Ἀντώνης Σαμαρᾶς. Ἀντώνης ἤ Ἀνταλκίδας;

 Αποτελεί πλέον αναμφισβήτητο γεγονός πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται με εκπληκτική ακρίβεια. Το μόνο που αλλάζει είναι τα ονόματα και οι συνθήκες της κάθε εποχής. Οι λαοί και οι ηγέτες τους τείνουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη ή ακόμη να προβαίνουν σε εγκληματικές προς τη συνέχιση του Γένους ενέργειες με την ίδια τους τη θέληση.  Η Ελλάδα έχει αναδείξει πολλούς ήρωες.  Αλλά για κάθε Λεωνίδα υπάρχει και ένας Εφιάλτης, για κάθε Κολοκοτρώνη ένας Νενέκος…

  Θα σας πάω στα παλιά… Τότε που η Ελλάδα έβγαινε πανίσχυρη μετά το πέρας των Περσικών Πολέμων, όπου αν υπήρχε ομόνοια στη φυλή θα κυριαρχούσαμε με ιδιαίτερη ευκολία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.  Περσία, Φοινίκη, Καρχηδόνα είχαν ταπεινωθεί. Οι στρατοί τους είχαν αφανιστεί και τα πολεμικά τους πλοία βρισκόταν στον βυθό της θάλασσας. Αντί να κάνουμε όμως αυτό, πολεμήσαμε μεταξύ μας. 

Σε όλους είναι γνωστός ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, όπου Αθήνα και Σπάρτη με τους συμμάχους τους, πολέμησαν μέχρι τελικής πτώσης.  Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως πολλοί είναι πως μετά την επικράτηση της Σπάρτης, ο εμφύλιο πόλεμος συνεχίστηκε, με τους λεγόμενους Κορινθιακούς πολέμους, δίνοντας την ευκαιρία στους Πέρσες να καταφέρουν με το χρυσάφι, ότι δεν κατάφεραν με τα όπλα.

 

Το 397π.Χ ο θριαμβευτής των Αιγών Ποταμών Σπαρτιατικός στόλος, αφανίστηκε από τον πολυπληθέστερο κοινό Αθηναίο-Περσικό στόλο, τον οποίο ηγείτο ο Αθηναίος ναύαρχος Κόνων. 

Το Περσικό χρυσάφι έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους της Αττικής να πάρουν την εκδίκηση τους για την ήττα στον Πελοποννησιακό Πόλεμος, εξυπηρετώντας όμως τα συμφέροντα του Μεγάλου Βασιλιά.  Την επόμενη χρονιά ο βασιλιάς της Σπάρτης Αγησίλαος εισβάλει στη Μικρά Ασία και προκαλεί μεγάλες ζημιές στους Πέρσες.  Τους νικάει σε πολλές μάχες και οι Ασιάτες επιστρατεύουν και πάλι τον χρυσό τους για να εξεγείρουν εναντίον των Λακεδαιμονίων όλες τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις της Ελλάδος: την Κόρινθο, την Αθήνα και την Θήβα. 

  Το 386 π.Χ οι Σπαρτιάτες εξαντλημένοι από τους συνεχείς πολέμους, έστειλαν στη Περσία τον ναύαρχο και ικανότατο διπλωμάτη Ανταλκίδα να συνάψει ειρήνη με τους προαιώνιους εχθρούς του Ελληνισμού.  Η επαίσχυντη αυτή ειρήνη, φέρει το όνομα του ναυάρχου, ΑΝΤΑΛΚΙΔΕΙΟΣ. 

Η Περσία επανακτούσε ολόκληρη τη Μικρά Ασία, την Κύπρο και ουσιαστικά έθεσε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο υπό τον έλεγχο της. Παράλληλα μπορούσε να ασκήσει αυστηρό έλεγχο ως προς τα καθεστώτα και τους κυβερνώντες των νησιών του Αιγαίου. Η Ανταλκίδειος Ειρήνη πέρασε στην Ιστορία ως μία διπλωματική πράξη αίσχους και προδοσίας των Ελλήνων της εποχής απέναντι στους προγόνους αλλά και τις επόμενες γενιές Ελλήνων που πλήρωσαν με βαρύ φόρο αίματος τη βλακώδη συμπεριφορά των ηγεσιών των ελληνικών πόλεων-κρατών.

  Και όπως είπα και στο προοίμιο, η Ιστορία επαναλαμβάνεται.  Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου κ.Ολάντ ουσιαστικά σφράγισε τη μοίρα των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδος με τη φράση «ευρωπαϊκά κοιτάσματα».

Η οικονομική επίθεση που δέχθηκε η Πατρίδα, σε συνεργασία με τις Μνημονιακές Κυβερνήσεις που φόβιζαν και εξαθλίωναν τον λαό,  ανάγκασε τους Έλληνες πολίτες να αποδεχθούν με ένα απλό μούδιασμα αυτές τις φράσεις.

  Και δεν είναι μόνο αυτό.  Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος επισκέφτηκε την Τουρκία προ ολίγων ημερών και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, αν όχι χειρότερα από την επίσκεψη του Ανταλκίδα στην Περσία. 

Αποφασίστηκε συνδιαχείρηση των κοιτασμάτων Ελλάδας-Τουρκίας επιβραβεύοντας έτσι την επιθετική πολιτική της Άγκυρας από το 1978 μέχρι και σήμερα! Η Ανατολική Μεσόγειος αλλά και το Αιγαίου Πέλαγος τίθενται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που, πολύ φοβάμαι, θα μοιάζει περισσότερο με ανατολίτικο παζάρι παρά με σοβαρή διπλωματική εργασία. 

Αλλά δεν μας είπαν ακόμη η συνδιαχείρηση και το «Καζάν-Καζάν» του κ. Ερντογάν σε ποιον αναφερόταν; Σε νίκη-νίκη Ελλάδος-Τουρκίας ή Ευρώπης-Τουρκίας, αφανίζοντας έτσι τις όποιες ελπίδες των Ελλήνων για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και μελλοντικής ισχυροποίησης της Ελλάδος σε επίπεδα που δεν έχει γνωρίσει εδώ και πολλούς αιώνες;

Από το 1922 και μετά η πορεία του Ελληνισμού παραμένει σε φθίνουσα πορεία.  Από τη τρομακτική απώλεια της Σμύρνης και τον αφανισμό 3 χιλιάδων χρόνων ιστορίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ως και την Κύπρο, οι Έλληνες ασχολούνται περισσότερο με το ποιος θα επικρατήσει στο εσωτερικό, πολεμώντας πολλές φορές ο ένας τον άλλον (εμφύλιος), παρά με σχεδιασμούς αντιμετώπισης των εξωτερικών εχθρών της Πατρίδος. 

Η νέα Ανταλκίδειος Ειρήνη που ετοιμάζεται, θα πρέπει να βρει ΣΥΣΣΩΜΟ τον Ελληνικό Λαό απέναντι της.  Και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε και να μην την αφήσουμε να εφαρμοστεί είναι  να ξεφορτωθούμε το συντομότερο τις Μνημονιακές Κυβερνήσεις και την Τρόικα εσωτερικού!  Το χρωστάμε στους προγόνους και στα παιδιά μας!

Νίκος Τοπούζης

Ιστορικός Συγγραφέας

Μέλος Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαγνησίας

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

3 thoughts on “Ἀντώνης Σαμαρᾶς. Ἀντώνης ἤ Ἀνταλκίδας;

  1. Εὔστοχος παρατήρησις Σεμέλη. Διότι ὅπως ὁ παλαιὸς ἐκεῖνος ὅστις σὺν τοῖς ἄλλοις παρέδωσε καὶ τὴν Κύπρον εἰς τοὺς ὄνυχας τῶν βαρβάρων, οὔτω καὶ ὁ νέος αὐτὸς Ἀνταλκίδας ἀνέλαβε σὺν τοῖς ἄλλοις νὰ παραδόσῃ καὶ τὴν Μεγαλόνησον εἰς τοὺς βαρβάρους. Τὸτε τὸ παρήγορον ἦτο ὅτι εἰς τὴν Κύπρον ὑπῆρχεν ἕνας Εὐαγόρας ἔχων ὄνυχας καὶ ὀδόντας ὀξεῖς καὶ δὲν τοὺς ἔκαμε τὴν χάριν. Τώρα τὶ ὑπάρχει;
    Ἀλλὰ ὁ ἐλεεινότατος αὐτὸς δὲν ἠρκέσθη εἰς τὴν δόξαν μόνον ἑνὸς Ἀνταλκίδου ἀλλ’ἐζήλωσε καὶ τὴν δόξαν ἑνὸς ἄλλου ἀθλίου ὑποκειμένου, τοῦ στρατηγοῦ τῆς Ἀχαϊκῆς Συμπολιτείας Καλλικράτους, ὅστις παρέδοσε τὴν πατρίδα του δεσμίαν εἰς τοὺς Ρωμαίους ἀναγκάζων τὸν Παυσανίαν νὰ γράψῃ ἀναφερόμενος εἰς αὐτὸν ὅτι οὐδέποτε ἔλλειψαν ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα οἱ ἐπὶ προδοσίαν νοσήσαντες: «οὕτω μὲν οὔποτε τὴν ῾Ελλάδα ἐπέλειπον οἱ ἐπὶ προδοσίᾳ νοσήσαντες• ᾿Αχαιοὺς δὲ ἀνὴρ ᾿Αχαιὸς Καλλικράτης τηνικαῦτα ἐς ἅπαν ἐποίει ῾Ρωμαίοις ὑποχειρίους. ἀρχὴ δέ σφισιν ἐγίνετο κακῶν» (Ἀχαϊκά, 10,6)
    Οὔτω καὶ ἡμεῖς κραυγάζομεν:
    ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ. ΕΠΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΝΟΣΗΣΑΣ!!`
    Καὶ τὸ στῖγμα θὰ τὸν ἀκολουθῇ εἰς τοὺς αἰῶνας!
    Νὰ χαθῇς, νὰ χαθῇς, ΠΡΟΔΟΤΗ!!!

Leave a Reply