Τὸ αἴτημα τοῦ Σίσσα.

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που από την αρχαιότητα παιζόταν σε μια περιοχή που ξεκινούσε από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και έφτανε ως τη μακρινή Κίνα. Έτσι όλες οι χώρες που βρίσκονταν στην παραπάνω περιοχή διεκδικούν την καταγωγή του παιχνιδιού.Από όλες τις εκδοχές, σχετικά με την προέλευση του παιχνιδιού, επικρατέστερη είναι αυτή που θέλει το σκάκι να προέρχεται από την Ινδία. Σύμφωνα με την παράδοση εφευρέτης του είναι ο βραχμάνος Σίσσα.

Κάποτε λοιπόν ο ηγεμόνας μιας περιοχής της Ινδίας άκουσε να μιλάνε για ένα νέο παιχνίδι, το σκάκι και κάλεσε τον εφευρέτη του για να του το δείξει. Ο Σίσσα δέχτηκε την πρόσκληση και επισκέφτηκε τον ηγεμόνα στο ανάκτορό του.

Ο ηγεμόνας εντυπωσιάστηκε από το νέο παιχνίδι, αλλά εντυπωσιάστηκε επίσης και από την προσωπικότητα του εφευρέτη του, γι αυτό τον ρώτησε τι θα ήθελε ως ανταμοιβή για το υπέροχο δώρο που του έκανε.

Ο σοφός Σίσσα ζήτησε τόσους κόκκους σιτάρι όσους θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα 64 τετράγωνα της σκακιέρας βάζοντας στο πρώτο ένα κόκκο, στο δεύτερο δύο, στο τρίτο τέσσερις, στο τέταρτο οκτώ κ.λ.π, διπλασιάζοντας δηλαδή κάθε φορά τους σπόρους που θα έβαζαν στο επόμενο τετράγωνο.

Ο ηγεμόνας κρίνοντας το αίτημα ασήμαντο τον ξαναρώτησε για κάτι σοβαρότερο. Στην επιμονή όμως του Σίσσα ο ηγεμόνας νευριασμένος διέταξε να αδειάσουν μια φορτωσιά καμήλας σιτάρι δίπλα του. Η έκπληξή του όμως υπήρξε μεγάλη όταν ο θησαυροφύλακάς του και προϊστάμενος των αποθηκών του ανέφερε ότι όχι μόνο το σιτάρι της ηγεμονίας, αλλά και όλων των γύρω ηγεμονιών να συγκεντρωθεί δεν φθάνει να ικανοποιήσει το αίτημα του Σίσσα.

Πράγματι το σιτάρι που χρειάζονταν ανέρχονταν σε 18.446.744.073.709.551.615 κόκκους, που αυτοί εκφρασμένοι σε βάρος, έχοντας υπόψη το βάρος ενός κόκκου είναι περίπου ίσο με 0,053 γραμμάρια, ισοδυναμούσαν στη τεράστια ποσότητα των 977.677.436.907 τόνων!

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply