Γιατί φωνάζουμε γιά τό συνθετικό κρέας;

Ὅπως γιὰ παράδειγμα οἱ πλαστικὲς τροφές… Ἤ τὰ πλαστικὰ γενικῶς… Δῆλα δὴ μία ἀπὸ τὰ ἴδια σκουπίδια ποὺ μᾶς ταΐζουν τόσα χρόνια κι ἐμεῖς τὸ δεχόμαστε. Κι ἐκεῖ ποὺ ἔχουμε φάῃ γιὰ πρωϊνὸ τὰ συνθετικά τους «γιαούρτια», τὶς συνθετικές τους «μαρμελάδες», τὶς πλαστικές τους μαργαρίνες κι ἔχουμε πιῇ τοὺς συνθετικούς τους «χυμούς», μαζὺ μὲ τὰ συνθετικά τους «τονωτικά» καὶ δυναμωτικά, προβληματιζόμαστε γιὰ τὸ ἐὰν ἡ συνθετικὴ φρυγανιὰ ποὺ μᾶς τάισαν εἶναι ἑλληνικὴ ἤ βαρδαρσκανή. Ἤ ἐκεῖ ποὺ ἔχουμε φάῃ ὅλα τὰ ἀντιβιωτικὰ ποὺ κυκλοφοροῦν στὸν πλανήτη, μέσα ἀπὸ τὰ γάλατα, τὰ κρέατα καὶ τὰ λαχανικά, προβληματιζόμαστε ἐὰν τὸ ἐλαιόλαδο ποὺ χρησιμοποιήσαμε εἶναι ἀπὸ τὸ χωριό μας ἤ ἀπὸ τὴν Βουλγαρία. Δῆλα δὴ ἀγνοοῦμε τὸ ἐὰν αὐτὸ ποὺ τρῶμε, καὶ κληροδοτοῦμε φυσικὰ στὰ παιδιά μας, εἶναι κάτι ποὺ μᾶς τρέφει ἤ μᾶς σκοτώνει.

Πόσο δύσκολο πιά εἶναι νά συνειδητοποιήσουμε πώς ΕΜΕΙΣ πρέπει νά ἐπιστρέψουμε στήν πρωτογενή παραγωγή καί στήν παραδοσιακή μας διατροφή; Πόσο δύσκολο εἶναι πιά νά ἀποκοποῦμε ἀπό ἐθισμούς καί συνήθειες τοῦ παρελθόντος καί νά δοῦμε τήν πραγματικότητα κατάματα, ὅπως πραγματικῶς ἔχει;
Μᾶλλον ἀδύνατον εἶναι… Διότι πέφτει κομματάκι βαρὺ τὸ νὰ τραφοῦμε μόνον μὲ λάχανα καὶ κουνουπίδια, ἤ μὲ τὰ αὐγουλάκια ἀπὸ τὸ δικό μας κοτέτσι. Μάθαμε στὸ κρέας…  Ἔ λοιπόν, ὁ πλανήτης δὲν μᾶς σηκώνει. Δὲν μπορεῖ νὰ χορταίνῃ ἑπτὰ δισεκατομμύρια νοματαίους μὲ κρέας. Μόνον τὰ βοοειδῆ, ἐὰν ἀποφασίσουμε νὰ τὸ ἐρευνήσουμε, ποὺ τρέφουν τὶς «πολυτισμένες» χῶρες, προκαλοῦν τόσο μεγάλην ἐπιβάρυνσι στὶς φυσικὲς λειτουργίες, ποὺ τελικῶς αὐτὰ τὰ ἀθῶα ζωάκια συμβάλλουν στὰ μέγιστα γιὰ τὴν ὁλοκλήρωσι τῆς καταστροφῆς ποὺ συντελεῖται.
Ἄρα; Καλῶς κάνουν πού μᾶς φέρνουν τά συνθετικά κρέατα;
Ναί, πάρα πολὺ καλῶς.
Ἐφ΄  ὅσον ἐμεῖς γίναμε χλεχλέδες, ναί, πάρα πολὺ καλῶς κάνουν.

Πάντως ἐγὼ θὰ φάω μελιτζᾶνες, κολοκυθάκια, πράσσα, φασολάκια καὶ φακές… Κι ἐὰν πέσῃ στὰ χέρια μου κάποιο ἀλανιάρικο κοτόπουλο, θὰ τὸ περιποιηθῶ ἀναλόγως. Ἀλλὰ μὲ τὰ λοιπά… δὲν ἀνακατεύομαι.

Φιλονόη

Tο μπιφτέκι του σωλήνα… σερβίρεται στο Λονδίνο

Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει εντός των προσεχών ημερών στο Λονδίνο θα ψηθεί επιτόπου και θα προσφερθεί στους συμμετέχοντες σε αυτή το πρώτο μπιφτέκι με κρέας του σωλήνα («in vitro»).

Πρόκειται για ένα μπιφτέκι με βάση μυϊκό ιστό μόσχου που «γεννήθηκε» στο εργαστήριο.

Το κρέας «in vitro» υπόσχεται να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και προς τα ζώα μειώνοντας τον πόνο και την ταλαιπωρία τους ενώ παράλληλα ελπίζεται ότι θα λύσει και το πρόβλημα έλλειψης τροφής που ταλανίζει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ερώτημα όμως είναι εάν ο κόσμος θα δεχθεί να το καταναλώσει.

Υπενθυμίζεται ότι το μπιφτέκι εργαστηρίου δημιουργήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Ποστ. Αποτελείται από λωρίδες μυϊκού ιστού μόσχου οι οποίες καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή το που θα γίνει η εκδήλωση ούτε το ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή. Αυτό που έχει διαρρεύσει είναι ότι ανάμεσα στους καλεσμένους θα βρίσκονται και επιχειρηματίες που  ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο εργαστηριακό κρέας.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply