Ὁ ψυχρός ἐκτελεστής λήσταρχος τῆς ζωῆς μας


Προ ολίγων ημερών στο άρθρο μου «ο εχθρός της πατρίδας μας είναι ο νεοφιλελευθερισμός», διατύπωνα τη θέση πως σήμερα δεν υπάρχουν τα πολιτικά ψευτοδιλήμματα του χτες, τα οποία δημιουργούσαν πολιτικούς διαχωρισμούς, δεξιών και αριστερών. Ο διαχωρισμός βρίσκεται ανάμεσα στους πατριώτες και στους νεοφιλελεύθερους. Αυτός ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός διέπει τα περισσότερα μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, όπως, ακριβώς και τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Παπανδρέου και Παπαδήμου και ο οποίος βασίζεται στην οικονομική επανάσταση των ελεύθερων αγορών, δηλαδή επιδιωκόμενο είναι ο περισσότερος καπιταλισμός και το λιγότερο κράτος. Αυτό το μόρφωμα πολιτικής έχει ως κεντρική ιδέα να μετατρέψει μια οικονομική κρίση ή ένα γεγονός καταστροφής ή ένα πόλεμο, σε ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε ένα κράτος, εις βάρος των πολιτών, και οι οποίες πραγματοποιούνται από τη στιγμή που έχουν φωλιάσει στο μυαλό των πολιτών, ο φόβος και οι ενοχές. Έτσι, οι πολίτες γίνονται ανεκτικοί και απαθείς σε επαναλαμβανόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι κάτι άλλο χειρότερο έρχεται σύντομα. Αυτή η ισοπεδωτική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού προκάλεσε και τη γενική απορύθμιση των αγορών και την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Πινοσέτ (Χιλή), Ρίγκαν (ΗΠΑ), Θάτσερ (Ην.Βασίλειο) και πολλοί άλλοι εφάρμοσαν αυτόν τον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό. 
      Ένα από τα πολυτιμότερα γρανάζια νεοφιλελευθερισμού της σημερινής κυβερνητικής μηχανής είναι ο τεχνοκράτης-διορισμένος Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας είναι βέβαιο πως δεν είναι ελεγχόμενος, πλέον, από τον κ. Σαμαρά, γιατί προφανώς αντλεί την παντοκρατορία του από τη στήριξη της νεοφιλελεύθερης Καγκελαρίου της Γερμανίας, της κ. Μέρκελ, η οποία έχει θέσει ως στόχο την απόλυτη διάλυση της Ελλάδος. Γιατί πως αλλιώς, μπορούν να ερμηνευτούν συνεχή απαξιωτικά δημοσιεύματα, φιλικών εφημερίδων του κ. Σαμαρά («Ελεύθερος Τύπος» και «Δημοκρατία»), προς το πρόσωπο του Στουρνάρα και καθημερινά ξιφουλκούν κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης;

      Πως αλλιώς, μπορεί να ερμηνευτεί, η προ ημερών φραστική επίθεση Στουρνάρα, στενού συνεργάτη του Σημίτη, κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε σύμφωνα με τα “ΝΕΑ”: «…Ο μεγάλος εκτροχιασμός έγινε τη διετία 2007-2009, τότε χάθηκε το παιχνίδι. Βεβαίως, η χαλάρωση είχε ξεκινήσει νωρίτερα, ήδη από το 2004, αλλά η έκρηξη συνέβη τη συγκεκριμένη διετία. Πιστεύω πως ναι, το Μνημόνιο θα μπορούσε να αποσοβηθεί αν το 2007 είχαν ληφθεί σοβαρά μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας…». Αυτές οι δηλώσεις πυροδότησαν μεγάλη αντιπαράθεση στη ΝΔ και κυρίως από τους κυρίους Παυλόπουλο και Στυλιανίδη (υπουργός, όπως και ο Στουρνάρας, στην κυβέρνηση Σαμαρά). 

      Ωστόσο, αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών και υπουργών της ΝΔ, ωχριά μπροστά στη νέα αντιπαράθεση που ξέσπασε προχθές, μετά την πρόθεση Στουρνάρα για τη νέα σημαντική αύξηση στη φορολογία των ακινήτων. Έτσι, ο κ. Στουρνάρας μπήκε στο στόχαστρο δυο ακόμη κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μάκης Βορίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο σχεδιασμό για την νέα απάνθρωπη και λεηλατική αύξηση φορολογίας των ακινήτων. Ο κ. Βορίδης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Δεν γίνεται να περιμένουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση να τη φέρουν οι φόροι στα ακίνητα. Είναι λάθος πολιτική και δεν θα φέρει έσοδα…». Ο δε κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Η φορολογική πολιτική στην ουσία δημεύει την ακίνητη περιουσία. Είναι παράλογο να συσσωρεύονται σε μία χρονιά πέντε φόροι: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, του 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος, ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τους υπόλοιπους. Προσθέστε σ’ αυτό και τους δημοτικούς φόρους και τη φορολογία από τα ενοίκια για κάποιον ο οποίος νοικιάζει το ακίνητό του και θα διαπιστώσουμε γιατί σήμερα τόσοι πολλοί πολίτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων». Επίσης, επεσήμανε πως απώλεια της μικροϊδιοκτησίας θα φέρει κοινωνικές εκρήξεις.

      Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω πως σε άρθρο μου στις 21 Απριλίου 2011 και με τίτλο: «Στο πυρ το εξώτερο η απόκτηση πρώτης κατοικίας», 
http://www.apostoloupanos.gr/index.php/articles/30-2011-04-30-08-37-02
κατήγγειλα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί μέσα σε ένα πλαίσιο φοροεισπρακτικών μέτρων, προς υποτιθέμενη αύξηση των εσόδων της και των δεσμεύσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, σκεπτόταν να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές που προέκυπταν από τους τόκους των στεγαστικών δανείων. Επεσήμαινα, «πως στην πατρίδα μας πρωτεύον μέλημά μας είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα «κεραμίδι» πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας, προκειμένου να στεγάσουμε τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στον τομέα της ιδιοκατοίκησης. Αυτό το όνειρο σκέπτεται αυτή η κυβέρνηση να το αφαιρέσει από τον λαό της, παραγνωρίζοντας επιπρόσθετα, ότι ένα τέτοιο μέτρο θα βυθίσει ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, μέσω της οποίας ζουν πολλά επαγγέλματα που ήδη βρίσκονται στο ναδίρ των δραστηριοτήτων τους. Κατά αυτόν δε τον τρόπο θα αυξήσει και τα ποσοστά ανεργίας που ήδη έχουν εκτιναχτεί σε ποσοστό άνω του 15%. Αντί λοιπόν να προσφέρει επιπλέον φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας κυρίως νέων ζευγαριών, μέσω στεγαστικών δανείων, με ευμενείς όρους, σκέπτεται να κάνει ακριβώς το αντίθετο».

      Δυστυχώς, την τελευταία τριετία στην πατρίδα μας το δικαίωμα της ιδιοκτησίας αποτελεί κακούργημα. Από 250.000 ευρώ που ήταν το αφορολόγητο, μειώθηκε στο 120.000 ευρώ και στόχος του Στουρνάρα είναι να πάει στις 50.000 ευρώ. Αυτή η νέα αφαίμαξη των πολιτών, δημιουργεί τεράστιες αναταράξεις στα θεμέλια της κυβέρνησης, η οποία παραμένει πιστή στις εντολές της ΕΕ και της Μέρκελ, και θα επιτάσσει-κατάσχει το σπίτι που με αίμα και θυσίες απέκτησε ο κάθε πολίτης, μετά από την διαπιστωμένη αδυναμία να πληρώνει το χαράτσι ακίνητης περιουσίας, το οποίο ξεκίνησε ως προσωρινό μέτρο και πλέον, θα γίνει μόνιμο, καθώς και από τη νέα πτώση του αφορολόγητου. 

      Συνεπώς, η πολιτική Στουρνάρα και της κυβέρνησης Σαμαρά γενικότερα, είναι η απόλυτη συνέχεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Συνεχώς, μας τρομοκρατούν, βασιζόμενοι στο φόβο μας για το χειρότερο αύριο. Όμως, εμείς, οι Έλληνες πολίτες, θα εξακολουθήσουμε να παραμένουμε ανεκτικοί και απαθείς;

Θα τους επιτρέψουμε να κατάσχουν το βιός μας; Τους επιτρέψαμε να κλέψουν τα όνειρά μας και την ελπίδα μας. Θα τους επιτρέψουμε να μας πετάξουν και από τα σπίτια μας;

Πόσο άλλο θα υπομείνουμε μέχρι να επαναστατήσουμε;

Παναγιώτης Ἀποστόλου

ἔγερσις 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply