Εἴσπραξις φόρων ἐδῶ καί τώρα

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως νέα μέτρα δεν μπορούν να περάσουν και πλέον ρίχνει όλο το βάρος για να πάρουν ανάσα τα έσοδα του κράτους στη μάχη των φόρων. Η Τρόικα τις τελευταίες ημέρες ρίχνει «βόμβες» για τη σχεδόν ανύπαρκτη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, ενώ και ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Παναγιώτης Νικολούδης κατηγόρησε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς της χώρας για ανικανότητα.

Η μάχη αναμένεται να δοθεί σε τρία μέτωπα όπως φαίνεται και από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

  1. Προβλέπει εισπράξεις από ακίνητα οφειλετών που βγαίνουν στο σφυρί χωρίς να απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
  2. Κατασχέσεις μέσω email για μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις.
  3. Φοροελέγχους – εξπρές αλλά και ξεσκαρτάρισμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 55 δισ.

Επόμενο βήμα η αναδιάρθρωση – αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού

Τρόικα και Νικολούδης χτύπησαν το καμπανάκι για την απραξία και την ανικανότητα του ελεγκτικού μηχανισμού. Η πρώτη ζήτησε την άμεση πρόσληψη 200 εισπρακτόρων, προκειμένου να εισπράττουν φόρους για λογαριασμό των εφοριών και ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είπε πως δίνει πληροφορίες για μεγάλους φοροφυγάδες στις ΔΟΥ, οι οποίες δεν κάνουν τίποτα για να εισπράξουν.

Τώρα το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε πρόσληψη 200 επιπλέον ελεγκτών που θα εισπράττουν φόρους για λογαριασμό των εφοριών.

Συγκεκριμένα στην έκθεσή της η Τρόικα ζητά από το υπουργείο Οικονομικών:

  • Να προχωρήσει μέσα στον Μάρτιο σε εξωτερική πρόσληψη επιπλέον 200 νέων ελεγκτών.
  • Να αυξηθεί κατά προτεραιότητα ο αριθμός των εξωτερικά προσλαμβανόμενων ελεγκτών, χωρίς να παραβιάζεται ο κανόνας των συμβάσεων-προσλήψεων που ισχύει για το σύνολο του Δημοσίου.
  • Να βρεθούν άλλοι 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές την περίοδο 2013-14.

Πώς θα γίνει η άμεση συλλογή εσόδων

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την Κεφαλαιαγορά υπάρχουν πολλές διατάξεις που στόχο έχουν την άμεση συλλογή εσόδων. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» περιλαμβάνονται:

  • Το Δημόσιο θα έχει προτεραιότητα στις εισπράξεις από πλειστηριασμούς, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα που για να εισπράξει χρήματα από πλειστηριασμό ακινήτων θα πρέπει να έχει τελεσιδικήσει η απόφαση και μέχρι τότε τα χρήματα παραμένουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με τις νέες διατάξεις, το Δημόσιο θα εισπράττει απευθείας τα ποσά που διεκδικεί από τον πλειστηριασμό.
  • Ερχονται κατασχέσεις με email και πλέον μπαίνει τέλος στην επίδοση ειδοποιητηρίων κατάσχεσης με δικαστικούς επιμελητές. Συγκεκριμένα θεσπίζεται η δυνατότητα κοινοποίησης των κατασχέσεων για μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, ενοίκια και επιδοτήσεις (κατασχέσεις στα χέρια τρίτων) με ηλεκτρονικά μέσα.
  • Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα γίνει διαχωρισμός σε εισπράξιμα και μη, είναι η σαφής εντολή που αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση Κομισιόν – ΔΝΤ. Οι οφειλές αυτές θα καταχωρίζονται σε ειδικό βιβλίο για 20 χρόνια, διάστημα στο οποίο ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα, θα δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί του και δεν χορηγούνται πιστοποιητικά μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν αποπληρωθεί η οφειλή προς το Δημόσιο.
  • Οι υποθέσεις που θα ελέγχονται θα επιλέγονται με βασικό γνώμονα ποιες μπορούν να φέρουν λεφτά στο ταμείο και ανάλογα με τα ευρήματα θα επεκτείνεται ο έλεγχος και σε παλαιότερες χρήσεις.
  • Οσοι δηλώσουν από μόνοι τους τις παραβάσεις που έχουν κάνει θα πληρώσουν μειωμένα πρόστιμα. Ετσι θα μπορούν να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση αποκαλύπτοντας επί της ουσίας «οικειοθελώς» τις παραβάσεις τους. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις κατά 80%.
  • Από 18 Μαρτίου 2013 καθιερώνεται αφορολόγητο 100 ευρώ για τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια και στη συνέχεια συντελεστής 15% για κέρδη 100,01 έως 500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500,01 ευρώ.
  • Διασταυρώσεις δύο φορές τον χρόνο θα διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προκειμένου να εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα.
  • Δεν θα γίνει καμία μεταβίβαση ακινήτου εντός του 2013, αν δεν συνυποβληθεί βεβαίωση από τη ΔΟΥ ότι έχει καταβληθεί το ΕΤΑΚ για το 2009

Πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply