Ὅπου νἄναι τὰ μαζεύουν καὶ φεύγουν…

Ναί, αὐτὸ ἀντιλαμβάνομαι…
Γιὰ κάποιον λόγο, ποὺ μόνον αὐτοὶ γνωρίζουν, ἔχουν ἀρχίσει πάλι τὰ σενάρια περὶ λαθῶν, λαθῶν, λαθῶν προερχομένων ἀπὸ ΔΝΤ, ἀπὸ εὐρωπαϊκὰ παραρτήματα καὶ κεντρικὲς εὐρωπαϊκὲς τράπεζες.
Ἐν ὁλίγοις, αὐτὸ ποὺ μᾶς λέν, ἀλλὰ ἐμεῖς μᾶλλον δὲν θέλουμε νὰ δοῦμε ἀκόμη, εἶναι πὼς ἤλθαν, ἔπραξαν αὐτὰ ποὺ εἶχαν ἐντολὴ νὰ πράξουν καὶ τώρα, ἐφ΄  ὅσον δὲν τοὺς θέλουμε, τὰ μαζεύουν κι ἀναχωροῦν.
Γιά ποῦ;
Ποιός νοιάζεται;
Σημασία ἔχει πὼς πίσω τους ἀφήνουν καμμένη Γῆ.
Κάτι σὰν τὸν κάμπο τοῦ Ἄργους, λίγο πρὶν φύγῃ ὁ Δράμαλης γιὰ νὰ σφαγῇ στὰ Δερβενάκια.
Ἄν τὲ νὰ τρέξῃ ἐπὶ τέλους καὶ κάτι…
Μουχλιάσαμε…

Τώρα λοιπὸν μᾶς ἀφήνουν νὰ τὰ βγάλουμε πέρα μόνοι μας.
Καὶ δυστυχῶς, ἀπὸ ἐδῶ καὶ στὸ ἐξῇς ἀρχίζουν τὰ πραγματικὰ δύσκολα.
Ὄχι τόσο διότι χρεωκοποῦμε κι ἐπισήμως… Δὲν εἶναι ἡ πρώτη φορά.
Ὅσο διότι ἔχει μίαν οὐρά, μὰ μίαν οὐρὰ αὐτὰ ἡ ἀχλάδα… Ἀτελείωτη!

Φιλονόη.

«Κάναμε λάθη στην Ελλάδα» παραδέχεται το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ σχετικά με την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, αναφέρει ότι έγιναν σοβαρά λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας που υπογράφει η Ματίνα Στέβις αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο γίνεται αναφoρά σε σοβαρά λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας ήδη από το 2010. Σύμφωνα με το άρθρο, «το ΔΝΤ αναφέρει ότι άλλαξε τους κανόνες του για να φαίνεται βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ενώ η χώρα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια του ταμείου για χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι αβεβαιότητες σχετικά με την ελληνική διάσωση, ήταν τόσο μεγάλες, που τα στελέχη του Ταμείου δεν μπορούσαν να εγγυηθούν με πολλές πιθανότητες ότι το δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο».

Επίσης, το Ταμείο παραδέχεται ότι οι εκτιμήσεις του για την ύφεση δεν επαληθεύτηκαν. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ, το ΔΝΤ αρχικά προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα χάσει το 5,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009 και 2012 αλλά τελικά οι απώλειες έφτασαν το 17%. Παράλληλα, σημειώνει ότι το σχέδιο διάσωσης προέβλεπε ανεργία στο 15% το 2012 που τελικά έφτασε στο 25%.

Επίσης, στο έγγραφο του ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντιμετωπίζεται επικριτικά το γεγονός ότι υπήρξε διετής καθυστέρηση στο «κούρεμα» του χρέους, «το οποίο συνέβη το Μάιο του 2012, δύο χρόνια μετά την αρχική διάσωση. Παραδέχεται, όμως, ότι η περικοπή του χρέους πριν από εκείνο το χρονικό σημείο ήταν πολιτικά δύσκολο, εξαιτίας της αντίστασης από ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, των οποίων οι τράπεζες είχαν μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων». Παράλληλα, ασκείται έντονη κριτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την οποία αναφέρεται ότι «δεν είχε εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων».

Στο έγγραφο περιλαμβάνεται κριτική και προς την ελληνική κυβέρνηση για την μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βοηθούσαν τον ιδιωτικό τομέα και υποστηρίζει ότι το κόστος της προσαρμογής ήταν «άνισα κατανεμημένο στην κοινωνία». Μία εκδοχή αυτού του εγγράφου, σύμφωνα με το άρθρο, θα δώσει την Πέμπτη στη δημοσιότητα το ΔΝΤ.

καθημερινή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply