Σταθερά ὑπέρ τοῦ εὐρώ ὁ ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή τη στιγμή, σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και ιδίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, έχει τεθεί από τη Γερμανία ωμά το δίλημμα: «υπακοή στους απεχθείς όρους που βάζει η ίδια Γερμανία ή έξοδος από το ευρώ». Όσοι επαγγέλθηκαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων που θέτει η Γερμανία (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) ή οι Κύπριοι οι οποίοι είπαν το «ΟΧΙ» που μας έκανε όλους υπερήφανους για να το καταπιούν μέσα σε λίγες μόλις μέρες, απέδειξαν ότι επαναδιαπραγμάτευση με την Γερμανία δεν γίνεται.

Από το άλλο μέρος έχουμε ένα κόμμα (τον ΣΥΡΙΖΑ) που βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας με αμετακίνητη θέση την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Ο ίδιος ο φερόμενος ως εκφραστής του αριστερού ρεύματος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Βήμα FM, εκθέτοντας τη σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε με έμφαση ότι «ουδέποτε το κόμμα είχε θέση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Το μόνο που πουλά πολιτικά στους Έλληνες ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτός μπορεί να κάνει καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση με τη Γερμανία. Όμως έπειτα από αυτό που συνέβη στην Κύπρο και συνεχίζει να εκτυλίσσεται και στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να αισθάνεται και ιδιαίτερα βολικά.

Οι ακατανόητες λοιπόν κινήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι προτάσεις που αβασάνιστα εκτοξεύει και οι δηλώσεις που κάνουν τα στελέχη του, δείχνουν ότι υπάρχει πανικός μπροστά στο φαινόμενο,  ότι ενώ βρίσκεται στις παραμονές ανόδου στην εξουσία, την ίδια στιγμή καταρρέει η βασική πολιτική του πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, πάνω στην οποία έχει επενδύσει.

Μήπως ήρθε άραγε η ώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει πειστικά και μελετημένα την εναλλακτική λύση της εξόδου της χώρας από το ευρώ και να συσπειρώσει όλες τις αντίστοιχες δυνάμεις; Η επανάπαυση στη σκέψη ότι θα έρθει ακούραστα στην εξουσία ως ένα νέο ΠΑΣΟΚ στη θέση του αποδομηθέντος ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει μάλλον να αναθεωρηθεί. Εξάλλου το κόλλημα που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να προβληματίσει.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας στηρίζει την πρόταση του ΑΚΕΛ για διενέργεια δημοψηφίσματος στην Κύπρο, αλλά δεν ακούμε κάποια αντίστοιχη πρότασή του να γίνει δημοψήφισμα και εδώ στην Ελλάδα. Γιατί άραγε; Δεν έχει εμπιστοσύνη ο ΣΥΡΙΖΑ στη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών;

Πέτρος Χασάπης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply