Μήπως εἶσθε καταζητούμενος καί δέν τό ξέρετε;;;

Είστε στο αεροδρόμιο ή σε κάποιο μεθοριακό σταθμό ταξιδεύοντας στο εξωτερικό για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους; Έχετε σκεφτεί ότι αντί να μπείτε στο αεροπλάνο μπορεί να μπείτε στην …φυλακή και μάλιστα για θέματα για τα οποία δεν έχετε ιδέα; Και όμως, στην σημερινή Ελλάδα είναι και αυτό δυνατόν!!! Δείτε πως, για να προφυλαχτείτε.

Πρόσφατα διαπίστωσα ότι έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα και πήγα αμέσως να κάνω δήλωση απώλειας στο τμήμα Ασφάλειας της επαρχιακής πόλης όπου κατοικώ. Παραπέμφθηκα σε έναν ευγενικό αξιωματικό υπηρεσίας ο οποίος σύμφωνα με την τυπική διαδικασία καταχώρησε τα στοιχεία μου στο μηχανογραφικό σύστημα της αστυνομίας ως δηλούντα την απώλεια ταυτότητας. Τότε τον ακούω, έκπληκτο και τον ίδιο, να μου λέει:

“Λυπάμαι, αλλά έχετε πρόβλημα. Είστε …καταζητούμενος 7 χρόνια και είμαστε υποχρεωμένοι να σας συλλάβουμε !!!!”

Έμεινα άφωνος !!!!

Γνωρίζοντας ότι δεν έχω πειράξει ποτέ άνθρωπο, ότι δεν χρωστώ στο Δημόσιο τίποτε, ότι δεν έχω δικαστεί ποτέ ως κατηγορούμενος σε κανένα δικαστήριο, η αυθόρμητη αντίδρασή μου ήταν να με πιάσουν τα γέλια.

Ζήτησα να μάθω για πιο “κακούργημα” καταζητούμαι. Ο αστυνομικός είδε στο μηχανογραφικό σύστημα της Αστυνομίας ότι έγινε δικαστήριο πριν από 7 χρόνια στην Αθήνα όπου ζούσα τότε, για ένα χρέος που είχα τότε στο ΤΕΒΕ (σήμερα ΟΑΕΕ) και στο οποίο δικαστήριο καταδικάστηκα σε 6 μήνες φυλακή!!! και μάλιστα …ερήμην!!!. Ως γνωστόν “ερήμην” σημαίνει χωρίς να παρίσταμαι στην “δίκη” μου, πράγμα πολύ φυσικό αφού το κράτος (η εισαγγελία) δεν με ενημέρωσε ποτέ για την δίκη αυτή, και επομένως χωρίς να υπάρχει και δικηγόρος μου ώστε να με υπερασπιστεί!!! Το δικαστήριο έγινε μόνο με πρόεδρο και εισαγγελέα, οι οποίοι, χωρίς τον αντίλογο της υπεράσπισής μου, με δίκασαν και με καταδίκασαν μόνοι τους. Τι Δικαιοσύνη !!!!

Όπως με ενημέρωσε ο αξιωματικός υπηρεσίας, η ενημέρωση του πολίτη να παραστεί σε δίκη ως κατηγορούμενος γίνεται με αστυφύλακα ο οποίος πηγαίνει στην διεύθυνση του πολίτη που αναγράφεται στην αστυνομική του ταυτότητα κτυπά το κουδούνι, αν είναι μέσα του δίνει το σχετικό έγγραφο. Αν δεν είναι μέσα, “τοιχοκολλεί” το χαρτί κάπου στην εξώπορτα της πολυκατοικίας !!!! Ναι, με κολλήματα χαρτιών σε τοίχους ενημερώνει η Δικαιοσύνη τον πολίτη για σοβαρά θέματά του εν έτει 2013 !!!!

Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

1. Στην Αθήνα ζούσα μόνος, έλειπα όλη την μέρα για την δουλειά μου (ελεύθερος επαγγελματίας, προγραμματιστής υπολογιστών), και γύριζα στο σπίτι μου βράδυ. Επομένως όποια ώρα της ημέρας να ήρθε ο αστυφύλακας είναι πολύ φυσικό να μην με βρει. Μάλιστα επειδή στην πολυκατοικία μου οι υπόλοιποι ένοικοι ήταν νέα ζευγάρια που εργάζονταν και οι δύο, είναι φυσικό, αν ο αστυφύλακας ήρθε πρωινές ώρες, να μην απαντούσε κανένα διαμέρισμα ώστε να του ανοίξουν την πόρτα να “τοιχοκολλήσει” το έγγραφο έστω στο εσωτερικό της πολυκατοικίας.

2. Για επαγγελματικούς λόγους εκείνη την εποχή έλειπα από την Αθήνα συχνά, και για διαστήματα αρκετών μηνών, για δουλειές μου στην επαρχία. Προφανώς όταν γύριζα μετά πολλούς μήνες δεν υπήρχε περίπτωση το χαρτί να είναι ακόμα στη θέση του.

3. Ένα χαρτί κολλημένο σε δημόσιο χώρο (είσοδο πολυκατοικίας) σκίζεται από οποιονδήποτε περαστικό παιδί, ένοικο, ή επισκέπτη, ή καθαρίστρια της πολυκατοικίας, χωρίς να έχει προλάβει να το δει ο ενδιαφερόμενος. Και όμως από το σκίσιμο του χαρτιού αυτού από ένα περαστικό παιδί κρίνεται το αν θα καταδικαστώ χωρίς υπεράσπιση, δηλαδή παραβίαση στοιχειωδών κανόνων απόδοσης δικαιοσύνης. Και ΤΗΝ ΣΑΘΡΗ ΑΥΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ !!!

4. Το αν έχω κάποιο παροδικό οικονομικό πρόβλημα, το αν καλούμαι σε δικαστήριο ως κατηγορούμενος κλπ είναι αυστηρώς προσωπικά μου δεδομένα. Με πιο δικαίωμα η ίδια η Εισαγγελία (δηλ. η Δικαιοσύνη) τοιχοκολλεί σε δημόσιο χώρο, δηλ. δημοσιοποιεί αυτά τα προσωπικά μου δεδομένα, ώστε να τα μάθουν όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας όπου κατοικώ, όλοι οι επισκέπτες τους, ακόμα και οι περαστικοί;;;; Και την ίδια στιγμή να βλέπω στην τηλεόραση «φερόμενους ως δράστες» σκληρούς κακοποιούς με 5 φόνους και 10 ληστείες να τους κρύβουν το πρόσωπο για “την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων”;;;

Η προκλητική δημοσιοποίηση των προσωπικών μου δεδομένων είναι ή δεν είναι ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;;;

5. Όταν η αστυνομία εκδίδει μια αστυνομική ταυτότητα ζητά από τον πολίτη και αριθμό τηλεφώνου κατοικίας, και αριθμό κινητού, και e-mail. Και τα τρία αυτά στοιχεία επικοινωνίας των αρχών μαζί μου ήταν γνωστά στην αστυνομία (και άρα και στην Εισαγγελία) και παρέμειναν τα ίδια όλα αυτά τα χρόνια.

α) Γιατί ενώ οι αρχές έχουν στην διάθεσή τους τρία μέσα άμεσης – προσωπικής επικοινωνίας με τον πολίτη, δεν χρησιμοποιούν κανένα από αυτά;;; Να υπενθυμίσω στον “προοδευτικό” κ. Υπουργό Δικαιοσύνης ότι το σταθερό τηλέφωνο ανακαλύφθηκε πριν από 150 χρόνια!!! Θεωρεί πολύ προοδευτικό την ενημέρωση του πολίτη με μεθόδους της εποχής του Οθωνα;;;

β) Αφού και τα τρία αυτά μέσα άμεσης επικοινωνίας με τον πολίτη δεν τα χρησιμοποιούν, ούτε για τόσο σοβαρούς λόγους, τότε γιατί μας τα ζητάνε;;;

γ) Ως γνωστόν αυτά τα μέσα επικοινωνίας (σταθερό τηλέφωνο, email) έχουν μηδενικό κόστος και το κινητό τηλέφωνο (SMS) ελάχιστο κόστος. Αντ’ αυτών γιατί το κράτος κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα βάζοντας περιπολικά να γυρνάνε κάθε μέρα από γειτονιά σε γειτονιά για επιδόσεις δικαστικών εγγράφων, βάζοντας αστυνομικούς να χτυπάνε κουδούνια και να κολλάνε χαρτιά σε τοίχους, αντί να απασχολούνται με την δίωξη του εγκλήματος;;;

6. Αφού τέλος πάντων έστω με αυτόν τον γελοίο τρόπο με δίκασαν χωρίς να το ξέρω και χωρίς υπεράσπιση, άρα δεν γνώριζα για την καταδίκη μου. Δεν είχε υποχρέωση η εισαγγελία να με ενημερώσει ότι καταδικάστηκα ώστε να πάω στην όποια δικαστική αρχή είτε για να αποδεχτώ την καταδίκη μου και να πληρώσω το σχετικό ποσό, είτε για να κάνω έφεση με κάποιον δικηγόρο;; Με ποιο δικαίωμα με άφησαν 7 χρόνια σε καθεστώς “καταζητούμενου”;;;

7. Οσον αφορά τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) εδώ και 1 χρόνο δεν έχω καμία οικονομική εκκρεμότητα μαζί του. Πως είναι δυνατόν ο ΟΑΕΕ να μου λέει ότι δεν έχω εκκρεμότητες και την ίδια στιγμή η αστυνομία να με “καταζητεί” για χρέη προς τον ΟΑΕΕ ;;; Προφανώς οι κύριοι του ΟΑΕΕ χρησιμοποιούν τις δίκες ως μέσο εκβιασμού του ασφαλισμένου τους. Αν τους πάει τα λεφτά καλώς. Αν δεν τους τα πάει (πχ γιατί δεν έμαθε για την δίκη όπως εγώ) δεν τους νοιάζει καν τι έγινε στο δικαστήριο, αν καταδικάστηκε ο ασφαλισμένος τους και πόσο. Έτσι όταν μετά από καιρό πάει να κάνει κάποιον διακανονισμό ούτε ο ίδιος ο ΟΑΕΕ ξέρει ότι ο ασφαλισμένος καταζητείται για χρέη προς τον ΟΑΕΕ !!!!! ΑΒΥΣΣΟΣ !!!!!

Η συνέχεια της ιστορίας;

Οι αστυνομικοί με ενημέρωσαν ότι για την υπόθεσή μου πρέπει να αποφασίσει Εισαγγελέας και μάλιστα της Αθήνας όπου ανήκε η υπόθεση. Όμως η ώρα ήταν περίπου 4-5 το απόγευμα Παρασκευής, και θα έπρεπε να γίνει κανονικά η σύλληψή μου να κρατηθώ στα κρατητήρια της Ασφάλειας και την άλλη μέρα (Σάββατο) που ο αρμόδιος εισαγγελέας της Αθήνας θα ήταν στο γραφείο του θα γίνονταν οι σχετικές συνεννοήσεις.

Ενημέρωσα τους αστυνομικούς για πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχω, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τον νόμο, έστω και αν (κατά την γνώμη μου) ο νόμος είναι απάνθρωπος και παράλογος. Ρώτησα αν θα μπορούσα να πάω στο σπίτι μου και να παρουσιαστώ την Δευτέρα στον Εισαγγελέα για την υπόθεσή μου. Η απάντηση ήταν ότι αυτό αποκλείεται διότι θεωρείται “συνέργεια της Αστυνομίας σε δραπέτευση κρατουμένου !!!!”

Έτσι ακολουθήθηκε όλη η διαδικασία σύλληψης “καταζητούμενου”. Πλήρης λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογράφιση ανφάς προφίλ… κλπ.

Θα ήταν όμως εκ μέρους μου ανέντιμο να μην ομολογήσω ότι οι αξιωματικοί υπηρεσίας και ο ίδιος ο υποδιοικητής του τμήματος ασφαλείας έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως, και στα πλαίσια του νόμου, δυνατόν για να με διευκολύνουν και να κάνουν ανθρωπινότερη την κράτησή μου, και γι αυτό θα ήθελα δημόσια να τους ευχαριστήσω.

Το Σάββατο το πρωί διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον υπηρεσία Σαββάτου για τον αρμόδιο εισαγγελέα της Αθήνας (περικοπές λόγω τρόικας;;;). Επομένως έπρεπε να συνεχιστεί η κράτησή μου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας!!! Έτσι πέρασα ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στα κρατητήρια με Αλβανούς, Πακιστανούς, Αφγανούς κλπ… με μουσική υπόκρουση θρησκευτικών ύμνων στον Αλλάχ…

Την Δευτέρα το πρωί έγιναν οι σχετικές συνεννοήσεις με την Εισαγγελία της Αθήνας και διαπιστώθηκε ότι ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΝ Η ΠΟΙΝΗ ΜΟΥ, αφού εδώ και πολύ καιρό υπάρχει κυβερνητική απόφαση ότι για ποινές κάτω από ένα όριο δεν φυλακίζεται κανείς. Όχι βέβαια γιατί ο Στουρνάρας είναι φιλάνθρωπος και δεν θα ήθελε να εισπράξει υπό την απειλή φυλακίσεων, αλλά προφανώς διότι οι φυλακές είναι ήδη “τίγκα” και δεν θα είχαν που να βάλουν τους φυλακισμένους. Εδώ έχουν φτάσει στο σημείο να μην προφυλακίζουν κοινούς κακοποιούς γιατί έχουν φρακάρει οι φυλακές.

Όμως εδώ προκύπτει ένα άλλο ερώτημα.

Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αποφασίζει ότι δεν υφίσταται η ποινή μου για φυλάκιση, και στα μηχανογραφικά συστήματα της αστυνομίας ο πολίτης να παραμένει ως καταζητούμενος;;; Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη;;; Είναι λογικό αυτή την έλλειψη συνεννόησης να την πληρώνει ο πολίτης με άδικες φυλακίσεις και εξευτελισμούς ως κοινός κακοποιός;;;

Τέλος, σε συζήτησή μου με αστυνομικό του έθεσα το ερώτημα:

Όλα αυτά τα 7 χρόνια μου έγιναν αμέτρητοι έλεγχοι από την αστυνομία στον δρόμο, είτε μέσα στην Αθήνα, είτε στο Εθνικό οδικό δίκτυο. Πάντα μου ζητούνταν και επεδείκνυα μεταξύ άλλων και την αστυνομική μου ταυτότητα. Πως είναι δυνατόν πάντα οι ελέγχοντες αστυνομικοί να λένε σε έναν “καταζητούμενο” “Εντάξει είσαι, φύγε”;;;

Η απάντηση που έλαβα είναι ότι κατά τους ελέγχους αυτούς δεν δίνονται όλων τα στοιχεία ταυτότητος στο κέντρο, ώστε να αναζητηθούν πληροφορίες στο μηχανογραφικό σύστημα της αστυνομίας.

Επομένως μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ο έλεγχος είναι περισσότερο για την ύπαρξη διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας και περαιτέρω έλεγχος γίνεται αν κάποιος φανεί ύποπτος. Πρακτικά δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται πλήρως όλοι, διότι αυτό θα απαιτούσε τερματικά μέσα στα περιπολικά, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα. Επομένως ακόμη και οι αξιότιμοι κ.κ. Βλαστός, Πάσαρης, Παλαιοκώστας και λοιποί VIP του εγκλήματος μπορούν κάλλιστα να περνούν αστυνομικούς ελέγχους με τις πραγματικές τους ταυτότητες, ως αξιοπρεπείς πολίτες, και να ακούν «Εντάξει είσαι, φύγε». Η σύλληψή τους επαφίεται στις υποκειμενικές ικανότητες απομνημόνευσης επιθέτων από τον ελέγχοντα αστυνομικό. Επομένως εγώ διέφευγα την σύλληψη διότι απλά δεν ήμουν …VIP (άτιμη ανωνυμία).

Το μεγάλο πρόβλημα πίσω από την περιπέτειά μου είναι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ υπουργείων, και η εξ αυτής μη ενημέρωση (update) των μηχανογραφικών συστημάτων τους.

– Εδώ και μήνες λόγω κυβερνητικής απόφασης για το υπουργείο Δικαιοσύνης η ποινή μου δεν υφίσταται και την ίδια στιγμή για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήμουν καταζητούμενος!!!

– Η δικαιοσύνη (Υπουργείο Δικαιοσύνης) με καταδικάζει μετά από αίτημα του ΟΑΕΕ, και η απόφαση – καταδίκη δεν στέλνεται ποτέ στον ΟΑΕΕ (Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών) ώστε να υπάρχει στον εκεί φάκελο μου ως ασφαλισμένου του. Δηλαδή πρακτικά αν σήμερα ο Πρωθυπουργός ρωτήσει στα ασφαλιστικά ταμεία πόσοι ασφαλισμένοι σας έχουν καταδικαστεί ή και φυλακιστεί για χρέη προς τα ταμεία σας, αυτά δεν ξέρουν να απαντήσουν !!!! Αντίστοιχα, δεν θα μου ήταν έκπληξη, αν μάθαινα ότι και την καταδίκη κάποιου για χρέη προς το δημόσιο δεν την μαθαίνει ποτέ ούτε η Εφορία !!!

– Θυμίζω ότι αυτή η έλλειψη μηχανογραφικής ενημέρωσης μεταξύ υπουργείων οδήγησε προσφάτως γνωστή και παχυλά αμειβόμενη τηλε-περσόνα να πάρει επίδομα …πολύτεκνης από το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών επειδή αυτό δεν διασταύρωνε τα στοιχεία των πολυτέκνων με τα στοιχεία των εισοδημάτων τους από το Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να παίρνουν επιδόματα πάμπλουτοι!!!

Επίσης θα πρέπει άμεσα να καταργηθεί η ΝΟΜΙΚΑ ΣΑΘΡΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΠΑΤΑΛΗ μέθοδος επίδοσης δικαστικών εγγράφων από αστυνομικούς με περιπολικά και η τοιχοκόλληση τους σε δημόσιους χώρους. Το κράτος καιρός είναι να ανακαλύψει το σταθερό τηλέφωνο, το κινητό, το SMS και το email !!!

Ηθικά διδάγματα (μέχρι να γίνουν τα παραπάνω…)

1. Όταν πάτε στον ΟΑΕΕ και κάνετε διακανονισμό, ή ακόμα και αν τους πληρώσετε όλο το ποσόν που χρωστάτε, μην είστε βέβαιος ότι ησυχάσατε…

2. Ποτέ μην πηγαίνετε για υπόθεσή σας στην Αστυνομία μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ποτέ δεν ξέρετε τι εκπλήξεις σας επιφυλάσσει η ζωή.

3. Προληπτικά, που και που περνάτε μία βόλτα από το κοντινότερο τμήμα Ασφαλείας και ρωτήστε μήπως είστε καταζητούμενος και δεν το ξέρετε. Για κάθε ενδεχόμενο έχετε μαζί σας και ένα … sleeping bag…

Ι.Κ.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply