Ἐπικίνδυνες μεθοδεύσεις μέ τό Κυπριακό;

Ὅταν ἀποδέχεσαι νὰ κάνῃ διάλογο μὲ τὸν ἐγκληματία, γιὰ νὰ μάθῃς τὶς σημερινές του προθέσεις, τὴν στιγμὴ ποὺ οὔτε ἔχει ἀναγνωρίσῃ τὸ ἔγκλημά του, ἀλλὰ οὔτε ἔχει ἀλλάξῃ στάσι καὶ θέσι, τότε οὐσιαστικῶς τὸν ἀθωώνεις καὶ τοῦ δίδεις τὸ δικαίωμα νὰ ἐπανέλθῃ ταχύτερα γιὰ νὰ ὁλοκληρώσῃ τὸ ἔγκλημα, ποὺ ἄφησε μισό.
Ἔτσι καὶ τώρα, ὁ Μπένυ, γιὰ λόγους ποὺ μόνον αὐτὸς γνωρίζει, ξεκινᾶ διαδικασίες συνομιλιῶν μὲ τὴν πλευρὰ τοῦ ψευδοκράτους, νομιμοποιῶντας το καὶ τελικῶς ἀθωώνοντάς το. Αὐτὸ ποὺ ἐμεῖς θὰ εἰσπράξουμε, στὸ τέλος, εἶναι  μία νέα ἐπανάληψις τῶν ἐγκλημάτων ποὺ διέπραξε ὁ κατ’ ἐξακολούθησιν ἐγκληματίας τῆς Μεσογείου.
Ἐὰν μάλιστα, γιὰ κάποιους λόγους, ἐπιστραφῇ τώρα ἡ Ἀμμόχωστος, τότε οὐσιαστικῶς συζητᾶμε γιὰ παγίωσι τῶν θέσεων τοῦ ψευδοκράτους, γιὰ διάσπασι τῆς κοινῆς Κυπριακῆς στάσεως καὶ γιὰ ἐσχάτη προδοσία, ἀπὸ τὴν πλευρὰ τοῦ Ἑλλαδοκαφριστᾶν.
Σύνηθες, θὰ μοῦ πεῖτε… Ἔχουν μάθῃ οἱ Κύπριοι νὰ παραδίδονται στὴν πυρὰ ἀπὸ τὶς ἡγεσίες μας, ἄν καὶ γνωρίζουν τὶς θυσίες τῶν ἀδελφῶν τους.

Τελικῶς ἡ ἱστορία ἐπαναλαμβάνεται; Μόνον τά πρόσωπα ἀλλάζουν;

Φιλονόη

Επικίνδυνη κερκόπορτα ανοίγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος!

Η δημοσιογραφική ρήση υποστηρίζει ότι «το Κυπριακό δεν πουλάει», αλλά η σύγχρονη ιστορία αποδεικνύει ότι επηρεάζει, συνήθως αθέατα και κατά καιρούς δημόσια και καθοριστικά, τις εξελίξεις στην Αθήνα και τις ισορροπίες της εκάστοτε κυβέρνησης με την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος αποδέχθηκε διάλογο σε υπηρεσιακό επίπεδο με Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, δικαιολογούμενος ότι πρόκειται για αίτημα του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, ώστε να διευκολυνθούν αντίστοιχα οι επαφές του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με την Αγκυρα. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «τετραμερής συνάντηση δεν τέθηκε ούτε τίθεται», διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν εξομοιώνεται με την -κατοχική δύναμη- Τουρκία.

Ομως η σύγκριση δημόσιων δηλώσεων και πραγματικών περιστατικών στο διπλωματικό παρασκήνιο αποδεικνύει ότι ο κ. αντιπρόεδρος λέει -επιεικώς- μισές αλήθειες!

Πρώτον, δεν παραδέχεται ότι πρόκειται για ιστορική (και επικίνδυνη) στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Γιατί ο Τουρκοκύπριος «διαπραγματευτής» έχει απολέσει τα «κοινοτικά» χαρακτηριστικά των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου ή του Κυπριακού Συντάγματος του 1960, αποτελώντας μαριονέτα του status quo της εισβολής του 1974 και του ψευδοκράτους του 1983. Ο κ. Βενιζέλος αυτοπαρηγορείται και μας καθησυχάζει ότι «η εξέλιξη βρίσκεται στο πνεύμα του Συντάγματος του 1960», διαγράφοντας τα ενδιάμεσα γεγονότα. Ωστόσο, αναιρεί τον εαυτό του, αφού τον Νοέμβριο του 2002 (νωρίτερα από τη στάση του Γ. Παπανδρέου τον Απρίλιο 2004) ο κ. Βενιζέλος καλούσε να συγκρίνουμε το Σχέδιο Ανάν «με την υφιστάμενη κατάσταση» και όχι με «την κατάσταση του 1960».

Δεύτερον, ο κ. Βενιζέλος, ενώ έχει δίκιο στην κατηγορηματικότητα κατά της τετραμερούς διάσκεψης, αμελεί να αποκλείσει άλλα σχήματα που κατά καιρούς απαιτεί η Αγκυρα, όπως η πενταμερής (με βρετανική συμμετοχή) ή και μια πολυμερής.

Τρίτον, ο κ. υπουργός Εξωτερικών κρύβει επιμελέστατα ότι η ενεργός ανάμειξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στη διαδικασία αποτελεί (πέρα από «αίτημα Αναστασιάδη») επίμονη σύσταση των ΗΠΑ εδώ και μήνες. Ασφαλώς, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό να συνομιλείς με την απέναντι πλευρά ή να αποδέχεσαι ιδέες ενός συμμάχου με επιρροή. Το κακό είναι να μην εξαρτάς την αποδοχή ριψοκίνδυνων προτάσεων από συγκεκριμένα ανταλλάγματα, όπως η Αθήνα και η Λευκωσία προσδοκούσαν έως τον Αύγουστο, εστιάζοντας στην επιστροφή της Αμμοχώστου.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ουάσινγκτον είχε μεταφέρει στους κυρίους Ρ. Ερντογάν και Α. Νταβούτογλου την πρόταση επιστροφής της Αμμοχώστου, αλλά η Αγκυρα απάντησε ότι η επιστροφή πρέπει να είναι η κατάληξη και όχι η έναρξη της διαδικασίας. Η τουρκική απάντηση, όπως τη μετέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν κάτι σαν ότι «δεν παραχωρείς το διαμάντι του στέμματος στην αρχή».

Οπως είναι επίσης πραγματικότητα ότι, εκτός από τη συνάντηση Βενιζέλου – Νταβούτογλου στον ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου (που κατέληξε στην αποδοχή του «διαπραγματευτή»), η διπλωματική μας υπηρεσία είχε έντονα προειδοποιήσει τον κ. υπουργό Εξωτερικών, πριν από το ταξίδι του στην Αγκυρα (19 Ιουλίου), ότι πρόκειται για την κερκόπορτα αποδοχής ενός από τους κύριους στόχους της Τουρκίας.

Αλέξανδρος Τάρκας ἀπὸ δημοκρατία

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply