Ὁ Τιτανικός τοῦ Βοσπόρου

Αὐτό εἶναι καλό νέο; Ὄπως τό πάρει κανείς. Ἡ Τουρκία λίγο ἀκόμα ἀπέχει ἀπό τό νά καλέσῃ ἐκ νέου τό ΔΝΤ ἕξι χρόνια μετά. Φτάνει νά γίνῃ στόχος τῶν ἀγορῶν. Φροντίζουν οἱ διεθνεῖς τοκογλύφοι, νά ἀφήνουν πίσω τους πρόσφορο ἔδαφος γιά τήν ἐπανεγκατάστασίν τους.

Μινώταυρος

Με το καθαρό εξωτερικό χρέος να φθάνει τα 413 δις $ (ξεπερνώντας το 51% του ΑΕΠ) και με το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να μην εγκαταλείπει την περιοχή του 10% του ΑΕΠ, η Τουρκία αποδεικνύεται μια εξαιρετικά μοχλευμένη οικονομία – ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς

Η Τουρκία εξακολουθεί και στέκεται όρθια στο σημερινό οικονομικό παγκόσμιο σύστημα, επειδή δεν έχει στοχοποιηθεί ακόμη. Τα ξένα κεφάλαια συνεχίζουν να εισρέουν στην χώρα, εκμεταλλευόμενα την τεχνητώς διατηρούμενη διαφορά επιτοκίων – όπως συνέβαινε και στη χώρα μας, πριν την ένταξη της στο ευρώ.

Η διαφορά με την τότε ελληνική πραγματικότητα, προ της ένταξης στο ευρώ, είναι ότι οι εισροές εν είδη δανεικών υπέρογκων ποσοτήτων συναλλάγματος χρησιμοποιούνται, κατά κύριο λόγο, για την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης.

Αν για τον παραμικρό λόγο κάποιος ξένος επενδυτής φωνάξει “λύκος”, τότε τα πράγματα θα αντιστραφούν βίαια και η τουρκική οικονομία θα βυθισθεί σε ύφεση. 

Ολοκληρώνοντας, η Τουρκία όχι μόνο κάθεται επάνω σε ένα σεισμογενές οικονομικό ρήγμα, το οποίο κάποια στιγμή θα ξεσπάσει, αλλά με τα συνεχώς επιδεινούμενα παγκόσμια οικονομικά μεγέθη, στην πραγματικότητα κάθεται επάνω στον Βεζούβιο – της παραμονές της έκρηξης του ηφαιστείου. (πηγή)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply