Ἀποκαλύψεις ἀπό τήν Δίωξι Ἠλεκτρονικοῦ Ἐγκλήματος….σχετικά μέ τό facebook…

Από “καλλίγραμμες” των εισπρακτικών που στήνουν ραντεβού με τους οφειλέτες μέσω F/Β μέχρι και ληστές μαθαίνουν πότε λείπετε από το σπίτι σας…
 
  – Επιχειρηματίας έγραψε στο Facebook οτι θα πάει διακοπές και διαρρήκτης εγκαταστάθηκε στο σπίτι του – Χαρακτηριστικές περιπτώσεις βιομηχανικής κατασκοπείας, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση – Ένα στα τρία παιδιά έχουν πέσει θύματα του cyber bullying – “Οι λογαριασμοί στο Facebook δεν διαγράφονται” τόνισε ο Μ. Σφακιανάκης…. 
  
«Γνωστός επιχειρηματίας είχε αναρτήσει στο Facebook ότι θα πάει στη Μύκονο 10-20 Αυγούστου. Στις 11 Αυγούστου μπήκε ο διαρρήκτης σπίτι του και έφυγε στις 19»! Ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά που αφηγήθηκε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλης Σφακιανάκης κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι η υποκατάσταση της αλάνας που εμείς παίζαμε παιδιά ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, χαιρετίζοντας την ημερίδα.
Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ακόμη και οι εισπρακτικές εταιρείες κάνουν χρήση του Facebook. «Στέλνουν καλλίγραμμες κοπέλες από εισπρακτικές εταιρείες που προσεγγίζουν τους οφειλέτες, μέσω διαδικτύου. Γι’αυτό προσέχουμε από ποιους λαμβάνουμε αιτήματα φιλίας» σημείωσε. Άλλες χαρακτηριστικές υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας είναι η παρακάτω:
 
-Επιχειρηματίας διέθετε ένα laptop, μέσω του οποίου πραγματοποιούσε το σύνολο των συναλλαγών του. Κάποιος υπάλληλος εγκατέστησε ειδικό πρόγραμμα στον φορητό υπολογιστή, το οποίο έστελνε όλες τις συνομιλίες (ηλεκτρονικές και μη) σε servers στο εξωτερικό.
 
-Καθηγητής που είχε οικονομικές διαφορές με εταιρεία στην Αγγλία, εισέβαλε στη βάση δεδομένων της και κατάφερε να αλλάξει τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην εταιρεία.
 
-Σε δημόσια αρχή, άγνωστο άτομο έπαιρνε την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου και απαντούσε εξ’ ονόματός του. 
 
Από την πλευρά του, ο Κωσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι: «Η ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση παραβίασης των δεδομένων είναι πραγματικά ανυπολόγιστη. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι από την απώλεια της φήμης και της εμπορικής πίστης μέχρι ακόμη και τη χρεωκοπία μίας εταιρείες. Γι’αυτό στις ΗΠΑ η ηλεκτρονική εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται ως πραγματική απειλή για τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα ο κίνδυνος αυτός παραγνωρίζεται».
 
«Λίγες είναι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέτρα. Και αυτές είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν ειδικά τμήματα προστασίας των πληροφοριακών δεδομένων τους. Οι μικρομεσαίες μειονεκτούν και σε αυτό τον τομέα, διότι δεν διαθέτουν αρκετούς πόρους για να οργανωσουν την πληροφορία τους» πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος.
 
Προλογίζοντας την ενότητα για τη βιομηχανική κατασκοπεία ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης σημείωσε: «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δουλευει 24 ώρες. Δεν κοιτάμε ρολόι. Εχουμε κατορθώσει το ακατόρθωτο στο ελληνικό Δημόσιο. Μιλάμε για επιστημονική αστυνομία, πιστοποιημένη με ISO. Τι μέλλει γενέσθαι; Οι εξελίξεις είναι τέτοιες καθημερινά που δεν μπορεί κάποιος να τις προλάβει. Σήμερα το 53,6% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και το 96,2% αυτών είναι στην ευρυζωνικότητα. Να σημειώσουμε ότι χωρίς την εισαγγελία δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το άλμα που έχουμε κάνει σήμερα. Ευχαριστώ τον κ. Τέντε, τον προϊστάμενο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Τους έχω ξυπνήσει, πιστεψτε με, μία και δύο το πρωί για να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή». 
 
Μιλώντας για τους κινδύνους της βιομηχανικής κατασκοπείας ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε: «Έχω δει ανθρώπους να καταρρέουν μπροστά μου, έχοντας υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Σας διαβεβαιώ όμως, ότι είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ο φόβος και ο τρόμος των κακόβουλων. Και καλούμε τους επιχειρηματίες, που διαβάζουν στο διαδίκτυο συκοφαντικά και εκβιαστικά δημοσιεύματα, να έρχονται στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όποιο αρχείο δημοσιεύεται στο διαδίκτυο παραμένει για πάντα. Σχετικά με το Facebook, πόσοι γνωρίζουν τους όρους χρήσης του; Ότι, δηλαδή, οι όροι μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση; Ή ότι το Facebook αποποιείται τα πνευματικά δικαιώματα; Πρέπει να γνωρίζετε πως ό,τι αναρτάται στο Facebook, μοιράζεται με άλλους. Και όποιος νομίζει ότι μπορεί να διαγραψει τον λογαριασμό, σφάλλει. Ο λογαριασμός δεν διαγράφεται, αλλά απενεργοποιείται» σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης.
 
1 στα 3 παιδιά θύμα του Cyber bullying
 
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο συνέδριο, ένα στα τρία παιδιά έχει πέσει θύμα «Cyber bullying» ενώ υπάρχουν κρούσματα και στην χώρα μας. Μάλιστα σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κω, το 2008 το 14,7% των παιδιών στο σχολείο είχε τουλάχιστον μια φορά υποστεί κάποιου είδους «Cyber bullying».
 
Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά, το 2010, το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί φτάνοντας το 30,4%. Μάλιστα το 17,1% των παιδιών ομολόγησαν ότι έχουν προβεί και τα ίδια σε κάποιου είδους κυβερνητικό εκφοβισμό. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι θα θύματα είναι στην πλειοψηφία τους κορίτσια και οι θύτες αγόρια.
 
Σύμφωνα δε και με μια ακόμη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση μετά τη Ρουμανία με ποσοστό 26,8%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 21,9%.
 
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κ Εμμανούηλ Σφακιανάκης εξέπεμψε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αρχές “δεν θα χαρισθούν σε κανέναν” που θέτει με οποιονδήποτε τρόπο σε κίνδυνο τα παιδιά. Αναφέρθηκε δεν και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποτροπή αυτοκτονιών αλλά και στο κυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αρχές κατά των παιδόφιλων.

 πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply