Βουλιάζουν στά ἐλλείμματα ΙΚΑ, ΟΑΕΕ καί ΟΓΑ

ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ στα ελλείμματα τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία που καλύπτουν τις συντάξεις του 90% των ασφαλισμένων -ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ- καθώς οι διοικήσεις τους αδυνατούν να «κλείσουν» τους προϋπολογισμούς τους για το 2014, που εμφανίζουν σωρευτικό έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ.

«Σιγή ασυρμάτου» από τον υπουργό στα σενάρια που έβγαλαν οι εργαζόμενοι στα Ταμεία για μειώσεις 10% στις κύριες και 30% στις επικουρικές συντάξειςΤο γεγονός αυτό, το οποίο δεν συνυπολογίζει το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που θα εκτιναχθεί σε επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο εν όψει της έλευσης της τρόικας, καθώς προεξοφλεί νέες μειώσεις στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές). Και φυσικά δεν μιλάμε για τα εφάπαξ, η πορεία των οποίων είναι προδιαγεγραμμένη.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο ίδιος ο υπουργός Γ. Βρούτσης τήρησαν «σιγήν ασυρμάτου» στα σενάρια που έβγαλαν οι εργαζόμενοι στα Ταμεία την περασμένη Τετάρτη και ανέδειξε η «Ε», για μειώσεις 10% στις κύριες και 30% στις επικουρικές συντάξεις, τα οποία ουδείς διέψευσε.

ΙΚΑ Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2014 φτάνει στα 1,3 δισ. ευρώ για όλα τα συγχωνευμένα σ’ αυτό Ταμεία, γεγονός που οφείλεται στη μη απόδοση του μέτρου είσπραξης οφειλών, καθώς είχε προϋπολογιστεί ότι φέτος και το επόμενο έτος θα εισπράττονταν 2 δισ. ευρώ, μέτρο που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Αντ’ αυτού, μόλις 16 εκατ. έχουν μπει στα ταμεία του ΙΚΑ από τη ρύθμιση χρεών περίπου 200 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ανησυχία στη διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού.

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος δήλωσε ότι αναζητούνται νέα μέτρα που θα είναι ελκυστικότερα, με περισσότερες δόσεις και μικρότερα ποσά για τις επιχειρήσεις και τους οφειλέτες εκείνους που ήταν συνεπείς στην προ κρίσης περίοδο και όχι «για αυτούς που δημιουργούσαν ελλείμματα την καλή περίοδο της χώρας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος που θα παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί αγγίζει αισίως τις 7.200, ενώ αντίστοιχα και τα έσοδα είναι πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους δύο τελευταίους μήνες εισπράχθηκαν 90 εκατ. ευρώ από εισφορές, όταν ήταν προϋπολογισμένα 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, μέχρι τον Αύγουστο εισπράχθηκαν από εισφορές που κατέβαλαν εργοδότες 781.391.788 ευρώ, ποσό αυξημένο μόλις κατά 0,12% σε σχέση με τον Ιούλιο, που απέφερε έσοδα 780.460.479 ευρώ.

Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν κάποιες μπορεί να απορριφθούν, αφού δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που δηλώνουν με υπεύθυνη δήλωση ότι υπάρχουν εγγυήσεις, χωρίς όμως αυτό να αποδεικνύεται.

Οσον αφορά τη συμμετοχή, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε 48 δόσεις, που πλέον έχουν πέσει στις 46, έχει αποφέρει έσοδα 8,1 εκατ. ευρώ, τα οποία σε συνδυασμό με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έφεραν έσοδα 16 εκατ. ευρώ.

ΟΑΕΕ Πολύ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στον ΟΑΕΕ, που για το 2014 προϋπολογίζει έλλειμμα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 200 εκατ. σε σχέση με φέτος.

Η διοίκηση του Οργανισμού προσδοκά την έγκριση της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων που φέρουν έσοδα, σε έναν οργανισμό που ασφαλίζει 755.000 αυτοαπασχολούμενους και οδηγείται στην πλήρη κατάρρευση και το οικονομικό κραχ.

Στα μέτρα που συζητούνται και θα προταθούν στην τρόικα είναι η επαναφορά του σχεδίου εισφοράς, όχι όμως επί του τζίρου, αλλά επί των κερδών των επιχειρήσεων.

Επιπλέον συζητείται να υπάρξει χαμηλό ασφάλιστρο, που θα κυμαίνεται στα 90 με 100 ευρώ το μήνα, ώστε να μπορούν να ασφαλίζονται και όσοι αδυνατούν (5 στους 10 δεν πληρώνουν σήμερα), αλλά και να ενταχθούν στο Ταμείο όσοι δραστηριοποιούνται στο εμπόριο στις επαρχίες και στα χωριά.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι, που φτάνουν τους 100.000, θα βγουν από την ασφάλιση του ΟΓΑ, καθώς προβλέπεται από το Μνημόνιο η εξομοίωση των επαγγελματιών. Επιπλέον θα αποφευχθεί το φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλες πόλεις να δραστηριοποιούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έδρα σε κοντινά χωριά με πληθυσμό κάτω από 3.000 ή 2.000 ή 1.000 κατοίκους.

ΟΓΑ Λιγότερο ανησυχητική είναι η κατάσταση στον ΟΓΑ, του οποίου το έλλειμμα θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ και οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των αγροτών να καταβάλουν τις εισφορές τους. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο έλλειμμα έχει ήδη συμφωνηθεί να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτό γιατί αποδίδει ακόμα συντάξεις με τη μορφή επιδόματος σε παλιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν πληρώσει ελάχιστες εισφορές.

 πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply