Κάποιοι πραγματικοὶ Ἕλληνες!

Τὸ παρακάτω εἶναι ἀρκετὰ παλαιό, ἀλλὰ ἀπεφάσισα νὰ τὸ παρουσιάσω γιὰ νὰ καταδείξω πὼς δὲν χρειάζεται κάποιος νὰ εἶναι γέννημα-θρέμμα τῆς μαμᾶς Ἑλλάδος γιὰ νὰ εἶναι Ἕλλην.
Γιὰ παράδειγμα, Ἕλλην, δευτέρας γενεᾶς, τοῦ ἐξωτερικοῦ, ποὺ ἐκτὸς ἀπὸ τὶς ῥίζες του, τὶς ὁποῖες ἀναζητᾶ μετὰ μανίας, κάνει καὶ κάτι ἄλλο, πολὺ σπουδαιότερον!!! 
Μελετᾶ, διδάσκει καὶ διδάσκεται αὐτὸ ποὺ ἡ Φύσις του ἐπιτάσσει: Φυσικὲς Ἐπιστῆμες!
Ἀλήθεια, γνωρίζετε κάποιον ἄλλον λαό στόν πλανήτη, πού μοναδικό του μέλημα, ἀκόμη κι ὅταν ὅλα τά σκιάζει ἡ φοβέρα καί τά πλακώνει ἡ σκλαβιά, νά θέλῃ νά ἀναδείξῃ τήν ἐπιστήμη, τήν ἔρευνα καί τήν φιλοσοφία;

Νομίζω πὼς ὅλοι οἱ λαοὶ εἶναι χρήσιμοι καὶ σημαντικοί. 
Ὅπως ἄλλως τέ, καὶ στὸ χέρι μας, ὅλα τὰ δάκτυλα δὲν εἶναι ἴσα, ἀλλὰ εἶναι ὅλα σημαντικά. Ἄλλην δουλειὰ κάνει ὁ δείκτης, ἄλλην ὁ ἀντίχειρ κι ἄλλην ὁ παράμεσος. Ὅλα τὰ δάκτυλα, καθῶς ἐπίσης κι ὄλα τὰ μέλη τοῦ σώματος ἤ τὰ ὄργανα, σημαντικὰ κι ἀπαραίτητα. Ἄλλον ῥόλο ὅμως παίζει ὁ ἐγκέφαλος, ἄλλον ὁ δείκτης κι ἄλλον ἡ σπονδυλικὴ στήλη. Τὸ κάθε ὄργανον, τὸ κάθε μας μέλος, σημαντικό, μοναδικό, ἀναγκαῖον. Ἀλλά δίχως τόν ἐγκέφαλο πῶς θά μποροῦσαν ὅλα αὐτά νά συντονιστοῦν καί νά ἀποδόσουν τά καλλίτερα δυνατά;

Ἔτσι κι ὁ κάθε λαός. 
Σημαντικὸς κι ἀναγκαῖος. 
Δίχως ὅμως αὐτόν πού γεννᾶ ἐπιστήμη τί ἀκριβῶς θά ἔκαναν ὅλοι οἱ λαοί τῆς γῆς μαζεμένοι; 
Τίς μαϊμοῦδες;

Φιλονόη. 

Υ.Γ. Δὲν ξέρω ἐὰν εἶναι ὁ σύγχρονος Κολοκοτρώνης. Σύγχρονος καὶ διαχρονικὸς καὶ παντοτινὸς Ἕλλην εἶναι σίγουρα!

Ο σύγχρονος Κολοκοτρώνης μοιάζει με… Κινέζο και ζει στη Νέα Υόρκη

Ο σύγχρονος Κολοκοτρώνης μοιάζει περισσότερο με Κινέζο από ό,τι με Ελληνα και ζει στη Νέα Υόρκη…

Ο σύγχρονος Κολοκοτρώνης μοιάζει περισσότερο με Κινέζο από ό,τι με Ελληνα και ζει στη Νέα Υόρκη…

Ο Δημήτρης Βαλκανάς είναι ένας 29χρονος Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς, ο οποίος ζει και αναπνέει για την πατρίδα του, παρά το γεγονός ότι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του παραπέμπουν στην κινεζικής καταγωγής μητέρα του.

Με το συγκρότημα χορού που δημιούργησε και στο οποίο είναι δάσκαλος, τους «Κολοκοτρωναίους», κρατάει ζωντανό το πνεύμα της Ελλάδας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Το συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, αποτελείται από 20 Ελληνες μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, ηλικίας από 16 έως 40 ετών, και έχει δώσει παραστάσεις στις ΗΠΑ, στη Θεσσαλονίκη και την Τρίπολη. Σκοπός τους είναι να κάνουν μια περιοδεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

«Στο σπίτι συνυπήρχαν πάντοτε οι γιορτές της Ελλάδας με αυτές της Κίνας. Αγαπώ και τις δύο πατρίδες των γονιών μου, η Ελλάδα όμως είναι κάτι το ξεχωριστό για μένα», λέει ο ίδιος. Την ίδια αγάπη για την Ελλάδα έχει και η μητέρα του, η οποία κατάγεται από τη Σανγκάη, και μετά τον γάμο της πήρε το ελληνικό όνομα Σωτηρία.

Ιστορία
Ο Δημήτρης δεν χορταίνει να ακούει ιστορίες για την Ελλάδα και να μαθαίνει όσα περισσότερα μπορεί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. «Μου αρέσει να συνομιλώ με τους γέροντες και τις γερόντισσες από τους οποίους έχεις πάντα να μάθεις κάτι ενδιαφέρον. Με ενδιαφέρει η ιστορία του τόπου μας και προσπαθώ να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου», λέει.

Ο Γιώργος Βαλκανάς, πατέρας του Δημήτρη, έκανε ό,τι μπορούσε για να μπολιαστεί ο γιος του με την ελληνική κουλτούρα. «Τον έστελνα από έξι χρόνων στον παππού και τη γιαγιά του στη Μεγαλόπολη για να μάθει τη γλώσσα και τους χορούς της πατρίδας του. Τα κατάφερε πολύ καλά και στα δύο. Σήμερα, εκτός από το ότι είναι ένας εξαιρετικός χορευτής, έχει μάθει να μιλάει ακόμα και αρχαία ελληνικά», λέει.

Ο Δημήτρης πήγε σε ελληνικά σχολεία στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης και σήμερα προσπαθεί να προσφέρει στην ελληνική κοινότητα της περιοχής, διδάσκοντας στα Ελληνόπουλα φυσικές επιστήμες και ανθρωπολογία.

Παράλληλα, συνεχίζει τις σπουδές του στην ανθρωπολογία και τη βιολογία σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα, δεν δίστασε να επιστρέψει στη χώρα μας για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Ξάνθη, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί κάποια στιγμή μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του. «Μου έχει πει πολλές φορές ότι θέλει να ζήσει στο σπίτι μας στην Αρκαδία, αρκεί να μπορέσει να βρει μια δουλειά για να είναι οικονομικά ανεξάρτητος», λέει ο πατέρας του.

ἔθνος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply