Ξέρουμε τί τρῶμε;

 

Το Σάββατο 25 Μαίου, βρέθηκα στο Σύνταγμα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην Μονσάντο, την πολυεθνική που από την ίδρυση της, πριν από 108 χρόνια, έχει τον τίτλο της πιο ρυπογόνας και επικίνδυνης στην ιστορία της βιομηχανίας (91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, κατασκευάζεται και ανήκει στην Μονσάντο).
Στο Σύνταγμα βρέθηκαν λίγοι άνθρωποι. Όση ώρα κάθισα εκεί, πέρασε πολύς κόσμος, κοιτούσε τις αφίσες που ήταν αναρτημένες στα δέντρα και τις κολώνες. Ζητούσαν να ενημερωθούν. Πολλοί από αυτούς ήταν ξένοι/τουρίστες και ήταν αυτοί που αμέσως σταμάτησαν και έπιασαν την κουβέντα με τους διοργανωτές. Κάποιοι απλώς προσπερνούσαν. Υπήρξε και κάποιος που μας έβρισε! Αργότερα έφτασαν οι Οικολόγοι μαζί με τον Παπανικόλα και οι του «Δεν πληρώνω». 150 νοματαίοι ήμασταν όλοι κι όλοι. Τόσοι ενδιαφέρθηκαν στην Αθήνα των 4 εκατομμυρίων να μάθουν για την τροφή τους.

Σημειωτέον, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε 1500 ευρώ για να αφήσει τους διοργανωτές/πολίτες να στήσουν ένα κιόσκι και τους απαγόρευσε την διανομή φυλλαδίων. Έτσι, αν ζητούσε κάποιος ένα φυλλάδιο, έπρεπε να το πάρει με δική του ευθύνη, καθώς οι διοργανωτές δεν μπορούσαν να το μοιράσουν.
Παρ’όλα αυτά, μέσα από τα φυλλάδια που παίρναμε με δική μας ευθύνη και από τη συζήτηση που ακολούθησε, μάθαμε ότι η εταιρεία αυτή :
– Κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ σε βιομηχανία. Για αιτίες που αφορούν απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων για τα προϊόντα της, ψευδείς πληροφορίες, για μόλυνση ολόκληρων περιοχών ακόμη και πόλεων, όπως και για δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να παραβλέψουν τους νόμους και τους κανονισμούς.
– Ότι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση των γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων της Μονσάντο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η ανάπτυξη καρκινικών όγκων, η στειρότητα και οι γενετικές ανωμαλίες.
– Ότι πρόσφατα το Κονγκρέσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκριναν το επονομαζόμενο “Monsanto protection act”, άρθρο που μεταξύ άλλων απαγορεύει κάθε δικαστική παρέμβαση στη διάθεση των γενετικώς τροποποιημένων σπόρων της Monsanto.
– Ότι για πολύ καιρό η Μονσάντο υπήρξε δωροδόκος εταιρειών και ευνοούσε τον πολιτικό νεποτισμό. Καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων και μικροκαλλιεργητές συνεχώς ζημιώνονται, καθώς το μονοπώλιο της Μονσάντο στην παγκόσμια κατανομή τροφίμων ενισχύεται, όπως επίσης και τα αποκλειστικά της δικαιώματα επί των σπόρων και της γενετικής τροποποίησης.
– Ότι οι γενετικώς τροποποιημενοι σπόροι της Μονσάντο είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. Επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι ευθύνονται για την εξαφάνιση των αποικιών των μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι λύσεις για να γνωρίζουμε τι τρώμε και να μην φυτρώσει ουρά στην πλάτη μας, είναι απλές. Η εξής μία και κύρια ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Έλεγχος των συσκευασιών των τροφίμων που αγοράζουμε, και συνεχής ενημέρωση δική μας και των ανθρώπων του κύκλου μας για τις για τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων τροφών στη διατροφή μας.
Να γίνουμε δηλαδή ενεργοί πολίτες. Να σταματήσουμε να περιμένουμε από κάποιον άλλον να κάνει ότι μπορούμε να κάνουμε εμείς καλύτερα για τον εαυτό μας. Να συμμετέχουμε. Αυτό ήταν και το σύνθημα της διαμαρτυρίας : «Διεκδίκησε ασφαλείς και υγιεινές τροφές».

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply