Ὑπερφορολόγησις – Τὸ ψέμμα τοῦ Στουρνάρα

Το ονομάζω «ψέμμα» επειδή αν δεν είναι ψέμμα που το είπε εν γνώσει του, αν δηλαδή το πιστεύει, τότε θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνος.

Αναφέρομαι στη δήλωσή του, για το ότι η Ελλάδα δεν είναι υπερφορολογημένη. Την ξανάκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο, είπε μάλιστα και ότι το συμπέρασμα βγαίνει από το πόσους άμεσους φόρους πληρώνουν οι Έλληνες σαν ποσοστό του ΑΕΠ.

Στην ουσία πρόκειται για διπλό ψέμμα, τριπλή προσπάθεια παραπλάνησης αν προτιμάτε.

1. Δεν πληρώνουμε μόνο άμεσους φόρους. Με ΦΠΑ 23% και με τόσα χαράτσια, για να μην αναφερθώ και στα όσα πληρώνουμε «υπέρ τρίτων», έχουμε ξεπεράσει κάθε άλλη χώρα της ΕΕ σε φόρους, και αυτό είναι κάτι που το έχουμε νοιώσει βαθιά όλοι μας.

2. Για να πληρώνεις περισσότερους άμεσους φόρους, πχ από τον Γερμανό, πρέπει να έχεις και μεγαλύτερο εισόδημα, ώστε να ανεβαίνεις και κλίμακα.

Το δεύτερο, θα το εξηγήσω με ένα απλό παράδειγμα:

Έστω ένας έμπορος, που αγοράζει κάποια προϊόντα προς 50.000 ευρώ, και το πουλάει προς 100.000 ευρώ. Για την απλότητα του παραδείγματος, ξεχάστε ΦΠΑ και οτιδήποτε άλλο, ας πούμε μόνο ότι έχει και 20.000 ευρώ γενικά έξοδα (νοίκια, ΔΕΗ, τηλέφωνα κλπ). Ο έμπορος αυτός, έχει καθαρό κέρδος 30.000 ευρώ, στο οποίο θα πληρώσει τον ανάλογο φόρο εισοδήματος (έστω 26%, δηλαδή 30.000Χ26% = 7.800). 

Όμως, ανάλογα με τις συνθήκες τις αγοράς, τα ίδια εμπορεύματα θα μπορούσαν να έχουν πωληθείς προς 120.000 ευρώ (το καθαρό κέρδος θα ήταν τώρα 50.000 ευρώ και ο φόρος 50.000Χ26% = 13.000). Θα μπορούσαν όμως να έχουν πωληθεί και προς 80.000 ευρώ, οπότε το κέρδος θα ήταν 10.000 ευρώ και ο φόρος 2.600.

Αν τώρα υπολογίσουμε τον (άμεσο) φόρο ως ποσοστό του τζίρου του, θα είχαμε στην πρώτη περίπτωση 7,8% (7.800 στις 100.000), στην δεύτερη περίπτωση (13.000 στις 120.000) και στην τρίτη περίπτωση (2.600 στις 80.000).

Το παράδειγμα είναι πολύ απλοποιημένο αλλά σαφές: Ο φόρος σαν ποσοστό του τζίρου εξαρτάται από τη κερδοφορία. Και αν δεν έχεις κέρδη, δεν υπάρχει καν φόρος.

Δεν αμφιβάλω ότι ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει πολύ καλά.

1. Πόσο έχει μειωθεί (λόγω της κρίσης) η κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων.

2. Ότι τα εισοδήματά μας είναι πολύ μικρότερα από άλλων Ευρωπαίων.

Ας μην συγκρίνει λοιπόν τι φόρο πληρώνει ο υπάλληλος του Lidl στην Ελβετία (με μισθό 3.900) με τον υπάλληλο της ίδιας εταιρείας στην Ελλάδα, γιατί τα νεύρα μας έχουν γίνει τσατάλια από τα χαράτσια και τους φόρους. Βούλωνέ το φίλτατε. Κρείττον σιγάν

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη χώρα που να φορολογούνται (για φόρο εισοδήματος μιλάω) ακόμη και αυτοί που έχουν μηδενικό εισόδημα, πχ ένας μακροχρόνιος και χωρίς δικό του σπίτι άνεργος (που πληρώνει φόρο, λόγω τεκμηρίου, επειδή κάποτε, όταν δούλευε, είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο).

Φώτης Σαραντόπουλος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

0 thoughts on “Ὑπερφορολόγησις – Τὸ ψέμμα τοῦ Στουρνάρα

Leave a Reply