Δάνειο δύο δις ζητᾶ ἀπό τήν Ἑλλάδα ἡ Κύπρος

Νά τῆς δώσουν. Γιατί νά μή τῆς δώσουν. Τόσα καί τόσα τρῶν οἱ ἡμέτεροι ἀκόμα καί τώρα. Τουλάχιστον αὐτά θά πιάσουν τόπο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από την Αθήνα στήριξη 2 δισ. ευρώαπό το ελληνικό πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να στηριχθούν οι τράπεζες της Κύπρου που έχουν δραστηριότητες στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δηλώνουν αξιωματούχοι της Λευκωσίας. Το ασυνήθιστο αίτημα εντάσσεται στο πλαίσιο τηςαπεγνωσμένης προσπάθειας των Κύπριων αξιωματούχων να αποφύγουν το «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις στο πλαίσιο του μνημονίου για ένα πακέτο στήριξης ύψους 17 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεται η Λευκωσία με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 


«Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να βγάλουμε την Κύπρο από την κρίση το ταχύτερο δυνατό, αλλά ο δρόμος μπροστά μας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης εν όψει της συνάντησής του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά τη………Δευτέρα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος της Κύπρου, πρόσωπο με πολιτική επιρροή, κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει υποχωρήσεις στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ. «Εάν θέλουν να μας καταστρέψουν, τότε ας πούμε αντίο στο ευρώ…, μπορούμε να επιβιώσουμε με την κυπριακή λίρα», δήλωσε. 

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνησή του δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν να δεχθεί μία τέτοια κίνηση κατά τις συναντήσεις του με αξιωματούχους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα.

Ανώτατος Έλληνας τραπεζίτης που δεν ήθελε να κατονομαστεί αναφέρει: «Θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί αυτή η μεταφορά κεφαλαίων, δεδομένου ότι οριακά αρκεί η χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται με περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα από ό,τι είχε προβλεφθεί στα αρνητικά σενάρια». Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προορίζονται 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου των 172 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αφού επεβλήθησαν βαριές ζημίες στις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα τον προηγούμενο χρόνο. Ένας ακόμη Έλληνας τραπεζίτης επισήμανε τα ενδεχόμενα νομικά προβλήματα που θα υπάρξουν στην περίπτωση όπου η Αθήνα παράσχει οικονομική στήριξη στις κυπριακές τράπεζες. Η…..Τράπεζα Κύπρου και η PopularBank  τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, από το 2009 που ξέσπασε η κρίση μετέτρεψαν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα σευποκαταστήματα του δικτύου τους, έτσι ώστε η μητρική τράπεζα να είναι υπεύθυνη για τη στήριξη των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό όπως ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το πακέτο στήριξης για την Κύπρο θα περιλαμβάνει 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, όπου η μερίδα του λέοντος θα απορροφηθεί από την……Τράπεζα Κύπρου και την PopularBank, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από τις διαγραφές των ελληνικών ομολόγων, όπως επίσης και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply