Μελατονίνη καὶ ἀκτινοθεραπεία.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκρίνεται στην επίφυση, έναν αδένα σε μέγεθος αρακά που βρίσκεται στην βάση του εγκεφάλου.

Η Ακτινοβολία απαιτεί την παρουσία οξυγόνου για την παραγωγή ελευθέρων ριζών για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Είναι καθιερωμένο, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι ανθρώπινοι  όγκοι είναι κακώς οξυγονωμένοι (υποξικοί ), λόγω του περιορισμού  της αιμάτωσης και της διάχυσης του αίματος,  της διαλείπουσας ροής της μικροκυκλοφορίας του αίματος στον όγκο ,   και την εμφάνιση της αναιμίας σε ασθενείς με καρκίνο ( μειωμένη αιμοσφαιρίνη δείχνει μειωμένα επίπεδα οξυγόνου ) . (2)

Στην πραγματικότητα, η ίδια η θεραπεία με ακτινοβολία προκαλεί συνήθως αναιμία , η οποία συνδέεται με κακή πρόγνωση στον καρκίνο για τους ασθενείς.

Η μελατονίνη διεγείρει την παραγωγή αιμοπεταλίων ( θρομβοποίηση )  και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και αναιμία . (3)

Επιπλέον , η μελατονίνη έχει μια  αντι – σεροτονινεργικά δράση, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εμποδίσει την παρεμπόδιση της ροής του αίματος από την σεροτονίνη. (4)

Αυτό, κατά συνέπεια, μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και να επιτρέψει την αποκατάσταση της μικρό-κυκλοφορίας, η οποία είναι σε κίνδυνο στο μικρό-περιβάλλον στον όγκο. (5)

Η μελατονίνη μπορεί να βελτιώσει η παροχή αίματος στον όγκο, αυξάνοντας τα επίπεδα οξυγόνου του όγκου και κατά συνέπεια την αύξηση της προκαλούμενης από την ακτινοβολία  θανάτου του  κυττάρου όγκου (με την υπερνίκηση της  ραδιο- αντίστασης) . (6)

Επιπλέον, η μελατονίνη είναι λιποδιαλυτή  και πιθανώς μπορεί να διασχίσει τον φραγμό  του όγκου όπως κάνει με τον αιματοεγκεφαλικό  φραγμό του εγκεφάλου. (7)

Η  μελατονίνη μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την παροχή της ακτινοβολίας (και των χημειοθεραπευτικών  φαρμάκων) σε ανεπαρκώς οξυγονωμένες περιοχές εντός του μικρό-περιβάλλοντος  του όγκου, κατά συνέπεια, και την αύξηση της αποτελεσματικότητας αυτών των αντικαρκινικών θεραπειών.

Η Ακτινοβολία, η οποία συχνά προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου (βλεννογονίτιδα) , μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα  με την καταστροφή του βλεννογόνου του γαστρεντερικού σωλήνα, όπου είναι γνωστό ότι η μελατονίνη είναι γνωστό ότι είναι εντοπισμένη. (8)

Μια ακτινοενδοκρινολογική προσέγγιση με χρήση ακτινοθεραπείας με συμπληρώματα μελατονίνης σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα του εγκεφάλου έδειξε ότι η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα χρόνο ήταν σημαντικά υψηλότερη σε αυτούς που έλαβαν μελατονίνη με ακτινοθεραπεία σε σχέση με αυτούς που κάναν μόνο ακτινοθεραπεία. (9)

Γι αυτό έχει πρόσφατα προταθεί ότι η μελατονίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υποαιμάτωσης που  προκαλείται στην εγκεφαλική ισχαιμία.

Συνεπώς, το συμπλήρωμα της  μελατονίνης  μπορεί να παρατείνει την επιβίωση των ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. (10)

Η μελατονίνη μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από τις εγγενείς επιβλαβείς παρενέργειες της ακτινοθεραπείας,  συμπεριλαμβανομένης της  καρδιοτοξικότητας, νεφροτοξικότητας και νευροτοξικότητας, αντίστοιχα, και της καταστολής του ανοσοποιητικού, πόνους, αναιμία, κόπωση και τις  διαταραχές ύπνου.

Η μελατονίνη είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διευκόλυνση της διαδικασίας  επιδιόρθωσης των ιστών, που απαιτούνται για την ανάκτηση των ιστών, μετά από τις βλάβες που προκαλούνται από την ακτινοβολία, και ως εκ τούτου προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη  προσέγγιση συν-θεραπείας για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο. (11) (12)

Summary of Studies Using Melatonin

Lissoni’s Phase II Randomized Clinical Trial Results

Τύπος καρκίνου Αριθμόςασθενών Βασικήθεραπεία Δόσημελατονίνης Μελατονίνη Πλασέμπο
Μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονος 100 χημειοθεραπεία 20 mg Πενταετή επιβίωση6% Πενταετή επιβίωση0%
Μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονος 63 Υποστηρικτική θεραπεία μόνο 10 mg Πενταετή επιβίωση6% Πενταετή επιβίωσηΛιγώτερο απο 1%
Γλοιοβλάστωμα 30 κλασικήακτινοθεραπεία 10 mg M43% Κάτω απο1%
Μεταστατικός καρκίνος στήθους 14 ταμοξιφέν 20 mg 64% 36%
Mετααστατικός καρκίνος εγκεφάλου 30 Κλασικήακτινοθεραπεία 20 mg 38% 12%
Μεταστατικός καρκίνος κόλου 50 IL -2 40 mg 36% 12%
Mεταστατικός μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα 60 IL-2 40 mg 24% 19%

Adapted from Life Extension (March 2002). Originally compiled by Cancer Treatment Centers of America.

Ευαγγέλου Μαριάννα

βιοχημικός Μsc

πηγή

Ακτινοθεραπεία και διαιτολογική υποστήριξη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply