Παιδιὰ σκλᾶβοι.

 

Οκτάχρονος στην Ινδία μεταφέρει τούβλα. Στη λίστα του υπ. Εργασίας των ΗΠΑ η Ινδία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων που παράγονται από παιδικά χέρια

Τὰ παιδιά!
Ὁ πλεόν εὐάλωτος «παίκτης» στὸν τομέα τῆς ἐπιβιώσεως καὶ δυστυχῶς αὐτὰ ποὺ καταβάλλονται περισσότερο ἀπὸ κάθε ἄλλον. 
Παιδιὰ σὲ ὅλον τὸν πλανήτη, κι ἐδῶ, πέφτουν θύματα ἐκμεταλλεύσεως δουλεμπόρων, ἀνεγκεφάλων, ὑπανθρώπων. 
Κι ὅλα αὐτά γιατί; 
Διότι μία συγκεκριμένη τάξις κολυμπᾶ στὴν παράνοια καὶ θησαυρίζει ἀνεξέλεγκτα μὲ ἀπώτερον καὶ μοναδικὸν σκοπὸ τὸν ἀπόλυτον ἔλεγχο τῆς ἐξουσίας ἐπὶ τοῦ πλανήτου.

Παιδιὰ ποὺ οὐδέποτε θὰ μεγαλώσουν, διότι ἁπλῶς δὲν ἔζησαν ποτὲ σὰν παιδιά.
Γεννήθηκαν γέροι…
Δὲν θὰ ζήσουν πολλὰ χρόνια, διότι ἁπλούστατα τὰ μικρά τους κορμάκια δὲν θὰ ἀντέξουν στὶς κακουχίες. 
Ἀκόμη κι ἐὰν ζήσουν ὅμως, θὰ ἔχουν βιώσῃ μέσα στὴν τόση βία ποὺ πράγματι ἀναρωτιέμαι… Ἀξίζει τόν κόπο;

Φιλονόη. 

Υ.Γ. Ἐὰν ἐμεῖς δὲν ἀνατρέψουμε τὶς κρατοῦσες δυνάμεις, ὅλο καὶ περισσότερα παιδιά, ἴσως καὶ τὰ δικά μας συντόμως, θὰ εὑρίσκονται σὲ παρόμοιες θέσεις. 

Παιδιά σκλάβοι σε 58 χώρες

Ινδία, Κίνα, Βραζιλία και Φιλιππίνες πρωταγωνιστές στην παιδική καταναγκαστική εργασία. Πάνω από 200 εκατ. ανήλικα στον κόσμο δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκεςΠριν από τρία χρόνια ήταν το πρόσωπο της UNICEF για την εκστρατεία εναντίον της παιδικής εργασίας στην Ινδία. Σήμερα η 13χρονη Τσουνμούν Κουμάρι εξακολουθεί να εργάζεται 12 ώρες την ημέρα στο φτωχό κρατίδιο Μπιχάρ, για να βοηθήσει τη μητέρα της, όπως δεκάδες εκατομμύρια άλλα παιδιά στη χώρα της.

Όμως, η παιδική εργασία δεν είναι μια πραγματικότητα μόνο της Ινδίας, αλλά και 57 άλλων χωρών, οι οποίες χρησιμοποιούν την παιδική αλλά και την καταναγκαστική εργασία ανηλίκων για την παραγωγή 122 αγαθών, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο για πρώτη φορά δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα προϊόντα τα οποία παράγονται μέσω των δύο παράνομων αυτών μορφών εργασίας, η Ινδία είναι πράγματι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων αγαθών, τα οποία περιλαμβάνουν μπάλες ποδοσφαίρου και είδη ρουχισμού.

Κακή «διαγωγή» επιδεικνύει και άλλη μία ασιατική χώρα, η Μιανμάρ, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα την καταναγκαστική εργασία για την παραγωγή προϊόντων, όπως ρύζι, ζαχαροκάλαμο και καουτσούκ.

«Στη χώρα μας νομίζουμε ότι αυτά είναι προβλήματα του 19ου αιώνα, όμως στην πραγματικότητα είναι προβλήματα του 21ου αιώνα», δήλωσε η Σάρα Πολάσκι του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Από πορνογραφία στην Ουκρανία μέχρι πυροτεχνήματα στις Φιλιππίνες και διαμάντια στη Σιέρα Λεόνε, μικρά παιδιά χρησιμοποιούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες για την παραγωγή των προϊόντων που καταναλώνονται στη Δύση.

Η αμερικανική έκθεση έδειξε ότι μεταξύ των έξι πρώτων χωρών που συνδέονται με την παραγωγή μεμονωμένων προϊόντων μέσω παιδικής και καταναγκαστικής εργασίας βρίσκονται η Βραζιλία, το Μπανγκλαντές, η Κίνα και οι Φιλιππίνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για την Εργασία, το 69% της παιδικής εργασίας παγκοσμίως εντοπίζεται στη γεωργία και τα πιο συνήθη γεωργικά προϊόντα τα οποία παράγονται από παιδικά χέρια είναι το βαμβάκι, το ζαχαροκάλαμο, ο καπνός, ο καφές, το ρύζι και το κακάο. Μάλιστα, για το τελευταίο, οι χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν παιδική και καταναγκαστική εργασία περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη παραγωγό κακάου, την Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς και τη Νιγηρία, σύμφωνα με την έκθεση.

Στα μεταλλευτικά προϊόντα τα οποία παράγονται συχνότερα μέσω παιδικής και καταναγκαστικής εργασίας περιλαμβάνεται ο χρυσός, κυρίως στο Περού και στην Μπορκίνα Φάσο.

«Η Διεθνής Οργάνωση για την Εργασία εκτιμά ότι περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως εργάζονται καταναγκαστικά και περισσότερα από 200 εκατομμύρια παιδιά δουλεύουν, πολλά από τα οποία σε επικίνδυνες μορφές εργασίας», γράφει η έκθεση.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ ἀπὸ ἔθνος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Παιδιὰ σκλᾶβοι.

  1. Αὐτὰ ἄς τὰ ἔχουν ὑπ’ ὄψιν οἱ σπεύδοντες εἰς τὰ διάφορα ΙΚΕΑ. Προϊόντα ἀπὸ τὰ χεράκια τέτοιων παιδιῶν ἀγοράζουν ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖστον!

Leave a Reply