Κούρεμα μοσχομύρισε;

Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει επιβάλλει μια πρωτόγνωρη ‘νηνεμία’ στις εξελίξεις στην ευρωζώνη, έτσι ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. Αυτό έγινε σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ‘ατυχήματα’ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία. Αυτή όμως σε λίγο θα ανήκει στο παρελθόν και η κατάσταση στην Ελλάδα θα φανεί ότι δεν είναι αρκετά καλή.

Η ‘νηνεμία’ στις εξελίξεις στην Ελλάδα τερματίζεται σύντομα. Όπως ανακοινώθηκε (χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο) από την Τράπεζα της Ελλάδας,
{…ο αμερικανικός οίκος BlackRock θα της παραδώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου μια πολύ σημαντική μελέτη που θα αφορά την αξιολόγηση των μεθόδων και των διαδικασιών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.…}
Υπενθυμίζουμε ότι τα στελέχη του αμερικανικού οίκου βρίσκονται όλο το καλοκαίρι στα κεντρικά γραφεία και στις μονάδες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών για να κατανοήσουν και να αποτυπώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Δυο εβδομάδες μετά, η εν λόγω εταιρεία θα παραδώσει νέα συμπληρωματική έκθεση που θα παρουσιάζει τις τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές στο θέμα αυτό.
Αμέσως μετά, η Τράπεζα της Ελλάδας, με τη συνεργασία της τρόϊκας και την υποστήριξη της εταιρείας, θα επιλέξουν τις πλέον κατάλληλες για την ελληνική πραγματικότητα μεθόδους και πρακτικές, τις οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν όλες οι ελληνικές τράπεζες.
Μετά από αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδας, η τρόϊκα και η ελληνική κυβέρνηση θα γνωρίζουν την κατάσταση που βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης τους.
Αμέσως μετά η Τράπεζα της Ελλάδας (μαζί με την τρόϊκα και την BlackRock) θα επιβάλλουν μια σειρά από ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, με στόχο τον προσδιορισμό των “κεφαλαιακών αντοχών” των ελληνικών τραπεζών για την πενταετία 2013 – 2017. Η διαδικασία αυτή θα τελειώσει στα τέλη Νοεμβρίου.
Επομένως σε δύο μήνες θα υπάρχει το υλικό που θα υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων για τον τραπεζικό τομέα της χώρας. Εάν τα αποτελέσματα της προσομοίωσης είναι αρνητικά, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
 

ΣΧΟΛΙΟ:
Ἐμέναν μοῦ μυρίζει «κούρεμα» καταθέσεων.
Ἐσέναν;

Νίκος Θ.

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply