Ἐντολή ἀπό τό Βερολῖνο στό Σαμαρᾶ νά σταματήσῃ ἡ συζήτησις περί «λάθους»

Να σταματήσει αμέσως κάθε συζήτηση για την παραδοχή του ΔΝΤ περί λάθους στα Μνημόνια και στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, ζήτησε επιτακτικά το Βερολίνο από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα, υπήρξε και από την πλευρά του κ. Όλι Ρεν, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος και ότι το πρόγραμμα είναι σωστό και απαίτησε την απαρέγκλιτη τήρησή του.
Ο κ. Στουρνάρας είναι βέβαιο ότι δεν έθεσε ποτέ το συγκεκριμένο ζήτημα, όποιος πιστεύει το αντίθετο είναι αφελής.
Άλλωστε ακόμα και η τοποθέτηση του στο Eurogroup, που διέρρευσε από το Υπουργείο Οικονομικών, ήταν στη λογική ”όσο πατάει η γάτα”.
Το αποκορύφωμα: ζήτησε από τους δανειστές να αποφανθούν αν υπάρχει λάθος.
Προφανώς ο ίδιος δεν βλέπει τις εικόνες κατάρρευσης και εξαθλίωσης που εντείνονται ημέρα με την ημέρα.
Οι Γερμανοί δεν θέλουν με τίποτα να ανοίξει η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Γνωρίζουν ότι αυτή η συζήτηση δεν θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα αλλά θα επεκταθεί στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Θα αγγίξει την Ιταλία και θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, την ώρα που προωθούν με κάθε μέσο το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και το κόμμα του Μόντι.
Γνωρίζουν ότι το άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης θα αποσταθεροποιήσει την παραπαίουσα κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία αλλά και θα σύρει τον Ολάντ, και υπό την πίεση της γαλλικής κοινής γνώμης, σε θέσεις που βρίσκονται στον αντίποδα των γερμανικών συμφερόντων.
Για αυτό και η εντολή προς τον κ. Σαμαρά είναι σαφής.
Ο Πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ίσως τώρα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται, αυτό που είναι πλέον εμφανές σε όσους μπορούν ακόμα να σκέφτονται και να αναλύουν με ορθολογικά κριτήρια.
Ότι για τους Γερμανούς, οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης είναι αναλώσιμοι.
Όπως ήταν αναλώσιμος ο κ. Παπανδρέου αλλά και ο κ. Παπαδήμος (όταν διαπίστωσαν ότι δεν τους βγαίνει αυτή η επιλογή).
Και αν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να σταθεί, θα αναζητήσουν άλλους αναλώσιμους.
Αν δεν τους βρουν, αν υπάρξει αντίδραση από την Ελλάδα, τότε θα τραβήξουν την πρίζα.
Θα οδηγήσουν σε πτώχευση την Ελλάδα και σε έξοδο από την Ευρωζώνη, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τις ρήτρες του αγγλικού δικαίου για να κατάσχουν δημόσια περιουσία.
Αυτή η σκληρή και άτεγκτη θέση του Βερολίνου, όσο περνάει ο καιρός, θα γίνεται πιο κυνική.
Το διαπίστωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης που είδε το νομοσχέδιο του για την ελάφρυνση των δανειοληπτών να απορρίπτεται από τον κ. Ράιχενμπαχ, γιατί οι δανειστές είναι πλέον αυτοί που ελέγχουν τις ελληνικές τράπεζες.
Και φυσικά τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τα έδωσαν οι Γερμανοί αλλά δεν τα χάρισαν. Αντίθετα αποτελούν μέρος του δημόσιου χρέους.
Είναι σαν κάποιος να παίρνει δάνειο για την επιχείρησή του και ταυτόχρονα να παραδίδει και τα κλειδιά της. Αφεντικό στην επιχείρηση θα είναι ο δανειστής που θα αποφασίζει για τα πάντα και ο δανειζόμενος θα δουλεύει σκληρά για να αποπληρώσει το δάνειο.
Ανάλογες διαπιστώσεις θα κάνει και ο κ. Σαμαράς, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι Γερμανοί θέλουν την ελληνική οικονομία σε ύφεση για πειραματικούς αλλά και για πραγματιστικούς λόγους.
Κερδίζουν από την κρίση, πλησιάζουν το στόχο της απόλυτης πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και στο βάθος βλέπουν τα… πετρέλαια, σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αυτά που δεν υπάρχουν όπως έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου για να διαψευστεί από τις πρώτες έρευνες.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply