Δὲν εἶναι φονιάς! Ἁπλῶς διέπραξε φόνο!

Ὡραῖο τὸ παιχνίδι τῶν λέξεων. Ὅ,τι σοῦ κατεβεῖ φτιάχνεις.
Λαμβάνεις μίαν λέξι, τὴν παντρεύεις μὲ κάποιες ἄλλες καὶ νὰ μία θαυμασία πρότασις.
Βέβαια, τὸν νὰ χρησιμοποιῇς τὶς λέξεις γιὰ νὰ ἀλλάξῃς τῶν νόημά τους, δηλώνει μίαν παράνοια…
Ἀλλά πῶς νά τό κάνουμε;
Κοσμοεξουσιαστὲς εἶναι αὐτοί… Στήν δική μας …παράνοια θά κολλήσουν;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΝΙΑΣ, ΑΠΛΑ ΔΙΕΠΡΑΞΕ ΦΟΝΟ

Ή αλλιώς, να γιατί οι κοινωνίες χάνουν τη μπάλα στη λογική πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι. Το Associated Press, διόρθωσε το stylebook του, αφαιρώντας έννοιες που “δημιουργούν” ετικέτες. Έκρινε λοιπόν, πως η λέξη “λαθρομετανάστης” δημιουργεί μια τέτοια και αποφάσισε την παύση της χρήσης της. Αποδεκτό είναι μόνο το να σημειώνει κανείς πως κάποιος μετανάστευσε παράνομα. Παράνομη η πράξη λοιπόν, όχι ο άνθρωπος. Εδώ, θα δώσουμε μισό δίκιο. Και για να μην παρεξηγούμαστε, αν δούμε το αντίστοιχο πρόβλημα στην Ελλάδα, όντως δεν είναι σωστή η χρήση του όρου λαθρομετανάστης, αφού με το που περνούν τα σύνορα οι ταλαίπωροι λαθρομετανάστες, αποκτούν χαρτιά γενόμενοι πλέον σκέτο μετανάστες. Σωστή λοιπόν η έκφραση “ο τάδε μετανάστευσε λαθραία”, τελείως λάθος να συνεχίσεις να τον χαρακτηρίζεις “λαθρομετανάστη” από τη στιγμή που αποκτά νόμιμα χαρτιά. Κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις συνέβη αμέσως μετά τη βύθιση του δουλεμπορικού η τη διάσχιση των συνόρων. Γιατί πολύ απλά, ο όρος λαθρο- πλέον δεν ανταποκρίνεται από τη στιγμή εκείνη στην πραγματικότητα.

Όμως, το Associated Press, διορθώνει και για άλλες περιπτώσεις το stylebook του. Ένας σχιζοφρενής λοιπόν, δεν πρέπει να αποκαλείται έτσι, γιατί δημιουργείται ετικέτα. Το μόνο που θα μπορούν να αναφέρουν οι συντάκτες του, είναι πως “έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια“! Μια στιγμούλα… επομένως τι; Δεν είναι σχιζοφρενής; Οι φυλακές με άλλα λόγια, δεν είναι γεμάτες με φονιάδες κλέφτες και απατεώνες; Γέμισαν με ανθρώπους που απλά διέπραξαν φόνους, κλοπές και απατεωνιές; Ε ναι, έτσι φωνάζει αυτή η “λογική”.

Ο στρουθοκαμηλισμός απέναντι στα προβλήματα, καταφέρνει πάντα να καταστρέφει σε βάθος χρόνου. Η άρνηση αντιμετώπισης και η απόκρυψη αλήθειας, είναι ο καλύτερος τρόπος διαιώνισης των προβλημάτων. Το άγραφο stylebook της ξύστρας, μας υποχρεώνει να μη γυρίζουμε ποτέ την πλάτη στην ουσία. Αν η αλήθεια οδηγεί σε λάθος συμπεριφορές, υποχρέωση των συντακτών, δεν είναι η απόκρυψη των ετικετών, αλλά η καταπολέμηση της ρίζας του λάθους. Και το λάθος, δε βρίσκεται στην ετικέτα, όταν αυτή αναγράφει μια αληθινή, καθ’ όλα αντιπροσωπευτική ιδιότητα. Βρίσκεται στις άδικες συμπεριφορές όσων τις αντικρύζουν. Και σε κάτι άλλο…

Στη μανία εύκολης και ψεύτικης ετικετοποίησης που άσβεστη δημιουργεί πολώσεις και κοινωνικές συγκρούσεις. Και που δεν απουσιάζει ούτε από τους -υποτίθεται- ετικετομάχους. Οι ίδιες ομάδες ανθρώπων που καταδικάζουν τη χρήση ετικετών, αρέσκονται στο να κολλάνε ψεύτικες ετικέτες σε οτιδήποτε απέχει έστω και στο ελάχιστο από το stylebook της αποδεκτής τους σκέψης. Η Ελλάδα το έζησε αυτό έντονα τα τελευταία τριάντα χρόνια και το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι η γιγάντωση της Χρυσής Αυγής. Οι πατριώτες, αβίαστα βαφτίζονταν και φασίστες, συμπεριφορά που οδήγησε όσους διέκριναν έστω κι ένα μικρό κίνδυνο για την πατρίδα και την κοινωνική ασφάλεια, σε ένα κόμμα που, αν κάποιοι δε στρουθοκαμήλιζαν φοβούμενοι τις ετικέτες, θα παράπαιε σε ποσοστά κάτω του 1% για πάντα. Γιατί όλα τα υπόλοιπα κόμματα φώναζαν πως πρόβλημα δεν υφίσταται και πως το να διακρίνεις προβλήματα στην άκρατη λαθρομετανάστευση και την ποιότητα των μεταναστών είναι φασιστικό.

Η ανίχνευση και ανάδειξη των πραγματικών ετικετών χωρίς υπερβολές και κολλήματα, είναι το έναυσμα για την έναρξη μιας πραγματικά εποικοδομητικής και δημιουργικής συζήτησης. Η απόκρυψή τους, όντας απόκρυψη της αλήθειας, μοιραία οδηγεί στη διαιώνιση των προβλημάτων και σε βάθος χρόνου σε κοινωνικές εκρήξεις.

Ἀναπτήρας ἀπὸ ξύστρα

Κύττα τώρα νὰ δῇς τὶ γίνεται…
Ἐὰν δὲν ἀκολουθήσῃς τὶς ἐπιταγές τους στιγματίζεσαι.
Ἐὰν στιγματισθῇς, τότε χαρακτηρίζεσαι ὡς ἐχθρὸς τοῦ συστήματος.
Ἐὰν χαρακτηρισθῇς ἐχθρὸς τοῦ συστήματος, τότε διώκεσαι…
Καί μετά; Ποιός θά ἀντιδρᾷ ὅταν θά εἶσαι στήν φυλακή;

Ξέρετε κάτι;
Τοὺς ἔχω ἐγγεγραμμένους στὰ παλαιότερα τῶν ὑποδημάτων μου.
Τὴν φωνή μου ἴσως νὰ τὴν παύσουν, ἀλλὰ τὴν λογική μου, καθῶς ἐπίσης καὶ τὸ σπέρμα της, ἀδυνατοῦν.
Παιδὶ τοῦ Προμηθέως γάρ…
Καὶ τὰ παιδιὰ τοῦ Προμηθέως ἔχουν μάθῃ πολλὰ περισσότερα ἀπὸ αὐτὰ ποὺ φαίνονται ἐκ πρώτης ὄψεως.
Ἔχουν μάθῃ νὰ εἶναι παράλληλα καὶ Ὀδυσσεῖς ἀλλὰ καὶ Πλάτωνες.
Μὰ καλλίτερα ὅλων γνωρίζουν πὼς ἡ φλόγα μέσα στὸ χάος κρύβεται…

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply