Ἔχουμε νέφος ἤ δέν ἔχουμε;

Ἀπὸ τὴν μία μᾶς πνίγει ἡ αἰθαλομίχλη κι ἀπὸ τὴν ἄλλην ἔχουν μειωθῇ αἰσθητῶς οἱ ῥῦποι.
Τί στό καλό συμβαίνει τελικῶς;
Θά πεθάνουμε ἀπό τήν εἰσπνοή καταλοίπων καύσεως ἤ θά ζήσουμε καλλίτερα ἀπό ὅ,τι ζούσαμε;
Γενικῶς, ἄν καὶ τὰ στοιχεῖα εἶναι ἐλλιπή, ἔχω τὴν ἀμυδρὰ ὑποψία πὼς κάτι μᾶς κρύβουν…
Ἤ, ἀκόμη χειρότερα, πὼς κάτι νέους φόρους μᾶς ἑτοιμάζουν…
Κάτι σὲ φόρους ξύλου… Σὲ φόρους ἐκπομπῆς ῥύπων… Σὲ φόρους ἀναπνοῶν…

Προσωρινή Βελτίωση στην Ποιότητα του Αέρα της Αθήνας Επέφερε η Κρίση, Λένε οι Επιστήμονες

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Το αρχαίο αυτό ρητό επιβεβαιώνεται και σήμερα, καθώς σύμφωνα με μετρήσεις επιστημόνων, οι ρύποι στην Ελλάδα έχουν περιοριστεί σημαντικά στα χρόνια της κρίσης, οδηγώντας σε βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, τουλάχιστον σε όποιες παθήσεις σχετίζονται με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Ο Μιχάλης Βρεκούσσης, επιστήμονας του Κυπριακού Ινστιτούτου, μαζί με τους συνεργάτες του, συνέλεξαν και ανέλυσαν στοιχεία από τρεις διαφορετικούς δορυφόρους και αισθητήρες στο έδαφος, προκειμένου να συγκρίνουν την ρύπανση του αέρα το 2007 και το 2011.

Προκύπτει λοιπόν ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ στην Αθήνα περιορίστηκαν κατά 30-40%. Παρόμοιες μειώσεις παρατηρήθηκαν και σε μια σειρά από άλλες ρυπογόνες ενώσεις, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου κτλ.

Ο κ. Βρεκούσσης σημειώνει ότι τα επίπεδα της ρύπανσης μειώνονταν ήδη από το 2002, αλλά περιορίστηκαν δραστικά μετά το 2008 λόγω της κρίσης και της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας που αυτή επέφερε.

Ο Ντουέιν Χερντ του Πανεπιστημίου Λιντς της Βρετανίας τονίζει σχετικά με την Αθήνα ότι «ένας συνδυασμός βαρέας χρήσης Ι.Χ. και έντονης ηλιοφάνειας έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, οπότε οι κάτοικοι θα δουν τώρα πραγματικά οφέλη. Το ηλιακό φως προκαλεί χημικές αντιδράσεις που καθιστούν τα καυσαέρια πιο επιβλαβή, δημιουργώντας για παράδειγμα μόρια τα οποία προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες. Πλέον, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για άσθμα αναμένεται να περιοριστούν», καταλήγει ο Χερντ.

Πάντως, δεν είναι όλα τα νέα καλά για την υγεία των κατοίκων της Αθήνας, καθώς υπάρχει ένα χημικό στοιχείο που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι το όζον που παρατηρείται στα επίπεδα του εδάφους.

Τέλος, ο κ. Βρεκούσσης δεν δηλώνει αισιόδοξος για την συνέχεια, καθώς οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και τις πράσινες τεχνολογίες έχουν εγκαταλειφθεί, όπως υπογραμμίζει. «Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα οι αρνητικές επιδράσεις θα ξεπεράσουν τις θετικές», καταλήγει.

πηγή

Πάντως αἰσιόδοξο τὸν εὑρίσκω τὸν Βρεκούσση.
Ἀφῆστε δὲ ποὺ ὁ ἄνθρωπος μᾶς ὑπενθύμισε τὴν πράσινη (ὑπ)-ἀνάπτυξι ποὺ εἴχαμε ξεχάσῃ…

Φιλονόη.

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply