Τὶ σοῦ κάνει ἕνας πόλεμος τῶν ΗΠΑ!

Τί κι ἐάν ἐστοίχισε στίς ΗΠΑ δύο τρισεκατομμύρια δολλάρια ὁ πόλεμος στό Ἰράκ;
Τί κι ἐάν οἱ νεκροί ξεπερνοῦν τίς 189.000 ἐπισήμως; (Διότι ἀνεπισήμως, τοὐλάχιστον ἐὰν συνυπολογισθοῦν οἱ ἐπιπτώσεις, τετραπλασιάζουν σαφῶς τὸν ἀριθμό.)
Τί κι ἐάν πατῶντας τό πόδι τους ἐκεῖ θέτουν σέ λειτουργία τήν ὡρολογιακή βόμβα πού θά πυροδοτήσῃ τόν Γ΄ Παγκόσμιο πόλεμο;
Ὁ πόλεμος γιὰ τοὺς προέδρους τῶν ΗΠΑ εἶναι κάτι ζωτικό. Ἀμφιβάλλω ἐὰν ὑπάρχῃ πρόεδρος αὐτῆς τῆς χώρας ποὺ νὰ μὴν ἔδωσε τὴν συγκατάθεσί του γιὰ κάποιον πόλεμο.
Τὸ γιατὶ εἶναι ζωτικός, αὐτὸ εἶναι ἄλλο θέμα, τοῦ ὁποίου τὶς ἀπαντήσεις μᾶλλον θὰ πρέπει νὰ ἀναζητήσουμε στὴν ῥήσι τοῦ σοφοῦ μας παπποῦ Ἡρακλείτου:
«Πόλεμος πατὴρ πάντων.»

Ναί, ἐμεῖς οἱ κατοικοῦντες στὸν «πεπολιτισμένο κόσμο» ἀδυνατοῦμε νὰ τὸ συνειδητοποιήσουμε. 
Ἔχουμε ζαλωθεῖ τὴν εἰρήνη στὴν πλάτη καὶ τρέχουμε, δίχως νὰ μποροῦμε νὰ συνειδητοποιήσουμε τὸ γιατὶ κάποιοι λειτουργοῦν μὲ αὐτὸν τὸν τρόπο. 
Διότι ἡ Εἰρήνη εἶναι ἀγαθό, ἀλλὰ μόνον ὅταν δὲν ὑπάρχει ἀντίπαλον δέος. Ὅταν ὑπάρχῃ τότε, δυστυχῶς ἤ εὐτυχῶς, ὁ πόλεμος εἶναι Ἀνάγκη.
Ἐὰν κάποιοι τὸν ἀρνηθοῦν, δὲν πειράζει… Ἁπλῶς κάποιαν στιγμὴ ξυπνοῦν καὶ ἀνακαλύπτουν πὼς ἔχουν μετατραπεῖ σὲ δούλους.

Φιλονόη. 

 Υ.Γ.1. Τώρα τὶ ἀνάγκη ἔχουν τὰ ἀμερικανὰ νὰ τρέχουν σὲ ὅλον τὸν πλανήτη καὶ νὰ καταστρέφουν… Αὐτὸ κάποτε θὰ πρέπῃ νὰ μᾶς τὸ δικαιολογήσουν. Ὄχι οἱ πρόεδροι. Αὐτοὶ εἶναι καμένα χαρτιά. Οἱ στρατιωτικοί. Αὐτοὶ πρέπει νὰ μᾶς δικαιολογήσουν τὸ γιατὶ συμμετέχουν μὲ τόσο πάθος ὑπὲρ πολέμων σὲ χῶρες ποὺ οὐδέποτε ἐγνώριζαν. Τί σκατά ὑπερασπίζονται; Καί γιατί πεθαίνουν; Αὐτὸ θὰ ἤθελα πράγματι νὰ τὸ μάθω. 

Ο πόλεμος στο Ιράκ προκάλεσε το θάνατο 176.000 – 189.000 ανθρώπων – Κόστος στις ΗΠΑ πάνω από 2 τρισ. δολάρια

Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 134.000 Ιρακινούς πολίτες και μπορεί να συνέβαλε στο θάνατο τετραπλάσιου αριθμού Ιρακινών• επίσης, οι δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης γι’ αυτόν ανέρχονται πλέον σε 1,7 τρισεκ. δολάρια συν 490 δισεκατ. δολάρια σε επιδόματα που οφείλονται σε βετεράνους πολέμου, δαπάνες οι οποίες μπορεί να ανέλθουν σε περισσότερα από 6 τρισεκ. δολάρια τα επόμενα 40 χρόνια αν υπολογιστούν οι τόκοι, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αν στους νεκρούς του πολέμου συμπεριληφθούν τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, οι αντάρτες, οι δημοσιογράφοι και τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχασαν τη ζωή τους, ο απολογισμός ανεβαίνει σε 176.000 ως 189.000 νεκρούς, σύμφωνα με την μελέτη “Εκτιμήσεις Δαπανών Πολέμου” (Costs of War Project) του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Ουάτσον στο Πανεπιστήμιο Μπράουν (www.costsofwar.org).Η μελέτη αυτή, η οποία έγινε από περίπου 30 ακαδημαϊκούς και ειδικούς, δόθηκε στην δημοσιότητα ενόψει της 10ης επετείου από την εισβολή των συμμαχικών στρατευμάτων υπό τις ΗΠΑ στο Ιράκ στις 19 Μαρτίου του 2003.Η έρευνα αυτή επικαιροποιεί τα δεδομένα μιας προηγούμενης έκθεσης του Ινστιτούτου Ουάτσον, το 2011, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα ενόψει της 10ης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, στην οποία γινόταν μια αποτίμηση του κόστους σε ανθρώπινες ζωές, όπως και του οικονομικού, από τους πολέμους που ακολούθησαν των επιθέσεων αυτών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν.Σύμφωνα με την έρευνα του 2011, το συνδυασμένο κόστος των πολέμων ανερχόταν σε τουλάχιστον 3,7 τρισεκ. δολάρια, βάσει του κόστους που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών και αυτού των επιδομάτων για περίθαλψη και αναπηρία που οφείλονται στους βετεράνους πολέμου.Με βάση τη νέα έρευνα, το ποσό αυτό έχει ανέβει σε σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.Επίσης ο προηγούμενος απολογισμός των νεκρών από τους τρεις πολέμους, ο οποίος ανερχόταν από 224.000 ως 258.000, αυξήθηκε σε 272.000 ως 329.000.

Από τον σημερινό απολογισμό εξαιρούνται οι θάνατοι που προκλήθηκαν από την μαζική έξοδο των γιατρών και εξαιτίας, για παράδειγμα, των κατεστραμμένων υποδομών. Επίσης, στις δαπάνες δεν συνυπολογίζονται τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους που θα μπορούσαν να πληρώσουν οι ΗΠΑ τα επόμενα 40 χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι τόκοι στις δαπάνες για τον πόλεμο στο Ιράκ μπορεί να ανέρχονται σε περίπου 4 τρισεκ. δολάρια κατά την περίοδο αυτή.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν επίσης το βάρος του πολέμου για τους βετεράνους των ΗΠΑ και τις οικογένειές τους και συμπέραναν ότι το κοινωνικό κόστος ήταν μεγάλο, όπως και ότι υπήρξε αύξηση των δαπανών για τους βετεράνους.

Εξάλλου οι συντάκτες της έκθεσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κέρδος των ΗΠΑ από τον πόλεμο ήταν μικρό, ενώ το Ιράκ ζημιώθηκε από αυτόν.

Ο πόλεμος έδωσε νέο σθένος στους ακραίους ισλαμιστές μαχητές στην περιοχή, επέφερε ένα πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών και αποδυνάμωσε το ήδη επισφαλές σύστημα υγείας, ενώ οι προσπάθειες ανοικοδόμησης ύψους 212 δισεκατ. δολαρίων αποτέλεσαν μια πολύ μεγάλη αποτυχία, με τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά να δαπανώνται στην ασφάλεια ή να χάνονται λόγω διασπάθισης ή απάτης, κατά την έκθεση.

Υ.Γ.2. Ξέρω, ξέρω… Πιὸ ἠλίθιος δὲν γεννιέσαι κἄν… 
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply