Ἐὰν διαφωνῇς μὲ τὸν ΟΗΕ…

(Ἐνῷ ἑτοιμαζόμαστε νὰ ἑορτάσουμε τὸ ΟΧΙ.) Ὅποιος ἀντιτίθεται στὸν βομβαρδισμὸ τῆς Γιουγκοσλαβίας ἢ τῆς Συρίας, ὅποιος συμπαρίσταται στὸν Ἀσάνζ ἢ τὸν Σνόουντεν, θὰ πηγαίνῃ φυλακή, ἀκόμη καὶ ἂν οἱ πράξεις του δὲν εἶναι ἀξιόποινες κατὰ τὸν ἑλληνικό νόμο.

Φειδίας Μπουρλᾶς

Μέχρι έξι μήνες φυλακή αν διαφωνείς με τον ΟΗΕ!

Σε ένα «ανώδυνο» κατά τα λοιπά νομοσχέδιο, αυτό για τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια των κρατουμένων, ενέταξε η κυβέρνηση τροπολογία με την οποία ποινικοποιεί επί της ουσίας την πολιτική δράση όσων αντιδρούν στις κυρώσεις που επιβάλλουν Διεθνείς Οργανισμοί κατά κρατών.

 Ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι θα κινδύνευαν με φυλάκιση όσοι διαδήλωναν κατά του πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία Η ρύθμιση κατατέθηκε εν κρυπτώ την Παρασκευή το απόγευμα στη Βουλή, και προκάλεσε αίσθηση καθώς οι «απείθαρχοι» και οι αλληλέγγυοι σε διάφορες χώρες και κινήματα θα διώκονται ακόμη και αν το εθνικό δίκαιο δεν θεωρεί έκνομες τις ενέργειές τους.

Το κείμενο

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας είναι το ακόλουθο: «Οποιος με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις ή περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων, ή οργανισμών ή φυσικών προσώπων, με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή με κανονισμούς της Ε.Ε. τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών, εκτός και αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό πράξεις δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέστηκαν».

Το ζήτημα σφράγισε τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος και προκάλεσε σοβαρότατες διαμαρτυρίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ που ζήτησαν την απόσυρσή της.

Το θέμα ανακίνησε πρώτα το ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι αν η τροπολογία ψηφιστεί τότε κινδυνεύουν με φυλάκιση όσοι, για παράδειγμα, διαδήλωναν κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ο ίδιος μίλησε για απαράδεκτη μεθόδευση και ζήτησε, όπως και ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας, την απόσυρσή της. Ο κ. Γκιόκας προέβλεψε, εξάλλου, ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης όσων είναι αντίθετοι με τις αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών.

Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ο Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι η ρύθμιση «γεννά σοβαρά ζητήματα αφού δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις του ΟΗΕ να αντιμετωπίζονται ως πεδίο που η παράβασή τους να ποινικοποιεί συμπεριφορές πολιτών».

«Θα έπρεπε να έχει συλληφθεί η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ όταν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας έσπασε το εμπάργκο των Νατοϊκών και έδωσε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Βελιγράδι», ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Νότης Μαριάς.

Στον αντίποδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επέμεινε ότι οι προβλέψεις της ρύθμισης δεν τίθενται σε εφαρμογή όταν παραβιαστεί απλώς μια οδηγία ή ένας κανονισμός, αλλά μόνο όταν έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Πρόκειται για την αξιοπιστία της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά πολιτικές δράσεις, διαβεβαίωσε.

«Για εναρμονισμό της χώρας με τη διεθνή έννομη τάξη» έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση επί του θέματος κατέθεσε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχουν μόνο δυσμενείς διεθνείς αποφάσεις, αλλά και ευνοϊκές, όπως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

Την τροπολογία υπερασπίστηκε και ο Κώστας Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι η ρύθμιση προβλέπει κυρώσεις σε όσους, για παράδειγμα, παραβιάζουν εμπάργκο πετρελαίου κατά μιας χώρας. «Αυτό δεν το κάνουν τα κινήματα αλλά όσοι επιδιώκουν να κερδίσουν», κατέληξε.

Γ. Κατρούγκαλος: Σε δοκιμασία αρχές του κράτους δικαίου

Δικαιολογημένη θεωρεί ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος την κριτική των κομμάτων της Αριστεράς στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που ποινικοποιεί την παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ, με την πρόβλεψη ποινής φυλάκισης έξι μηνών.

«Το θέμα των κυρώσεων», αναφέρει, «που επιβάλλονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πολλές φορές συζητηθεί από νομική και πολιτική σκοπιά γιατί θέτει σε δοκιμασία σημαντικές αρχές του κράτους δικαίου, όπως είναι η αρχή της διαφάνειας και της δημοσιότητας, αλλά και το τεκμήριο αθωότητας.

Μέχρι και το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην απόφαση Καντί διατύπωσε τις δικές του επιφυλάξεις. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν είναι υπερβολική η κριτική που ασκήθηκε σχετικά από τα κόμματα της Αριστεράς».

ἐλευθεροτυπία

Ὄχι βρὲ παιδιά…
Δὲν εἶναι δικτατορία…
Εἶναι Ἡ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ!!!!

Φιλονόη

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply