Τὸ ἐὰν θὰ ὑποφέρουμε ἀπὸ τὶς ἀτυχίες, εἶναι δική μας ἐπιλογή.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ …ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Μια ερώτηση που μερικές φορές απευθύνω στα σεμινάρια μου είναι η εξής: “Πόσο πολύ θέλετε να πετύχετε στη ζωή σας;” Φυσικά, όλοι σχεδόν σηκώνουν τα χέρια τους. 

Αμέσως μετά, κάνω μια δεύτερη ερώτηση : “Πόσοι πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε;” και τότε είναι που αρκετοί από τους συμμετέχοντες διστάζουν να σηκώσουν το χέρι τους !

Δυστυχώς, πολλοί «αγαπάμε» κάποια πράγματα περισσότερο από αυτά που ορκιζόμαστε ότι αγαπάμε. Αγαπάμε περισσότερο την προσωρινή ικανοποίηση από το τελικό αποτέλεσμα που επιδιώκουμε. Αγαπάμε περισσότερο την ξεκούραση από τη δημιουργική ανησυχία που θα μας σπρώξει έξω από τη ζώνη της άνεσής μας. Αγαπάμε περισσότερο το φόβο από τη δράση.

Ενα αξιοπρόσεκτο σημείο στην Κιβωτό του Νώε ήταν ότι είχε μόνο ένα παράθυρο στο ψηλότερο της σημείο. Το παράθυρο αυτό ήταν έτσι φτιαγμένο, ώστε μόνο στον ουρανό μπορούσε να δεις. Ο λόγος που ήταν έτσι κατασκευασμένο από το Νώε ήταν να μη μπορούσε να κοιτάξει την πλημμυρισμένη γη που στραγγάλιζε την κιβωτό κι έτσι να μη χάνει το θάρρος του. Αν έχανε το θάρρος του και τον κυρίευε ο πόνος της απελπισίας, το ταξίδι του θα γινόταν περισσότερο μαρτυρικό.

Γι αυτό κι εσείς φίλοι μου, αφήστε μόνο ένα παράθυρο ανοιχτό στην κιβωτό της ζωής σας. Φροντίστε το παράθυρο αυτό να κοιτάζει ψηλά και μπροστά. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να δείτε κατάματα το δικό σας πόνο και να χαράξετε γραμμή πλεύσης, για να το ξεπεράσετε. Μπορείτε. Αποδεδειγμένο είναι αυτό που σας λέω, έστω κι ας μην γνωριζόμαστε προσωπικά. Μπορείτε να κάνετε την αρχή εδώ και τώρα. 

Αλλωστε, το ότι θα πονέσουμε στη ζωή κανείς δεν το αμφισβητεί. Το αν θα υποφέρουμε από αυτό είναι δική μας επιλογή.

Καλή Εβδομάδα!

Ἄκης Ἀγγελάκης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply