αναφέρεται στις εκτιμήσεις της Goldman Sachs ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει κατά 30% φθηνότερη, αλλά “μια τέτοια πολιτική λιτότητας θα διαλύσει τη χώρα”.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες τοποθετήσεις της κ. Μέρκελ για τα οφέλη που αποκομίζει η Γερμανία από το κοινό νόμισμα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν υποστηρίζει ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

“Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, ήμασταν οι μεγάλοι χαμένοι του ευρώ. Αυτό άλλαξε μετά την κρίση. Πρώτον, αυξήσαμε λίγο τους μισθούς και τις τιμές ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Δεύτερον, οι αποταμιεύσεις, παρά την κρίση, δεν έφυγαν από τη Γερμανία και έτσι υπήρξε ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων και στην απασχόληση” επισημαίνει ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Τονίζει, ωστόσο, ότι “από την εισαγωγή του ευρώ έως σήμερα, η Γερμανία έχει πληρώσει τη στάση της” και αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι “στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, το 1995, ήμασταν στη δεύτερη θέση στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα και, σήμερα, βρισκόμαστε στην έβδομη θέση”.

πηγή

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply