Ὁ νομοθέτης ὁ Φλοῦ.

Πιο φλου κι απ’ τον Μπάμπη. Επίτηδες. Για να μην ξέρεις αν είσαι νόμιμος ή όχι. Για να μην ξέρεις τι ισχύει και τι όχι. Για να έρθει μετά ο “έλεγχος” και να σου πει: ρίξε τόσα και θα καθαρίσω.

Παράδειγμα φρέσκο (Νόμος 4172/2013 όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 167/23-7-2013): Πότε ένα Φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος;

Όσοι μένουν πάνω από ένα εξάμηνο από 183 μέρες τον χρόνο στην Ελλάδα θα βιαστεί να απαντήσει όποιος κάτι άκουσε… Λάθος! Δείτε τη διατύπωση: “Ένα φυσικό πρόσωπο που έχει φυσική παρουσία στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα άνω των 183 ημερών εντός οποιασδήποτε δωδεκάμηνης περιόδου, αδιαλείπτως ή με διαλείμματα, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για το φορολογικό έτος στη διάρκεια του οποίου συμπληρώνεται η δωδεκάμηνη περίοδος”. Δηλαδή: μπορεί το 2012 να έχεις μείνει στην Ελλάδα 3 μήνες μόνο π.χ. Ιούλιο, Αύγουστο Σεπτέμβριο. Να φύγεις και να ξανάρθεις για άλλους τρεις το 2013: Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο. Επειδή από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013 είναι 12 μήνες, θεωρείσαι για το 2013 φορολογικός κάτοκος Ελλάδας!

Και πού είναι το φλου θα πείτε; Πονηρό είναι, αλλά σαφές. Χα! Αυτό είναι το άρθρο 2. Δεν διαβάσατε το 1: Ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας εφόσον (…) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του.

Απίστευτο! Τι θα πει, “κέντρο ζωτικών συμφερόντων”; Πώς μπορεί να αποδειχθεί και από ποιον πού βρίσκονται οι… κοινωνικοί δεσμοί; Πώς ορίζονται; Τι είναι οι προσωπικοί δεσμοί; Υπάρχει τέτοιος νομικός όρος; Μπορεί να μας πει κανένας; Εσύ λοιπόν ζεις στην Αμερική, έχεις έρθει μόνο για έναν μήνα και σε τσιμπάει ο έφορος λέγοντας: Άνοιξε την ατζέντα, άνοιξε το κινητό, να δω πόσα τηλέφωνα Ελλήνων έχεις και πόσα αλλοδαπών! Πού ζουν οι περισσότεροι φίλοι σου; Πού ζει το… αίσθημα; Πού ζει η φουκαριάρα η μάνα σου; “Είσαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας!” “Μα υπέβαλα δήλωση στις ΗΠΑ κε έφορε!” “Όχι! Εδώ έχεις τους προσωπικούς και κοινωνικούς δεσμούς σου!”

Μνημείο ηλιθιότητας; Ιερό τοτέμ βλακείας; Όχι βέβαια! Όλα τα λαμόγια που εξακολουθούν να συντάσσουν νομοσχέδια οικονομικού περιεχομένου γιατί ο Στουρνάρας έχει μαύρα μεσάνυχτα, σ’ αυτά τα φλου βασίζονται. Αυτά τρέφουν το συνάφι τους. Αυτά έχουν αναδείξει τη διαφθορά στη μεγαλύτερη μπίζνα εν Ελλάδι. Μόνο εκεί έχουμε ανάπτυξη. Μόνο εκεί πετύχαμε το θαύμα της μηχανικής: το πιο συμπαγές σύστημα στη χώρα – η διεφθαρμένη γραφειοκρατία – να στηρίζεται στα πιο φλου θεμέλια!

Θᾶνος Τζήμερος

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

0 thoughts on “Ὁ νομοθέτης ὁ Φλοῦ.

Leave a Reply