Ἰδοῦ ἡ λύσις γιὰ τὴν ἀντιμετώπισι τῆς πείνης!!!

Καὶ μὴ πετακτῇ κάποιος γιὰ νὰ ἰσχυρισθῆ πὼς αὐτὲς εἶναι συνήθειες ἄλλων λαῶν, διότι θὰ ἐκνευρισθῶ.
Ἐὰν αὐτοὶ τρέφονται, μὲ αὐτὸν τὸν τρόπο, τότε μποροῦμε κι ἐμεῖς νὰ τραφοῦμε!!!
Ἀφθονία ἔχουμε…
Εὑρηματικότητα ἔχουμε…
Φαντασία ἔχουμε…
Ὥρα λοιπὸν νὰ πιάσουμε τὰ κατσαρόλια, τὰ τηγάνια τὶς κουτάλες καὶ νὰ ξεκινήσουμε τὴν μαγειρική…

Η εντομοφαγία εισβάλλει στην υψηλή κουζίνα της Ευρώπης

Ὀλο και περισσότεροι δοκιμάζουν να φάνε ακρίδες, μυρμήγκια και τριζόνια

Σκορπιοί…τηγανητοί. Διατίθενται επίσης πιο «προχωρημένα» πιάτα, όπως «ακρίδες με αυγά ορτυκιού» ή «σκαθάρια με παντζάρι και λάδι τρούφας».

Η υψηλή γαστρονομία των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Γηραιάς Ηπείρου εμπλουτίζεται τα τελευταία χρόνια από μία κυρίως ασιατική συνήθεια: την εντομοφαγία. Ολο και περισσότεροι Ευρωπαίοι δοκιμάζουν να φάνε ακρίδες, μυρμήγκια και τριζόνια. Πολλά «εντομοφαγικά» εστιατόρια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στη πρωτεύουσα της διεθνούς γαστρονομίας, στο Παρίσι, ενώ παρόμοια εστιατόρια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, το Βερολίνο και την Κοπεγχάγη.
Στη Νίκαια της Κυανής Ακτής, ο σεφ του εστιατορίου «Αφροδίτη» Νταβίντ Φορέ -που έχει και ένα αστέρι Μισλέν- σερβίρει ήδη από τον Απρίλιο ένα αμιγώς εντομοφαγικό μενού που συνδυάζει μεταξύ άλλων, το φουά γκρα με τα… τριζόνια.

Πριν από λίγες εβδομάδες άνοιξε στην Μονμάρτρη της γαλλικής πρωτεύουσας το εστιατόριο Le Festin Nu («Το Γυμνό Γεύμα» από το διάσημο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αμερικανού Γουίλιαμ Μπάροουζ), όπου οι πελάτες εχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα με βάση τα έντομα, όπως «σκαθάρια με παντζάρι και λάδι τρούφας», «σκορπιούς με πιπεριά και μαύρο σκόρδο» ή «ακρίδες με αυγά ορτυκιού». Ο σεφ του εστιατόριου, Ελι Νταβιρόν μιλάει για «τρεις κατηγορίες πελατών που προσέρχονται στο Le Festin Nu: αυτοί που θεωρούν τα έντομα αηδιαστικά και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να τα δοκιμάσουν, αυτοί που δοκιμάζουν μεν, αλλά δεν ενθουσιάζονται από την εμπειρία και, τέλος, όσοι γεύονται έντομα και κατόπιν θέλουν να παραγγέλλουν μόνο τετοια εντομοφαγικά πιάτα».

Ταυτόχρονα, «τρέχουν» ήδη πολλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την εντομοφαγία. Πριν λίγο καιρό άνοιξε το Διεθνές Κέντρο Εντόμων (IIC) στην Ολλανδία που συγκεντρώνει 15 εταιρίες και πανεπιστήμια τα οποία ασχολούνται με την παραγωγή εντόμων για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση, ενώ στη Γαλλία δύο εταιρίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο την ανάπτυξη ενός εντομολογικού διυλιστηρίου με στόχο να παράξουν τροφή για ιχθυοτροφεία και ορνιθοτροφεία με βάση ένα μείγμα από αλεύρι και έντομα. Ο ίδιος ο ΟΗΕ, μέσω του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, είχε με έκθεση του το Μάιο ενθαρρύνει τη βρώση εντόμων, δίνοντας μάλιστα κατάλογο με 1.900 βρώσιμα είδη, ώστε να καταπολεμηθεί η πείνα στην υφήλιο.

Τὶς κατσαρίδες δὲν βλέπω κι ἀνησυχῶ.
Κι ἔχουμε ἀφθονία ἀπὸ αὐτές…
Ἀλλὰ δὲν σκάω…
Θὰ τὶς μετατρέψουμε ἐμεῖς σὲ ἔδεσμα…

Τί; Δέν συμφωνεῖτε; Μὰ εἶναι τῆς μοδός!!! Τί ἐμεῖς θά μείνουμε πίσω; Ἔ;
Καλά… Ἐὰν θὰ πέσῃ ἡ πείνα, ποὺ θὰ πέσῃ, θέλω νὰ μετρήσουμε τὶς κατσαρίδες, τὶς ἀράχνες, τὰ σκαθάρια ποὺ θὰ τρῶμε ἡμερησίως.
Σκέπτομαι μάλιστα νὰ κάνω καὶ διαγωνισμό…
Κάθε πρώτη τοῦ μηνός, ὅποιος θὰ ἔχῃ καταφέρῃ νὰ μαζέψῃ καὶ νὰ φάῃ τὰ περισσότερα ἔντομα, ἀποδεδειγμένα ὅμως, θὰ λαμβάνῃ δῶρο ἕνα γεῦμα μὲ κατσαρίδες…

Τί λέτε;
Δέν εἶναι καταπληκτική ἰδέα;

Φιλονόη

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply