Οὐδέποτε ὑπῆρξε ἐλευθέρα βούλησις;

Ὁ τρόπος ποὺ ἔχουμε «ἐκπαιδευθῇ» προκαταβάλλει  τὸ πῶς θὰ ἀντιδράσουμε σὲ κάθε περίπτωσι.

Ἐὰν τὸ περιβάλλον μας ἦταν συντηρητικό, συντηρητικὰ θὰἀντιδράσουμε.
Ἐὰν ἦταν προοδευτικό, προοδευτικὰ θὰἀντιδράσουμε.
Σὲ κάθε περίπτωσι ἀναπαράγουμε αὐτὰ ποὺἔχουμε διδαχθῇ μέσα ἀπὸ τὴν οἰκογένεια, τὸ σχολεῖο, τὶς μικρὲς ἤ μεγάλες μας κοινωνίες.
Συνεπῶς;
Συνεπῶς ἐλευθέρα βούλησις, μὲ τὸν τρόπο ποὺ τὴν ἀντιλαμβανόμθεα, δὲν νομίζω νὰ ὑπάρχῃ.
Αὐτὸ ποὺ ὑπάρχει εἶναι ἕνα «πεδίον» συμπεριφορῶν, ἀπολύτως προβλεψίμων, ὅσον ἀφορᾷ στὰ μεγαλύτερα τμήματα τῶν πληθυσμῶν.
Καί τί εἶναι λοιπόν οἱ …«τρελλοί»; Ὑπάρχουν ἤ ὄχι;
Σαφῶς καὶ ὑπάρχουν. Θὰ ἦταν παράλογον νὰ μὴν ὑπάρχουν.
Ἡ συμπεριφορά τους ἐπιβεβαιώνει τὴν χαοτικὴ τάξι τῶν πάντων γύρω μας.
Κι αὐτοὶ προβλέψιμοι εἶναι. Μόνον ποὺ δὲν προβλέπεται ἡ θέσις τους καὶ τελικῶς ἡἔγκαιρος ἀντιμετώπισίς τους. Δῆλα δή, ἄν καὶ κάποιοι εἶναι προετοιμασμένοι γιὰ τὸν λεγόμενον ἀστάθμητον παράγοντα, τελικῶς δὲν εἶναι ποτὲἱκανοὶ κι ἄξιοι νὰ τὸν ἀντιμετωπίσουν.

Φιλονόη.

Ελεγχόμενη τελικά η… ελεύθερη βούληση, λένε οι επιστήμονες

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εκτιμούν πώς έχουν αποκρυσταλλώσει την ακριβή στιγμή που ο εγκέφαλος έχει αποφασίσει να εκτελέσει μία ενέργεια ή επιθυμία. Η στιγμή αυτή όμως δεν είναι η ίδια με αυτή που νομίζουμε ότι έχουμε λάβει την απόφαση. Μήπως κάποιος άλλος, τελικά, λαμβάνει τις αποφάσεις πριν από εμάς; 

Στην πραγματικότητα την απόφαση λαμβάνουν σημεία του εγκεφάλου που «φιλοξενείται» το υποσυνείδητο, το οποίο έχει ήδη προαποφασίσει και το ανακοινώνει στο συνειδητό, που βρίσκεται σε άλλο σημείο του εγκεφάλου. Δηλαδή μαθαίνουμε αργότερα τι έχει αποφασίσει για εμάς ο εγκέφαλός μας.

Μιλώντας στο Φεστιβάλ της Βρετανικής Ενωσης Νευροεπιστημόνων, ο καθηγητής οφθαλμολογίας Γκάμπριελ Κρέινμαν, ειδικός στη νευρολογία, εξηγεί ότι «το πρόβλημα της ελεύθερης βούλησης συζητείται εδώ και χιλιετίες. Φιλόσοφοι και επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η βούληση ήταν και είναι πάντα ελεύθερη. Δεν ρώτησαν όμως και τους νευροεπιστήμονες…».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί ζήτησαν από επιληπτικούς ασθενείς που τους είχαν τοποθετήσει ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους, να πατήσουν το κουμπί από το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή με το δεξί δείκτη του χεριού τους και να τους πουν ακριβώς τη στιγμή που έλαβαν την απόφαση να εκτελέσουν την εντολή τους.

«Αυτό που είδαμε με το πείραμα αυτό, είναι ότι υπάρχει βαθμιαία και προοδευτική αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν το άτομο πραγματικά λαμβάνει μία απόφαση. Αυτό συμβαίνει όμως πριν εμφανιστεί η δράση του συνειδητού. Ο εγκέφαλος λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις πριν το συνειδητοποιήσει το ίδιο το άτομο. Έτσι, με την εξέλιξη της νευροχειρουργικής μπορούμε να μάθουμε την απόφαση κάποιου, μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου πριν αυτός τη λάβει», εξηγεί ο κ. Κρέινμαν.

Είναι λοιπόν αυτό επιλογή και ελεύθερη βούληση ή απλώς μία παραίσθηση; Αν είμαστε απόντες από τις δικές μας αποφάσεις, αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε το υποσυνείδητο, μήπως αυτό είναι το τέλος της έρευνας και του διαλόγου για την ελεύθερη βούληση; «Ισως όχι ακόμη», απαντούν οι ειδικοί.

«Αναζητούμε ένα πολύ απλό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το τι θα βάλεις στο τραπέζι σου αύριο το μεσημέρι, ή ποιόν θα παντρευτείς», εξηγεί ο καθηγητής.

νέα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply