Τοὐλάχιστον 120.000 ἐτῶν ἱστορία μᾶς χρωστοῦν.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές των τελευταίων ετών στην αρχαιολογία είναι η ανακάλυψη παλαιολιθικών εργαλείων, ηλικίας 130.000-700.000 ετών, στον Πλακιά Ρεθύμνου. Η πιστοποίηση γίνεται από την αμερικανική επιθεώρηση «Archaeology» και έχει κάνει το γύρο των διεθνών μέσων, ενώ είχε προβληθεί ιδιαίτερα από τον αθηναϊκό τύπο.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη, καθώς τα αντικείμενα αυτά πηγαίνουν πίσω την ιστορία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή περισσότερο από 100.000 χρόνια. Και αν η υπόθεση αυτή επαληθευτεί, τότε γίνεται λόγος για την αρχαιότερη θαλάσσια μετακίνηση, που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς έως σήμερα οι αρχαιολόγοι την τοποθετούσαν πριν από 60.000 χρόνια, όταν αποικίστηκε η Αυστραλία.
Καθώς η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από στεριά εδώ και πέντε εκατομμύρια χρόνια, συμπεραίνεται ότι οι κατασκευαστές των εργαλείων αυτών έφτασαν στον τόπο μέσω θαλάσσης. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπόθεση που έχουμε κάνει σχετικά με τους πρώτους ανθρώπους, τις μεταναστεύσεις, τη νοημοσύνη και τις ικανότητές τους είναι υπό αμφισβήτηση» δήλωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Κέρτις Ράνελς στο περιοδικό «Archaeology», ο οποίος συμμετείχε σε έρευνα πεδίου, που έγινε στον Πλακιά το 2008 και το 2009. Καταλήγει πως «οι αρχαιολόγοι, που αναζητούν ίχνη πρώιμων ανθρώπινων μεταναστεύσεων, πολύ πιθανόν να ψάχνουν σε λάθος μέρη».
Ο ίδιος, πάντως, πιστεύει ότι οι αρχαίοι αυτοί ναυτικοί θα πρέπει να διέσχισαν τουλάχιστον 40 μίλια ανοιχτής θάλασσας, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εργαλείων (μικρά τσεκούρια, ξέστρες και λεπίδες) δείχνει ότι δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη και τυχαία μετάβαση, αλλά για πολλές, που δημιούργησαν ολόκληρο πληθυσμό.
Η είδηση ανακοινώθηκε από την ομάδα που διεξάγει την έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Τόμας Στράσερ του Κολεγίου Providence των ΗΠΑ και η Ελένη Παναγοπούλου από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, συνεργάτιδα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ενδιαφέρον από τις πρώτες ανακοινώσεις


Οι πρώτες ανακοινώσεις είχαν γίνει πριν λίγα χρόνια στη διάρκεια του συνεδρίου του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής όπου και παρουσιάστηκαν οι ανακαλύψεις.

Είχε κάνει και εκτενές ρεπορτάζ επί του θέματος η εφημερίδα New York Times. Ένας από τους εισηγητές, ο dr. Strasser σημείωσε πως οι ερευνητές επισκέφτηκαν τον Πλακιά με σκοπό να βρουν ευρήματα τα οποία δε θα χρονολογούνταν κάτω των 11.000 ετών. «Βρήκαμε αυτά που περιμέναμε και μετά βρήκαμε και αυτά τα τσεκούρια» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη ο ίδιος. «Αυτά τα αντικείμενα υποτίθεται πως δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί» υποστήριξε και ο dr. Runnels εκφράζοντας για ακόμα μια φορά το πόσο συγκλονίστηκε από αυτήν την ανακάλυψη.
Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη δείξει από τις πρώτες εκείνες ανακοινώσεις μεγάλο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ευρήματα και όπως τόνισε και ο κ. Ofer Bar Yosef, από το πανεπιστήμιο του Harvard που είναι αυθεντία στην παλαιολιθική αρχαιολογία, «μόλις οι ερευνητές βρουν τις ακριβείς ημερομηνίες θα έχουμε καλύτερη αντίληψη της σημασίας της ανακάλυψης».
Από την πλευρά του ο κ. Runnels, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τη χρονική περίοδο του χώρου εικάζοντας ότι τα εργαλεία αυτά μπορεί να είναι ακόμα πιο παλιά. Περισσότερες έρευνες πρόκειται να γίνουν προσεχώς.

Πώς όμως βρέθηκαν τα εργαλεία στην Κρήτη;

Ἀπὸ Ἑλλήνων Παλιγγενεσία τὸ παραπάνω μὲ τίτλο:  Πανάρχαια εργαλεία στην Κρήτη αλλάζουν την “γνωστή” ιστορία!

Πῶς βρέθηκαν εἴπατε αὐτά τά ἐργαλεῖα στήν Κρήτη;
Χμμμ… Δέν ξέρετε; Οἱ Ἑβραῖοι τὰ πῆγαν… Ἤ, καλλίτερα, οἱ μογγόλοι… Ἤ, ἀκόμη καλλίτερα, οἱ ἰνδοευρωπαῖοι…
Δῆλα δὴ τὸ μόνον ποὺ ἔχουμε νὰ ἐρωτήσουμε, βάσει πάντα τῶν εὐρημάτων, εἶναι τὸ πῶς…
Γιατί ἀλήθεια οὐδείς ἐρευνητής ἀδυνατεῖ νά σκεφθῇ τό αὐτονόητον; 

“Κόσμον τόνδε, τὸν αὐτὸν ἁπάντων, 

οὔτε τις θεῶν οὔτε ἀνθρώπων ἐποίησεν, 

 ἀλλ᾽ ἦν ἀεὶ καὶ ἔστιν καὶ ἔσται πῦρ ἀείζωον 

ἁπτόμενον μέτρα καὶ ἀποσβεννύμενον μέτρα”. 

Ἡράκλειτος

Αὐτὸν τὸν κόσμο ἔτσι τὸν βρήκαμε κι ἔτσι θὰ τὸν ἀφήσουμε…
Καὶ στὴν Κρήτη πάντα ἔτσι ἦταν.. Ἀπὸ ἀρχῆς ὑπάρξεως τοῦ Ἀνθρώπου στὴν Γῆ, ἡ Κρήτη εἶχε Κρῆτες, ἡ Σπάρτη Δωριεῖς καὶ ἡ Ἀττικὴ Ἴωνες.
Μᾶς ἀρέσει δὲν μᾶς ἀρέσει, ἔτσι ἦταν, εἶναι καὶ θὰ παραμείνῃ, γιὰ ὅσον καιρὸ ἡ Γῆ θὰ μᾶς ἀνέχεται….

Φιλονόη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply