Τελικῶς δέν θά πεθάνῃ ἡ Ἀφρική;

Η Τουρκάνα είναι η φτωχότερη περιοχή της φτωχής Κένυας

Νερό!!! Νερὸ ποὺ ξέφυγε ἀπὸ τοὺς παγκοσμιοποιημένους δολοφόνους. Νερὸ ποὺ θὰ ἔπρεπε νὰ φθάσῃ ἐπὶ τέλους στὴν Κένυα καὶ τοὺς κατοίκους της, μήπως καὶ καταφέρουν νὰ ἐπιβιώσουν κάποιοι ἀπὸ αὐτούς. Νερό, νερὸ σὲ πάρα πολὺ μεγάλες ποσότητες. Νερὸ ἱκανὸ νὰ καλύψῃ σχεδὸν ὅλες τὶς ἀνάγκες αὐτῶν τῶν ἀνθρώπων…
Μά θά τούς ἀφήσουν;

Ζωή στην Τουρκάνα

Τεράστιες ποσότητες νερού βρέθηκαν κάτω από τη διψασμένη Κένυα

Ναϊρόμπι

Η κυβέρνηση της Κένυας και η UNESCO ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας τεράστιας ποσότητας νερού στο υπέδαφος της Τουρκάνα, μιας φτωχής και διαβόητης επαρχίας στα βόρεια της χώρας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η περιοχή κάθεται πάνω σε 250 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού, αρκετού για να καλύψει τις ανάγκες σχεδόν ολόκληρου του κενυατικού πληθυσμού.

Το νερό μοιράζεται σε πέντε επιμέρους υδροφόρα στρώματα (υπόγεια πετρώματα κορεσμένα σε νερό), από τα οποία τα τρία έχουν επιβεβαιωθεί με δορυφορικές μελέτες και γεωτρήσεις.

Η Τουρκάνα, κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία, είναι η φτωχότερη περιοχή της φτωχής Κένυας. Το νερό σπανίζει για τους 500.000 κατοίκους και τους 120.000 πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό Κακούμα.

Από τα 41 εκατομμύρια ανθρώπους του κενυατικού πληθυσμού, τα 17 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και 28 εκατομμύρια ζουν χωρίς αποχετευτικό σύστημα.

Οι γεωλογικές μελέτες που αποκάλυψαν τον υπόγειο θησαυρό πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της κυβέρνησης από την εταιρεία Radar Technologies International. Οι γεωλόγοι της εταιρείας εκτιμούν ότι οι πέντε νέοι υδροφόροι ορίζοντες, σε συνδυασμό με άλλες υφιστάμενες πηγές, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 40 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πριν όμως αρχίσει η άντληση σε μεγάλη κλίμακα, οι επιστήμονες θα πρέπει να μετρήσουν πόσο γρήγορα ανανεώνεται το νερό του ταμιευτήρα. Αν η ροή είναι αρκετά μεγάλη, οι γεωτρήσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν 3,45 τρισ. λίτρα νερού το χρόνο.

«Αυτός ο νέος υδάτινος θησαυρός ανοίγει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό της Τουρκάνα και του έθνους ως συνόλου» δήλωσε η Τζούντι Βακούκνγκου, υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Δὲν νομίζω νὰ τοὺς ἀφήσουν νὰ τὸ ἐκμετελλευθοῦν.
Ἡ Ἀφρικὴ εἶναι …προγεγραμμένη γιὰ αὐτούς. Τὰ νερά της, καθῶς ἐπίσης καὶ τὰ δάση της καὶ τὰ πετρέλαιά της καὶ ὁ χρυσός της καὶ τὰ διαμάντια της καὶ οἱ τροφές της καὶ ἡ χλωρίδα της καὶ ἡ πανίδα της καὶ τὰ ψάρια της καὶ ὁ ἀέρας της εἶναι ἤδη δεσμευμένα.
Πράγματι εἶναι θαυμάσιο ποὺ εὑρέθη τόσο νερό. Πράγματι θὰ ἦταν ἀκόμη καλλίτερο νὰ ξεδιψοῦσαν ἐπὶ τέλους κι αὐτοὶ οἱ ταλαίπωροι.
Ἀλλά θά τούς ἀφήσουν; Ἔ;

Φιλονόη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply