Ἀκτινοθεραπεία καὶ διαιτολογικὴ ὑποστήριξις.

Βιταμίνη Α και Βήτα ΚαροτένιοΟρισμένες μελέτες έχουν δείξει πως η βιταμίνη Α και ο πρόδρομος της, το βήτα καροτένιο, προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε άτομα που υποβάλονται σε ακτινοθεραπεία.

Για παράδειγμα οι ενώσεις αυτές μειώνουν την φλεγμονή μετά απο ακτινοθεραπεία, γεγονός που επιτρέπει στους γιατρούς την χορήγηση υψηλοτέρων και θεωρητικώς  αποτελεσματικοτέρων δόσεων.

Σε μια μελέτη προχωρημένου καρκινώματος πλακωδών κυττάρων του στόματος, που αντιμετωπίστηκε με ακτινοθεραπεία, το βήτα καροτένιο (75 mg) την ημέρα, μείωσε σημαντικά την συχνότητα εμφάνισης σοβαρής φλεγμονής.

Εκτός της πρόληψης ορισμένων παρενεργειών, η βιταμίνη Α,  μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας.

Μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξαν οτι η βιταμίνη Α αυξάνει την ευαισθησία των καρκινικών κυττάρων  στην ακτινοθεραπεία.

 

Σε μελέτες σε ζώα, η δράση τοπικής ακτινοβολίας ενισχύθηκε με την χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α  και βήτα καροτενίου, κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Τα ζώα που έλαβαν το αντιοξειδωτικό παρουσίασαν μεγαλύτερη συρίκνωση του όγκου και αυξημένο ποσοστό επιβίωσης.

Τα  αποτελέσματα αυτά έχουν υποστηριχθεί και σε μελέτες σε ανθρώπους.

Βιταμίνη C

Η πρόσληψη βιταμίνης C φαίνεται να βοηθάει κατά την διάρκεια της ακτινοθεραπείας.

Σε μια μελέτη σε ανθρώπους, χορηγήθηκαν σε 50 ασθενείς με καρκίνο είτε βιταμίνη C  (5 ημερήσιες δόσεις του 1 γραμμαρίου), είτε  πλασέμπο, παράλληλα με την ακτινοθεραπεία τους.

Πληρέστερες ανταποκρίσεις παρατηρήθηκαν στην ομάδα της βιταμίνης C στον 1 μήνα (87 προς 55 %) και στους 4 μήνες (63 προς 45%) μετά την θεραπεία.

Επίσης και οι παρενέργειες ήταν λιγότερες στα άτομα της βιταμίνης C.

Συνιστούμε μια ηπιότερη πρόσληψη της τάξεως των 500 έως 1000 mg 3 φορές την ημέρα, δεδομένων και των συστάσεων μας για άλλα αντιοξειδωτικά.

Βιταμίνη Ε

Μελέτες σε ζώα έδειξαν οτι υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας.

Αλλά αν ρίξει κανείς  μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα, είναι εύκολο να αμφισβητήσει το εύρημα.

Σε μια τέτοια μελέτη δόθηκαν στα ποντίκια  δόσεις βιταμίνης Ε 45 φορές υψηλότερες από την μεγίστη συνιστωμένη ημερησία δόση  για τον άνθρωπο.

Σε αυτά τα ακραία επίπεδα, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να υπήρξαν παρενέργειες στα κύτταρα.

Αντιθέτως, σε μια άλλη μελέτη, η χορήγηση βιταμίνης Ε σε ζώα πριν, κατά την διάρκεια και μετά από ακτινοβολίες, ενίσχυσε την φονική δράση της δέσμης και μείωσε την ικανότητα διαίρεσης των καρκινικών κυττάρων.

Ταυτοχρόνως, το αντιοξειδωτικό προστάτευσε τα φυσιολογικά κύτταρα από τις επιδράσεις αυτές.

Συνιστούμε ημερήσια δόση 400 έως 800 Δ.Μ.

ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ C ΚΑΙ Ε ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΝΩΣΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Η βιταμίνη Ε μειώνει τον κίνδυνο ίνωσης  (δηλαδή τον σχηματισμό υπερβολικού ουλώδους ιστού) οφειλόμενης σε ακτινοβολία και βοηθά εξαιρετικά αν παρουσιαστεί ίνωση η φλεγμονή απο ακτινοβολία.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Λογιόλα, στο Μέιγουντ του Ιλινόι,αποδείχτηκε οτι η βιταμίνη C και Ε  σε συνδυασμό ανακουφίζει απο την χρόνια πρωκτίτιδα απο ακτινοβολίες στην πύελο, που προκαλεί πόνο και φλεγμονή στην περιοχή του ορθού.

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη ή για γυναικολογικούς καρκίνους και είχαν  παρουσιάσει πρωκτίτιδα απο ακτινιβολία με ενα η περισσότερα συμπτώματα, αιμορραγία απο τον ορθό, πόνο στον ορθό, διάρροια, ή επιτακτική ανάγκη για κένωση.

Τους χορηγήθηκε ένας συνδυασμός βιταμίνης Ε (400 ΔΜ 3 φορές την ημέρα) και βιταμίνη C ( 500 mg 3 φορές την ημέρα).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα.

Ῥαδιενέργεια καὶ πῶς μποροῦμε νὰ προστατευθοῦμε

Κουρκουμίνη και Κερκετίνη

Η κουρκουμίνη και η κερκετίνη προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από τις επιβλαβείς δράσεις  της ακτινοβολίας, χωρίς να μειώνουν την αποτελεσματικότητα της.

Δεν θα χρειαστεί να πάρετε και τα δύο.

Η κερκετίνη μείωσε την δερματική βλάβη της ακτινοβολίας, σε ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι και στον αυχένα, οπότε πιθανότατα είναι η καλλίτερη επιλογή για αυτόν τον τύπο του  καρκίνου.

Για καρκίνους στο κεφάλι και στον αυχένα, παίρνετε (200 έως 400 mg την ημέρα).

Για άλλους καρκίνους που αντιμετωπίζονται με ακτινοβολίες, παίρνετε κουρκουμίνη (κιτρινόριζα) (200- 400 mg την ημέρα).

Συνεχίστε επί έναν τουλάχιστον μήνα, μετά την τελευταία συνεδρία των ακτινοβολιών.

Πότε χρησιμοποιούμε κερκετίνη και πότε κουρκουμίνη.

Καρκίνος του μαστού, προστάτη, ήπατος, δέρματος, κόλου και στομάχου χρησιμοποιούμε κιτρινόριζα, κουρκουμίνη.

Καρκίνος εγκεφάλου, πνευμόνων, ωοθηκών, λευχαιμία, λέμφωμα χρησιμοποιούμε κερκετίνη.

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες δημοσιευμένες   απο το Indian Institute of Toxicology   η κουρκουμίνη βοηθάει στην αποτοξίνωση απο τον υδράργυρο.

Study shows curcumin protects against mercury exposure

3000 βότανα ἔχουν ἀντικαρκινικὴ δράσι- διαβάστε ποιὰ

Κλάσμα ΜD  του Μaitake

Το μανιτάρι maitake (Grifola frondosa) είναι πηγή ενώσεων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το 1984, ο δρ Νάνμπα αναγνώρισε ένα συγκεκριμένο   στοιχείο του μανιταριού και το ονόμασε κλάσμα D που διέθετε τη σημαντική ικανότητα να ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια γνωστά σαν μακροφάγα. (1)

Αυτά τα εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια περικλείουν ξένα σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων, βακτηρίων, και κυτταρικών καταλοίπων.

Τα κλάσματα του maitake αποτελούνται από σύμπλοκες ενώσεις σακχάρων (πολυσακχαρίτες γνωστούς ως βήτα-γλυκάνες) και πρωτείνες.

Οι βήτα γλυκάνες εμφανίζονται σε πολλές μορφές.

Αυτές που περιέχονται στα κλάσματα του maitake  έχουν μοναδική και περίπλοκη δομή, που τις καθιστά διαφορετικές απο τις γλυκάνες που απατώνται σε άλλες τροφές.

Η σημαντικότερη διαφορά, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κλάδων πλευρικών αλύσων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όσο περισσότερους κλάδους έχει το μόριο της βήτα γλυκάνης, τόσο πιθανότερο είναι να φτάσει και να ενεργοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό ανοσοποιητικών κυττάρων.

Αντιθέτως, οι βήτα γλυκάνες άλλων τροφών όπως η βρώμη και το κριθάρι τείνουν να σχηματίζουν μια παχύρευστη ζελατίνη.

Βοηθούν σαν πηγή διαλυτών ινών για την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος, αλλά δεν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Καθαρμένες βήτα γλυκάνες, από την κοινή μαγιά των αρτοποιών (Saccharomyces  cerevisiae)  προσφέρουν ωφέλη παρόμοια με εκείνα του maitake, αλλά δεν αφομοιώνονται τόσο καλά.

Οι τέσσερεις κύριοι μηχανισμοί που το maitake προστατεύει από τον καρκίνο.

1.Προστατεύει τα υγιή κύτταρα ώστε να μην μετατρεπούν σε καρκινικά.

2.Ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναζητεί και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

3.Βοηθά τα κύτταρα να ανακτήσουν τον έλεγχο της κυτταρικής διαίρεσης και του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου (απόπτωση).

4.Βοηθάει στην πρόληψη  της εξάπλωσης  (μετάστασης) του καρκίνου.

Επειδή το κλάσμα ΜD είναι καθαρότερο απο το κλάσμα D μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Σε μια μελέτη που περιγράφεται στην αίτηση κατοχύρωσης πατέντας για το προϊόν, και οι δυο μορφές χορηγήθηκαν σε ποντίκια με καρκινώματα.

Με το maitake τα ανοσοποιητικά κύτταρα επιταχύνουν την παραγωγή σημαντικών πρωτεϊνών σήμανσης, όπως η ιντερλευκίνη -1, η ιντερλευκίνη-2, και οι λεμφοκίνες, ενεργοποιώντας επίσης την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών.

Αυξημένη παραγωγή μυελού των οστών σημαίνει και καλύτερη προστασία από λοιμώξεις και καρκίνο.

Αυτή η ευργετική δράση των βήτα γλυκανών μπορεί να χρησιμοποιηθεί θετικά σε ασθενείς που υποβάλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, θεραπείες που συχνά καταστρέφουν την παραγωγή τών λευκών αιμοσφαιρίων.

Προκαταρτικές μελέτες σε ζωϊκά μοντέλα έδειξαν ότι τα κλάσματα maitake  αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων στο κόλον, στους πνεύμονες, στο στομάχι, στο ήπαρ, στον προστάτη, στον τράχηλο της μήτρας, στην ουροδόχο κύστη και στον εγκέφαλο, ενώ αναστέλλουν επίσης και την λευχαιμία.

Το 1994 κινέζοι επιστήμονες πραγματοποίησαν πιλοτική μελέτη σε 63 καρκινοπαθείς.

Ανέφεραν συνολικό ποσοστό ύφεσης συμπαγών  όγκων υψηλότερο του 95% και ποσοστό ύφεσης της λευχαιμίας ποσοστό υψηλότερο του 90%.

Στην μελέτη του δρ Νάμπα ανταποκρίθηκαν λιγότερο απο το 50% των λευχαιμιών, του προστάτη, του εγκεφάλου και των οστών.

Η δε ασφάλει α του maitake είναι καλά τεκμηριώμενη αφού χρησιμοποείται ως τροφή στην Ιαπωνία εδώ και εκατοντάδες χρόνιασε ποσότητες αρκετών εκατοντάδων γραμμαρίων.

 Συνένζυμο Q10

Σχετικά με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1998, το συνένζυμο Q0 μείωνε την δράση της ακτινουεραπείας σε μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων σε ποντίκια.

Ενώ αυτή η μελέτη σε ζώα όντως έδειξε σημαντική αναστολή της βλάβης που προκαλούσε η ακτινοβολία στα καρκινικά κύτταρα, η δόση που απαιτείτο, από το στόμα, για να επέλθει αυτό το αποτέλεσμα, ήταν 40 mg ανά κιλό βάρους, μια δόση που ισοδυναμεί με 2800 mg σε έναν ενήλικο άνθρωπο. Οριακή αναστολή βρέθηκε στα 20 mg ανά κιλό βάρους, ίση με 1400 mg για έναν ενήλικο άνθρωπο, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμμία ανασταλτική δράση στην ακτινοθεραπεία με 10 mg /κιλό, ήτοι δόση περίπου ισοδύναμη με 700 mg σε ενήλικο άνθρωπο.

Η μελατονίνη και η ακτινοθεραπεία.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκρίεται στην επίφυση, εναν αδένα σε μέγεθος αρακά που βρίσκεται στην βάση του εγκεφάλου.

Η Ακτινοβολία απαιτεί την παρουσία οξυγόνου για την παραγωγή ελευθέρων ριζών για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα .

Είναι καθιερωμένο, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι ανθρώπινοι  όγκοι είναι κακώς οξυγονωμένοι ( υποξικοί ), λόγω του περιορισμού  της αιμάτωσης και της διάχυσης του αίματος,  της διαλείπουσας ροής της μικροκυκλοφορίας του αίματος στον όγκο,   και την εμφάνιση της αναιμίας σε ασθενείς με καρκίνο (μειωμένη αιμοσφαιρίνη δείχνει μειωμένα επίπεδα οξυγόνου). (2)

Στην πραγματικότητα, η ίδια η θεραπεία με ακτινοβολία προκαλεί συνήθως αναιμία, η οποία συνδέεται με κακή πρόγνωση στον καρκίνο για τους ασθενείς.

Η μελατονίνη διεγείρει την παραγωγή αιμοπεταλίων ( θρομβοποίηση )  και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και αναιμία . (3)

Επιπλέον, η μελατονίνη έχει μια  αντι – σεροτονινεργικά δράση, το οποίον σημαίνει ότι μπορεί να εμποδίσει την παρεμπόδιση της ροής του αίματος από την σεροτονίνη. (4)

Αυτό, κατά συνέπεια, μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και να επιτρέψει την αποκατάσταση της μικροκυκλοφορίας, η οποία είναι σε κίνδυνο στο μικροπεριβάλλον του  όγκου. (5)

Η μελατονίνη μπορεί να βελτιώσει την παροχή αίματος στον όγκο, αυξάνοντας τα επίπεδα οξυγόνου του όγκου και κατά συνέπεια την αύξηση της προκαλούμενης από την ακτινοβολία  θανάτου του  κυττάρου του όγκου (με την υπερνίκηση της  ραδιο- αντίστασης) . (6)

Επιπλέον, η μελατονίνη είναι λιποδιαλυτή  και πιθανώς μπορεί να διασχίσει τον φραγμό  του όγκου όπως κάνει με το τον αιματοεγκεφαλικό  φραγμό του εγκεφάλου. (7)

Η  μελατονίνη μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την παροχή της ακτινοβολίας (και των χημειοθεραπευτικών  φαρμάκων) σε ανεπαρκώς οξυγονωμένες περιοχές εντός του μικροπεριβάλλοντος  του όγκου, κατά συνέπεια, και την αύξηση της αποτελεσματικότητας αυτών των αντικαρκινικών θεραπειών.

Η Ακτινοβολία, η οποία συχνά προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου ( βλεννογονίτιδα ) , μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα  με την καταστροφή του βλεννογόνου του γαστρεντερικού σωλήνα , όπου είναι γνωστό οτι η μελατονίνη είναι γνωστό ότι είναι εντοπισμένη. (8)

Μια ακτινοενδοκρινολογική προσέγγιση, με χρήση ακτινοθεραπείας, με συμπληρώματα μελατονίνης, σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα του εγκεφάλου, έδειξε ότι η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα χρόνο ήταν σημαντικά υψηλότερη σε αυτούς που έλαβαν μελατονίνη με ακτινοθεραπεία σε σχέση με αυτούς που κάναν μόνο ακτινοθεραπεία. (9)

Γι αυτό έχει πρόσφατα προταθεί ότι η μελατονίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υποαιμάτωσης που  προκαλείται στην εγκεφαλική ισχαιμία.

Συνεπώς, το συμπλήρωμα της  μελατονίνης  μπορεί να παρατείνει την επιβίωση των ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. (10)

Η μελατονίνη μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από τις εγγενείς επιβλαβείς παρενέργειες της ακτινοθεραπείας,  συμπεριλαμβανομένης της  καρδιοτοξικότητας, νεφροτοξικότητας, και νευροτοξικότητας, αντίστοιχα, και της καταστολής του ανοσοποιητικού, πόνους, αναιμία, κόπωση, καθὼς και τις  διαταραχές ύπνου.

Η μελατονίνη είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διευκόλυνσης της διαδικασίας  επιδιόρθωσης των ιστών, που απαιτούνται για την ανάκτηση των ιστών, μετά απο τις βλάβες που προκαλούνται απο την ακτινοβολία, και ως εκ τούτου προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη  προσέγγιση συν-θεραπείας για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο . (11) (12)

Summary of Studies Using Melatonin

Lissoni’s Phase II Randomized Clinical Trial Results

Τύπος καρκίνου Αριθμόςασθενών Βασικήθεραπεία Δόσημελατονίνης Μελατονίνη Πλασέμπο
Μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονος 100 χημειοθεραπεία 20 mg Πενταετή επιβίωση6% Πενταετή επιβίωση0%
Μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονος 63 Υποστηρικτική θεραπεία μόνο 10 mg Πενταετή επιβίωση6% Πενταετή επιβίωσηΛιγώτερο απο 1%
Γλοιοβλάστωμα 30 κλασικήακτινοθεραπεία 10 mg M43% Κάτω απο1%
Μεταστατικός καρκίνος στήθους 14 ταμοξιφέν 20 mg 64% 36%
Mετααστατικός καρκίνος εγκεφάλου 30 Κλασικήακτινοθεραπεία 20 mg 38% 12%
Μεταστατικός καρκίνος κόλου 50 IL -2 40 mg 36% 12%
Mεταστατικός μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα 60 IL-2 40 mg 24% 19%

Adapted from Life Extension (March 2002). Originally compiled by Cancer Treatment Centers of America.

http://http://www.lef.org/magazine/mag2004/jan2004_report_melatonin_05.htm

Αλκυλογλυκερόλες ( λάδι συκωτιού καρχαρία)

Ισχυρή Αντικαρκινική  Δράση

Η ομάδα της δρος Brohult έμεινε έκπληκτη όταν  ανακαλύψε ότι,  όταν δόθηκαν αλκυλογλυκερόλες  (ΑΚΓ)  σε ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι όγκοι υπεχώρησαν ακόμη και πριν ξεκινήσουν  τη θεραπεία με ακτινοβολία, ένα εύρημα που σύντομα επαναλήφθηκε και από άλλους. (13) (14)

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι  AKΓ επιτυγχάνουν αυτό το αποτέλεσμα  με την άμεση παρέμβαση στην κυτταρική σηματοδότηση στα καρκινικά κυττάρα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μεταστάσεων του όγκου. (15)

Σε μια σουηδική μελέτη το 1986 , πήραν μέρος δύο ομάδες γυναικών  με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας .

Η Μία ομάδα των 284 γυναικών έλαβαν έλαιο ήπατος καρχαρία, πριν, κατά τη διάρκεια και μέχρι και έξι μήνες μετά την υψηλής τάσης θεραπεία με ακτινοβολίες .

Μια δεύτερη ομάδα 525 γυναικών με τα ίδια χαρακτηριστικά της νόσου και στο ίδιο στάδιο  έλαβε μόνο ακτινοβολία .

Στο ενα έτος επιβίωση μεταξύ των ασθενών της  ομάδα των AKΓ  το ποσοστό  ήταν 88%, έναντι 82% μεταξύ των ασθενών με ακτινοβολία μόνον. Αν και η διαφορά είναι μικρή, τα ποσοστά επιβίωσης στο ορόσημο της  πενταετίας  ήταν αισθητά υψηλότερα μεταξύ των ασθενών με AKG .

Εξήντα – πέντε τοις εκατό των γυναικών που είχαν λάβει λάδι συκωτιού  καρχαρία ήταν ακόμα ζωντανές μετά από πέντε χρόνια, έναντι μόλις 51 % των γυναικών της ομάδας ελέγχου .

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με το  λάδι από το συκώτι του καρχαρία, πλούσιο σε ΑΚΓ έδειξε  σημαντικά μειωμένη θνησιμότητα  σε σύγκριση με τις ασθενείς της ομάδας  ελέγχου, ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των ασθενών ηλικίας κάτω των 60.(16)

Αν και ο μηχανισμός με τον οποίο οι AKΓ   μειώνουν  τις παρενέργειες της ακτινοβολίας δεν είναι ακριβώς σαφής , φαίνεται να διαπερνούν τις κυτταρικές μεμβράνες και να εκκαθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες. (17)

Οι  AKΓ  ενισχύουν επίσης την ενεργοποίηση του παράγοντα σύνθεσης των αιμοπεταλίων, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η αιμορραγία που μπορεί να προκληθεί  απο την ακτινοβολία , προωθώντας τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. (18)

Αλλά τα οφέλη τους δεν τελειώνουν εδώ.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι AKΓ  αναστέλλουν την ενεργοποίηση της πρωτεΐνης κινάσης C, η οποία είναι απαραίτητη για τον ανεξέλεγκτο  πολλαπλασιασμό των κυττάρων που είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του καρκίνου. (19) (20)

Οι AKΓ  ενισχύουν  επίσης  άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ουδετερόφιλα και μακροφάγα ενεργοποιώντας  τα .(21) (22)

Τα μακροφάγα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που παίζει κεντρικό ρόλο στην προστασία έναντι βακτηριακών και μυκητιακών εποδρομέων.

Έτσι , οι AKΓ  μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Εργαστηριακή έρευνα για διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου δείχνει ότι οι AKG εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων και τα ήδη υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα  είναι λιγότερο πιθανό να εισβάλουν σε  νέους ιστούς. (23)

Το 2003, Σουηδοί ερευνητές δημοσίευσαν μια έκθεση που  περιγράφει τις επιπτώσεις του λαδιού από συκώτι καρχαρία σε πέντε τύπους ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, του μαστού, του προστάτη .

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια  εμπορικά διαθέσιμη μορφή λαδιού, από  συκώτι καρχαρία από τη Νορβηγία, που περιέχει μια  τυποποιημένη συγκέντρωση AKΓ  και τα μεθοξυ παράγωγα τους, ώθησαν  όλα τα είδη των καρκινικών κυττάρων να διαπράξουν κυτταρική αυτοκτονία ή να σταματήσουν στις διαδρομές τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν χωρίς να  αναπαραγάγονται.

Όπως σημειώνεται στην έκθεσή τους , « τα κύτταρα του προστάτη . . . έδειξαν  μία δραματική μείωση στον αριθμό των αποικιών τους, ακόμη και μετά από σχετικά μικρές δόσεις . . »

Τα αγγειακά δίκτυα που παρέχουν ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν στην αύξηση των όγκων έχουν γίνει εδώ και καιρό στόχος  της αντικαρκινικής έρευνας .

Το λάδι  καρχαρία έχει αναφερθεί ότι αναγκάζει τα καρκινικά κύτταρα να  λιμοκτονήσουν παρεμβαίνοντας στην  ανάπτυξη αυτών των αγγειακών δικτύων.

Πρόσφατα , οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτή η επίδραση είναι πιθανόν πραγματοποιείται  από την παρουσία AKΓ στο λάδι συκωτιού του καρχαρία oil. (24)  (25)

πηγές

Καρκίνος ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ με φυσικά μέσα

Dr Michael Murray

http://www.lef.org/magazine/mag2005/aug2005_report_shark_02.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

 Ευαγγέλου Μαριάννα

 Bιοχημικός Μsc

βιβλιογραφία

1.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12126464

2.Cancer Drug Resistance.Vaupel P, Kelleher DK, Hockel M. Oxygen status of malignant tumors: Pathogenesis of hypoxia and significance for tumor therapy. Semin Oncol. 2001;28:29-35.

3.Lissoni P, Bucovec R, Bonfanti A, et al. Thrombopoietic properties of 5-methoxytryptamine plus melatonin versus melatonin alone in the treatment of cancer-related thrombocytopenia. J Pineal Res. 2001;30:123-126.

4.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2662383/

5.Vaupel P, Hockel M. Blood supply, oxygenation status and metabolic micromilieu of breast cancers: Characterization and therapeutic relevance. Int J Oncol. 2000;17:869-879.

6.Hockel M, Schlenger K, Mitze M, Schaffer U, Vaupel P. Hypoxia and radiation response in human tumors. Semin Radiat Oncol. 1996;6:3-9.

7.Granzotto M, Rapozzi V, Decorti G, Giraldi T. Effects of melatonin on doxorubicin cytotoxicity in sensitive and pleiotropically resistant tumor cells. J Pineal Res. 2001;31:206-213.

8.Antioxidative Effects of Melatonin in Protection Against Cellular Damage Caused by Ionizing Radiation

http://Małgorzata Karbownik1,2, Russel J. Reiter1,† Article first published online: 18 JUL 2008 DOI: 10.1111/j.1525-1373.2000.22502.x

9.Increased survival time in brain glioblastomas by a radioneuroendocrine strategy with radiotherapy plus melatonin compared to radiotherapy alone.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8570130

10.Blask DE, Sauer LA, Dauchy RT. Melatonin as a chronobiotic/anticancer agent: Cellular, biochemical, and molecular mechanisms of action and their implications for circadian-based cancer therapy. Curr Topics in Med Chem. 2002;2:113-132.

11.Jatoi A, Thomas CR, Jr. Esophageal cancer and the esophagus: Challenges and potential strategies for selective cytoprotection of the tumor-bearing organ during cancer treatment. Semin Radiat Onc. 2002;12:62-67.

12.Deoxyribonuclease I is Essential for DNA Fragmentation Induced by Gamma Radiation in Mice

13.Regression of tumour growth after administration of alkoxyglycerols.

14.Boeryd B, Hallgren B, Stallberg G. Studies on the effect of methoxy-substituted glycerol ethers on tumour growth and metastasis formation. Br J Exp Pathol. 1971 Jun;52(3):221-30.

15.Pedrono F, Khan NA, Legrand AB. Regulation of calcium signalling by 1-O-alkylglycerols in human Jurkat T lymphocytes. Life Sci. 2004 Apr 16;74(22):2793-801.

16.Brohult A, Brohult J, Brohult S, Joelsson I. Reduced mortality in cancer patients after administration of alkoxyglycerols. Acta Obstet Gynecol Scand. 1986;65(7):779-85.

17.Solomon N, Passwater R, Joelsson I, Haimes L. Shark Liver Oil: Nature’s Amazing Healer. Kensington Books; 1997.

18.Brohult A, Brohult J, Brohult S, Joelsson I. Reduced mortality in cancer patients after administration of alkoxyglycerols. Acta Obstet Gynecol Scand. 1986;65(7):779-85.

19.Pugliese PT, Jordan K, Cederberg H, Brohult J. Some biological actions of alkylglycerols from shark liver oil. J Altern Complement Med. 1998;4(1):87-99.

20.Aroca JD, Sanchez-Pinera P, Corbalan-Garcia S, et al. Correlation between the effect of the anti-neoplastic ether lipid 1-O-octadecyl-2-O-methyl-glycero-3-phosphocholine on the membrane and the activity of protein kinase Calpha. Eur J Biochem. 2001 Dec;268(24):6369-78.

21.Krotkiewski M, Przybyszewska M, Janik P. Cytostatic and cytotoxic effects of alkylglycerols (Ecomer). Med Sci Monit. 2003 Nov;9(11):I131-5.

22.Yamamoto N, St CD, Jr., Homma S, Ngwenya BZ. Activation of mouse macrophages by alkylglycerols, inflammation products of cancerous tissues. Cancer Res. 1988 Nov 1;48(21):6044-9.

23.Wang H, Rajagopal S, Reynolds S, Cederberg H, Chakrabarty S. Differentiation-promoting effect of 1-O (2 methoxy) hexadecyl glycerol in human colon cancer cells. J Cell Physiol. 1999 Feb;178(2):173-8.

24.Pedrono F, Martin B, Leduc C, et al. Natural alkylglycerols restrain growth and metastasis of grafted tumors in mice. Nutr Cancer. 2004;48(1):64-9.

25.Skopinska-Rozewska E, Krotkiewski M, Sommer E, et al. Inhibitory effect of shark liver oil on cutaneous angiogenesis induced in Balb/c mice by syngeneic sarcoma L-1, human urinary bladder and human kidney tumour cells. Oncol Rep. 1999 Nov;6(6):1341-4.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply