Ναυάγιο στό Κατάρ

Περίεργο. Εἶναι τόσο νοήμονες οἱ Ἄραβες; Πῆγε ὁ Σαμαρᾶς νά τούς πιάσῃ «Κώτσους»; Μά ἀκόμα καί οἱ κόττες γνωρίζουν ὅτι ὅλα ἔχουν καταρρεύσει στήν Ἑλλάδα, ἐκεῖνοι δέν θά τό ἤξεραν; Ἐδῶ φεύγουν κι αὐτοί πού ἔχουν ἐπενδύσει ἤδη.

Ἄλλωστε στήν Ἑλλάδα τόν πρῶτο λόγο τόν ἔχουν, πλέον, οἱ ξένοι τοκογλύφοι (βλέπε γερμανοί κλπ.)

Τό μόνο πού κατάφερε ὁ τιτανοτεράστιος εἶναι νά δρομολογηθῇ μία ὥρα ἀρχύτερα τό μουσουλμανικό τέμενος στό Βοτανικό.

Τόν ἀνεγκέφαλο Ἑλληνικό λαό πού σᾶς ψηφίζει, μπορεῖτε νά τόν κοροϊδέψετε, ἀλλά μόνον αὐτόν.

Ἔχετε τελειώσει. Καιρός νά τό καταλάβετε. Εὑρίσκεστε ἀκόμα στήν ἐξουσία (λέμε τώρα) ἐπειδή σᾶς «φύτεψαν» οἱ ξένοι ἀφεντάδες σας. Οὔτε γιά νά μᾶς βάφετε τά παπούτσια δέν εἶστε ἰκανοί.

Μινώταυρος

Κατέρρευσαν οι πολιτικοί και επικοινωνιακοί χειρισμοί της κυβέρνησης, με αφορμή τα αναμενόμενα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Κατάρ.

Η επίσκεψη κατέδειξε μία ζοφερή πραγματικότητα αλλά και την αδυναμία του Μαξίμου να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα, στην κατάσταση που είναι σήμερα,πολύ δύσκολα θα υποδεχθεί ουσιαστικές επενδύσεις.

Και όταν λέμε ουσιαστικές επενδύσεις, εννοούμε κεφάλαια που θα επενδυθούν στην Ελλάδα,θα αποφέρουν δημόσια έσοδα και θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και απασχόληση.

Κανείς δεν θα έρθει σε μία χώρα καθημαγμένη, με τη ζήτηση στο ναδίρ και τον κίνδυνο κοινωνικής ανάφλεξης να είναι ορατός.

Κανείς δεν θα έρθει σε μία χώρα, με τόσο υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, με γραφειοκρατία και πολιτική αστάθεια που τροφοδοτείται από το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας.

Κανένα κρατικό ή ιδιωτικό fund δεν θα έρθει να επενδύσει σε μία χώρα που έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο των Γερμανών, αφού όλοι θα ξέρουν ότι στον ενδεχόμενο επιχειρηματικό ανταγωνισμό, οι εταιρείες γερμανικών συμφερόντων θα είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά.

Η Τουρκία κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση πολύ γρήγορα, ασκώντας δική της νομισματική πολιτική, κάτι που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε.

Ο τότε Υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς διέκοψε το πρόγραμμα του ΔΝΤ που εφαρμοζόταν στη χώρα και υιοθέτησε μία επιθετική πολιτική.

Προσέλκυσε αραβικά κεφάλαιο που επενδύθηκαν κατά συρροή σε κρατικές επιχειρήσεις,δημόσια ακίνητα μέσα από διακρατικές συμφωνίες. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε, οπότε δεν δεσμεύεται για την υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμών για τις ιδιωτικοποιήσεις. Προχώρησε σε διακρατικές συμφωνίες-εξπρές με Αραβικές χώρες και είδε να εισρέει ζεστό χρήμα.

Το Κατάρ, όπως αντιλήφθηκε και ο κ.Σαμαράς αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες, θέλει διακρατικές συμφωνίες για να έρθει να επενδύσει κεφάλαια στην Ελλάδα, δεν προτίθεται να μπει σε διαγωνιστικές διαδικασίες. Οι Καταριανοί γνωρίζουν την ισχυρή επιρροή που ασκεί το Βερολίνο στην Αθήνα και θεωρούν εκ προοιμίου χαμένη υπόθεση τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία.

Το Κατάρ, επιθυμεί διακρατικές συμφωνίες, αναζητώντας ειδική μεταχείριση σε φορολογικά θέματα αλλά και στην παράκαμψη της γραφειοκρατίας προκειμένου να επενδύσουν άμεσα ζεστό χρήμα.

Αυτό ήθελαν και για το Ελληνικό και όταν αντιλήφθηκαν ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν άλλοι και όχι η Ελληνική κυβέρνηση, έκαναν πίσω.

Το πόσο πρόχειρα σχεδιασμένη ήταν η επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ φάνηκε από το γεγονός της έλλειψης στοιχειώδους προετοιμασίας έστω και για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για ένα κοινό ταμείο στήριξης ΜΜΕ.

Θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει συνεννοήσεις και ο Πρωθυπουργός να πάει απλά να υπογράψει τη συμφωνία. 

Ούτε αυτό έγινε. Και το πιο αποκαλυπτικό της προχειρότητας και της τσαπατσουλιάς ήταν η απουσία της Ελληνίδας πρέσβεως, που έκανε χρήση…αδείας ενώ ο Πρωθυπουργός επισκεπτόταν το Εμιράτο.

Στην αγωνία του το Μαξίμου να εμφανίσει κάποια αποτελέσματα και να μετριάσει την εικόνα ενός αποτυχημένου ταξιδιού, που υποτίθεται θα έφερνε επενδύσεις, διαρρέει ότι συζητήθηκε επένδυση για τη δημιουργία ενός μεγάλου πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Β.Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα η ευκαιρία αυτή υπήρχε αλλά χάθηκε με τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, εκεί που ενεπλάκη το οικογενειακό περιβάλλον του κ.Παπανδρέου και κάποιοι άλλοι με τα γνωστά αποτελέσματα.

Επιπλέον η Τουρκία ετοιμάζει μία ανάλογη επένδυση και είναι γνωστό ότι διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Εμιράτο.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

5 thoughts on “Ναυάγιο στό Κατάρ

  1. Ὅλα αὐτὰ εἶναι ἄνευ νοήματος Μινώταυρε διότι ἡ αἰτία μεταβάσεως τοῦ Σαμαρᾶ εἰς τὸ Κατὰρ ἦτο μία καὶ μοναδική: Ἡ συνάντησίς του μετὰ τοῦ συμπτωματικῶς εὑρισκομένου ἐκεῖ Ἐρτογὰν ὅστις, συμπτωματικῶς πάντοτε, εἶχε κάτι συγκεκριμένας ἀπαιτήσεις ἐπὶ κάποιων συγκεκριμένων πραγμάτων περὶ τῶν ὁποίων ἡ πραγματικὴ κυβέρνησις τῆς χώρας σφυρίζει ἀδιάφορη.
    Ὁπότε δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ ὁμιλῶμεν περὶ ναυαγίου εἰς τὸ Κατὰρ ἐφ’ὄσον δὲν ὑπῆρξεν πλοῦς
    Καὶ ὁ νοῶν νοεῖτο

Leave a Reply