Ξέρεις γιά πότε γίνεται «συνταγματικό» τό χαράτσι;

Ἔχουμε νὰ λέμε…
Τὸ χαράτσι πρωτοδίκως ἐκρίθῃ ἀντισυνταγματικό.
Στὸ ΣτΕ ἐκρίθῃ συνταγματικό. Εἶχε ὅμως προηγηθῇ μία γερὴ «διαφωνία» δικαστικῶν-κυβερνητικῶν γιὰ τὰ μισθά τους καὶ τὸ θέμα ἔκλεισε ἄρον τὸν ἄρον.
Ἡ ὑπόθεσις ὅμως ἔφθασε στὸν Ἄρειο Πάγο. Καί τί περιμέναμε ἐμεῖς ἀπό τόν Ἄρειο Πάγο; Νά τό κρίνῃ ἀντισυνταγματικό;
Μά οἱ δικαστές πού δικάζουν στόν Ἄρειο Πάγο δέν εἶναι τοῦ αὐτοῦ εἴδους μέ τούς δικαστές πού «ταρακουνήθηκαν» ὅταν ἀπειλήθηκαν τά μισθά τους;
Ὅ,τι θέλουμε λέμε ἤ ὅ,τι ἰσχύει;

Κι ἀπὸ τὴν ἄλλην…
Γνωρίζουμε πώς ἔχουν φροντίσει ἐκεῖ, εἰς τάς Εὐρώπας, νά κατοχυρώσουν τό πλιάτσικο πού διενεργεῖται εἰς βάρος μας ἀλλά καί εἰς βάρος ὅλων τῶν λαῶν τῆς Εὐρώπης; Διότι ἔχουν φροντίσει ἤδη…
Ἔχουν φροντίσει γιὰ «λόγους ἐθνικῆς ἀνάγκης» νὰ ἀθωώσουν κάθε ληστεία κρατική, εἰς βάρος πολιτῶν.
Ποιοί νόμοι λοιπόν θά στηρίξουν τό δίκαιον αἴτημα τόσων καί τόσων ἀδικημένων;
Οἱ νόμοι πού ἀποῤῥέουν ἀπό τό Σύνταγμα ἤ οἱ δικοί τους νόμοι;

Φιλονόη

Συνταγματικό το «χαράτσι» αναφέρει στην εισήγησή του ο Αρειος Πάγος

Αντισυνταγματική η διακοπή ρέυματος αν δεν πληρωθεί – Αναμένεται η απόφαση

Με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που είχε κρίνει το χαράτσι συνταγματικό, αλλά αντισυνταγματική την διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί συντάχθηκε ο εισηγητής-αρεοπαγίτης, Γ. Σακκάς στη συζήτηση που έγινε στο Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο κ.Σακκάς υποστήριξε ότι το χαράτσι δεν αποτελεί δυσανάλογη επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

Οι δικηγόροι του Δημοσίου Δημήτρης Φαρμάκης και Μιχάλης Καρατσιώλης, υποστήριξαν ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό και επιβλήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα και τόνισαν ότι το ζήτημα έπρεπε να απασχολήσει μόνο τα Διοικητικά Δικαστήρια, όπως έγινε με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και όχι τα Πολιτικά Δικαστήρια (Άρειος Πάγος).

Ο δικηγόρος της Γενικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ΙΝΚΑ Ιωάννης Μυταλούλης επέκρινε την είσπραξή του επίμαχου τέλους ακινήτων μέσω ιδιώτη, δηλαδή της ΔΕΗ, η οποία είναι Ανώνυμη Εταιρεία.

Αναφερόμενος ο κ. Μυταλούλης στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει κρίνει ότι είναι συνταγματικό το «χαράτσι», είπε ότι αυτή η απόφαση δεν είχε ληφθεί σε καθεστώς ψυχραιμίας, αλλά υπό την πίεση της απειλής χρεωκοπίας. Επίσης, ανέφερε ότι ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος είχε πει ότι το ΣτΕ έχει επωμιστεί ένα βάρος που δεν του ανήκει.

Τον Άρειο Πάγο τον απασχόλησε η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να ανασταλεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την τελευταία αυτή απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Πάντως, ο κ. Σακκάς πρότεινε την αναίρεση της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply