Μόλυνσις μὲ κόπρανα ἀπὸ βοδινὸ κρέας.

Έρευνα στο βοδινό κρέας στην πολιτεία του Κάνσας αποκάλυψε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ακόμη και μόλυνση του κρέατος με κόπρανα.

 Αυτός είναι ο μύθος που προέρχεται απο το συστήμα  ασφάλειας των τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Η βιομηχανία του βοδινού κρέατος ήταν ένα χάος, το οποίο δημιουργήθηκε από τις  φοβερές πρακτικές, από τα κίνητρα κέρδους των λίγων μεγάλων εταιρειών επεξεργασίας κρέατος, μέχρι που ο ερευνητής δημοσιογράφος Upton Sinclair εξέθεσε πολλές από τις θηριωδίες των μονάδων συσκευασίας  το 1906 στο μυθιστόρημά του “The Jungle”, το οποίο ώθησε στην δημιουργία  ομοσπονδιακών επιθεωρήσεων με βάση το κρέας, και στη βελτίωση της ασφάλειας για πάντα.

Σήμερα, το βόειο κρέας και άλλα κρέατα που πωλούνται στις ΗΠΑ  είναι πιο ασφαλή από ποτέ.

Αυτός είναι ο μύθος.

Αλλά αυτή είναι η πραγματική κατάσταση, σύμφωνα με μια πολύχρονη έρευνα στον τομέα του βοείου κρέατος που συνήφθη από την εφημερίδα  Kansas City Star αυτή την εβδομάδα:

Μόνο τέσσερις εταιρείες  επεξεργάζονται πάνω από το 87 τοις εκατό του βοείου κρέατος που συσκευάζεται στις ΗΠΑ, και επωφελούνται τις επιδοτήσεις και  τα χρήματα των τεχνικών εξοικονόμησης που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς, προκαλώντας κάθε χρόνο εκατοντάδες ασθενειών που θα μπορούσαν να  προληφθούν.

Η έρευνα αποτελείται απο  δεκάδες άρθρα, δεκάδες χιλιάδες λέξεις και εικόνες, όπως επίσης  γραφικές παραστάσεις  εν αφθονία, και αξίζει μια εκτεταμένη  περιήγηση  σε βάθος στην ιστοσελίδα  της Kansas City Star.

Εδώ είναι μερικά από τα συγκλονιστικά ευρήματα της εφημερίδας:

Οι ερευνητές βρήκαν άφθονα στοιχεία  σοβαρών προβλημάτων με μόλυνση απο περιττώματα στο βόειο κρέας σε μεγάλες μονάδες, παρά τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας ότι το βόειο κρέας ήταν ασφαλέστερο από ποτέ.

Ἰσπανικὰ ἀγγούρια καὶ γερμανικὲς πατᾶτες.

Η μόλυνση κοπράνων είναι προφανώς το πιο αηδιαστικό είδος της μόλυνσης στη γη – αλλά επίσης αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο ότι στο βόειο κρέας θα εξαπλωθούν βακτήρια E. coli, που ζουν στο έντερο των αγελάδων. Εδώ είναι ένα εντυπωσιακό απόσπασμα από το άρθρο για την μόλυνση κοπράνων:

Από τα αρχεία της Ομοσπονδιακής επιθεώρησης που ελήφθησαν από την εφημερίδα,  βάσει του ομοσπονδιακού νόμου, περί ελευθερίας των πληροφοριών, περιλαμβάνουν εκατοντάδες αναφορές σε προβλήματα μόλυνσης κοπράνων κατά τα τελευταία δύο χρόνια, σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες μονάδες σφαγής του βοείου κρέατος στο Κάνσας, Νεμπράσκα και το Κολοράντο.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα εργοστάσια του βοείου κρέατος του Tyson, οι επιθεωρητές σημείωσαν: «μαζική μόλυνση κοπρανών.

Πολλαπλά πτώματα με ποικίλους βαθμούς κοπρανώδους μόλυνσης.

Ένας άλλος ομοσπονδιακός επιθεωρητής στο Tyson βρήκε «ένα κομμάτι  λίπους περίπου 14 ίντσες μακρύ γεμάτο  με περιττώματα σε ολο του το μήκος», και ένας άλλος σημείωσε, ό,τι η  «μόλυνση κοπράνων … ήταν τόσο μεγάλη που … δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει».

Ένα πράγμα που δεν βοηθά σε αυτά τα θέματα είναι η αυξανόμενη χρήση στον τομέα του βοείου κρέατος των μηχανικών τεχνικών, που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες λεπίδες και θραυστήρες  για  να μαλακώσουν το  σκληρό βοδινό κρέας – με αποτέλεσμα τα  Ε. coli να φεύγουν από την επιφάνεια, όπου είναι  πιθανό να σκοτωθούν με το μαγείρεμα, και πηγαίνουν προς το κέντρο του  τεμαχίου του κρέατος.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας   ανακάλυψαν επίσης ότι τα περισσότερα βοοειδή τρέφονται με ένα πραγματικό κοκτέιλ φαρμάκων που αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των μονάδων του βοείου κρέατος, με  πιθανό κόστος της ανθρώπινης υγείας.

Περίπου το 90 τοις εκατό των βοοειδών σε μεγάλες εγκαταστάσεις τροφοδοτούνται με βήτα αναστολείς για να  μεγαλώνουν πιο γρήγορα, αλλά ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη καρδιαγγειακή υγεία. Και στη συντριπτική πλειοψηφία των αγελάδων, στις μεγάλες εγκαταστάσεις, δίνονται αντιβιοτικά που τις βοηθούν να παίρνουν βάρος γρηγορότερα, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στην εξάπλωση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων στον άνθρωπο.

Έτσι, σε αυτό το σημείο μπορεί να αναρωτιέστε – αν αυτό είναι τόσο κακό όσο ακούγεται, τότε γιατί δεν είναι παράνομο;

Αλλά η  Kansas City Star έχει επίσης μια απάντηση για αυτό: το USDA και ο τομέας της έρευνας με βάση το κρέας είναι στην τσέπη του κλάδου.

Το 30 τοις εκατό των  71.000.000 $ που  χορηγούνται στον τομέα του βοείου  που σχετίζονται με την έρευνα δόθηκε από τις εταιρείες παραγωγών βοείου κρέατος, για παράδειγμα.

Φυσικά, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Θα πρέπει να διαβάσετε την έκθεση της  Kansas City Star μερική  (ή όλη!),  εάν θέλετε την πλήρη εικόνα.

http://www.kansascity.com/beef/

Beef Investigation By Kansas City Star Uncovers Serious Risks, Including Fecal Contamination

Περισσότερα για το κρέας

Τί στά κομμάτια βάζουν στίς τροφές μας;

Ῥάτμπουργκερ. Σᾶς παρουσιάζουμε τὸ νέο ῥάτμπουργκερ (ποντικομπιφτέκι) ἀπὸ τὴν Κίνα!

Επιμέλεια μετάφρασης

Ευαγγέλου Μαριάννα

βιοχημικός Μsc

φύτρο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply