Ὕφεσις 7%, ἀνεργία 27%, πτώσις μισθῶν 40% καί μείωσις τιμῶν 0%

Πόσω μᾶλλον, πού οἱ τιμές ὄχι μόνο δέν ἔχουν μηδενική μείωσι ἀλλά ἔχουν άνεβεῖ στά ὕψη.

Το καλύτερο μείγμα για μια οικονομία (για να πέσει στον γκρεμό). Και τα χειρότερα έρχονται, αφού σύντομα λήγουν και νέες συμβάσεις… Όλοι με ατομικές και μισθούς στον πάτο της λίμνης…

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπουν προς τα κάτω προσαρμογή των καταβαλλόμενων αποδοχών της τάξεως του 10%-40% από τα επίπεδα που προέβλεπαν, στην κάθε επιμέρους περίπτωση, οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις στα επίπεδα των γενικών κατώτατων αποδοχών και των αντίστοιχων επιδομάτων.

Εξάλλου, σημαντικές μειώσεις αποδοχών προβλέπουν και οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε τράπεζες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 έχουν υπογραφεί περισσότερες από 1.010 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.

Αυτές αφορούν περισσότερους από 140.700 μισθωτούς (από τους οποίους 88.050 απασχολούνται σε τράπεζες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενώ οι υπόλοιποι 52.650 σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου, στη διάρκεια του 2012 υπογράφηκαν και σημαντικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Η κυριότερη (για τους απασχολούμενους στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, που υπερβαίνουν τις 300.000) προβλέπει μείωση μισθών κατά 6,3%, ενώ οι υπόλοιπες (μεταξύ άλλων για τους απασχολούμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στις ξένες αεροπορικές εταιρίες) προβλέπουν μειώσεις που φθάνουν το 15%.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), την περίοδο 14.2-31.8.2012 υπογράφηκαν 178.058 ατομικές συμβάσεις εργασίας (σε 40.297 επιχειρήσεις)που προέβλεπαν μειώσεις μισθών κατά μέσο όρο 21,7%.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω στοιχεία, υπολογίζεται ότι οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων μέχρι στιγμής αφορούν τουλάχιστον το 19% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών συμβάσεων αφορούν το 20-25%.

Η διαδικασία της προς τα κάτω προσαρμογής των αποδοχών συνεχίζεται και το 2013, τονίζει η ΤτΕ, καθώς εφέτος λήγουν όσες κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις δεν έληξαν το 2012.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply