Δωρεά σώματος; Ναί, γιατί ὄχι;

Ἄλλο ἡ δωρεὰ ὀργάνων κι ἄλλο ἡ δωρεὰ σώματος.
Γενικῶς, ἐὰν δὲν ἦταν τόσο ἐκβιαστικὲς οἱ συνθῆκες, ἐὰν δὲν μᾶς καταστοῦσαν ὅλους διὰ τῆς βίας δωρητὲς ὀργάνων, δὲν θὰ ἤμουν τόσο ἐνάντια. Μᾶλλον θετικὰ τὸ ἔβλεπα.
Ἀπὸ τὴν στιγμὴ ὅμως ποὺ κάτι τέτοιο φεύγει ἀπὸ τὸν δικό μου ἔλεγχο, ναί, ἀρνοῦμε τὴν δωρεὰ ὀργάνων. Ἔχω κάτι καλλίτερο γιὰ τὸ μελλοντικό μου …πτῶμα!
Δωρεὰ σώματος!
Ἀφῆστε δὲ ποὺ γλυτώνουν οἱ συγγενεῖς ἀπὸ τὰ περαιτέρω…

Ἐὰν ἀφήσουμε ὅμως τὰ ἀστεῖα κατὰ μέρος, θὰ συνειδητοποιήσουμε πόσο σοβαρὴ εἶναι μία τέτοια δωρεά. 
Δὲν προσφέρουμε ζωντανὸ σῶμα, κανονικὰ δολοφονημένο, ἀλλὰ  ἕνα σῶμα νεκρό, ποὺ θὰ φανῇ πάρα πολὺ χρήσιμο σὲ φοιτητὲς κι ἐρευνητές. 
Μποροῦμε νά φανταστοῦμε πόσο μεγάλη προσφορά εἶναι αὐτό γιά τήν ἀνθρωπότητα;

Ἐνδιαφέρομαι πολὺ καὶ θὰ τὸ κάνω.
Γιὰ ἐσᾶς δὲν ξέρω, ἀλλὰ ἐγώ, φροντίζω ἤδη.

Φιλονόη. 

ΔΩΡΕΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΔΩΡΗΤΗΣ – ΔΩΡΕΑ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΑΣΧΕΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ)

«ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ή ΣΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ;»

Ένα αξιοπρεπές ερώτημα.

Πριν από λίγα χρόνια, ο δημιουργός της «Βουλής των Εφήβων» και συγγραφέας του «Αρνούμαι» Αντώνης Σαμαράκης, άφησε για πάντα την πένα δίπλα στα γραπτά του και αναχώρησε για τον διάπλου της Αχερουσίας λίμνης.

Το σημαντικό πέρασμά του από την ζωή δέθηκε με το τελευταίο «Αρνούμαι» που δήλωσε πριν τον θάνατό του: αρνήθηκε την συνηθισμένη ταφή της σορού του και ζήτησε να δοθεί αυτή προσφορά στο Ανατομείο για την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής στα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ δεν σχολίασαν επαρκώς την αξιοπρεπή αυτή επιθυμία του κυρίου Σαμαράκη. Δεν ήσαν λίγοι όμως αυτοί που θέλησαν να γίνουν αμέσως μιμητές του, με το ορθό σκεπτικό: «Οι απόγονοι με την ταφή του πτώματός μου δεν κερδίζουν τίποτα, μα με την παράδοσή του στην επιστήμη κερδίζουν πολλά.»

Πριν περίπου από 2.500 χρόνια, κάποιος «τρελλός επιστήμονας» της εποχής, με κίνδυνο της ζωής του που ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη βάσει των νόμων της πόλεως, κρυφά και μυστικά έκανε ανατομική έρευνα σε νεκρά σώματα. Το μέχρι τότε άγνωστο κυκλοφορικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, η δομή και λειτουργία των βασικών οργάνων του ανθρώπου, οι περιγραφές των συμπτωμάτων των νόσων, η έρευνα και η παρατήρηση, μπήκαν για πρώτη φορά κάτω από την αιγίδα της επιστήμης, και η Ιατρική, που μέχρι τότε ασκούνταν από τα εκάστοτε ιερατεία, έγινε η κύρια όσο και σωτήρια για τον άνθρωπο επιστήμη.
Ο «τρελλός επιστήμονας» φυσικά, ήταν ο θεμελιωτής και πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης. Έκτοτε η επιστήμη αυτή γνώρισε γιγαντιαία άλματα τόσο στην έρευνα όσο και στην άσκηση και δεοντολογία.

Τα μαύρα χρόνια του πνευματικού σκοταδισμού που καταδίκασαν την Ιατρική ως «επιστήμη του Διαβόλου», «ειδωλολατρική μαγγανεία» (Άπαντα Ιωάννου Χρυσοστόμου), την Δημοκρατία ως cibitas diaboli «πολίτευμα του Διαβόλου» και δίδασκαν πως «μόνον η πίστις σώζει», φυσικά πέρασαν. Σήμερα κάθε έλλογος άνθρωπος σκέπτεται και αποφασίζει για την πορεία της ίασής του ακολουθώντας τις υποδείξεις των επιστημόνων. Υπάρχει όμως και μια άλλη μερίδα ανθρώπων που σκέπτονται και κάτι περισσότερο: την χρησιμότητα του νεκρού σώματός τους (όχι των οργάνων).

Είναι κάτι απλό. Πολλοί άνθρωποι αρνούμενοι να θαφτούν και να υποβάλουν τους δικούς τους σε υπέρογκα έξοδα και τρομερά δυσάρεστες καταστάσεις, αποφασίζουν να δωρίσουν μετά θάνατον τα σώματά τους στην επιστημονική έρευνα. Οι φοιτητές των Πανεπιστημίων μας της Ιατρικής έχουν ανάγκη να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε πτώματα, για να μπορούν αργότερα ως ολοκληρωμένοι επιστήμονες να σώζουν ζωές. Δυστυχώς, η προκατάληψη, η άγνοια και η επιμονή των ιερατείων, δυσκολεύουν την ενημέρωση, με αποτέλεσμα να μην έχουν πτώματα στα Ανατομεία της χώρας μας. Οι εισαγωγές πτωμάτων από το εξωτερικό είναι υπερβολικά περιορισμένες (μάλλον μηδενικές).

Ένας αγαπημένος φίλος, κάτοικος του νομού Σερρών, έφυγε πριν λίγες ημέρες από κοντά μας. Η σορός του, μετά από δική του απαίτηση, δόθηκε δωρεά στο Ανατομείο Θεσσαλονίκης με απλούστατες διαδικασίες. Η αξιοπρεπέστατη οικογένειά του, βιώνοντας τα οφέλη που δίνει η σωστή αυτή επιλογή, έγιναν και εκείνοι δωρητές σώματος. Το άψυχο σώμα του αγαπημένου συγγενούς τους, δεν αχρηστεύτηκε γενόμενο βορά των σκουληκιών που θα αναλάμβαναν την αποσύνθεσή του. Θα γίνει αντικείμενο ιατρικής έρευνας και άσκησης των μελλοντικών Ασκληπιάδων (ιατρών).

Σημαντικές παραμένουν οι λεπτομέρειες που συνοδεύουν το συγκεκριμένο περιστατικό του φίλου δωρητή σώματος.

Ο γιατρός στο νοσοκομείο που πιστοποίησε τον θάνατο του φίλου μας, εξεπλάγη όταν ο γιος ανέφερε πως ο νεκρός πατέρας του ήταν Δωρητής Σώματος. Συγκινημένος ο γιατρός ρώτησε: «Μα τι αξιοθαύμαστη παιδεία έχει αυτός ο άνθρωπος; Ποιος είναι; Γνώριζε τις τρομερές ελλείψεις σε πτώματα στα Ανατομεία; Πώς κατανόησε τις δυσκολίες στην εκπαίδευση των φοιτητών μας;»

Η απάντηση του γιου εξέπληξε ακόμα περισσότερο τον γιατρό:
«Δεν είχε καμιά ιδιαίτερη παιδεία, γνώριζε τις ελλείψεις στα Ανατομεία, ήθελε να είναι χρήσιμος ακόμη και μετά θάνατον, αγαπούσε και σεβόταν υπέρμετρα τους δικούς του. Απέρριπτε κάθε επώδυνη κατάσταση που θα μπορούσαν να υποστούν οι οικείοι του. Ήταν ένας απλός καθημερινός σκεπτόμενος άνθρωπος με σύγχρονους προβληματισμούς. Ένας συνηθισμένος άνθρωπος, τίποτα περισσότερο.»

Μπορούμε να ευχηθούμε, στο μέλλον να υπάρξουν πολλοί που θα μιμηθούν αυτόν τον «απλό καθημερινό άνθρωπο», αναλαμβάνοντας την ευθύνη να προάγουν τον ανθρώπινο πολιτισμό με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς την σημαντικότερη των επιστημών, την Ιατρική. Για το καλό όλων μας!

Όσοι θελήσουν να γίνουν μιμητές της αξιοπρεπούς αυτής ενέργειας, να γίνουν δηλαδή μετά θάνατον ΔΩΡΗΤΕΣ ΣΩΜΑΤΟΣ, ας ζητήσουν πληροφορίες και έντυπα από τα Ανατομεία:
Αθηνών στα τηλέφωνα 210-7771142, 210-7462305 και Θεσσαλονίκης 2310-999305, 2310-99934Επίσης, για περισσότερες λεπτομέριες:
http://anatomylab.web.auth.gr/dwrea_swmatos.pdf
Μάρω Κιουλάφα

Υ.Γ.
Ο Πολιτισμός και η Ιστορία τρέπουν την ροή τους από τις μονάδες (από τους λίγους που δεν καλουπώνονται σε αναξιοπρεπή καλούπια ή παλούκια).

ἄθρησκος

Δωρεά σώματος; Ναί, γιατί ὄχι;

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply