Κύμα ὕψους ἑπτὰ μέτρων κατεγράφῃ στὰ Χανιά!

Ἑπτά μέτρων;
Ἐντός τοῦ Αἰγαίου Πελάγους; Ἀπό μόνον μία κακοκαιρία;
Δέν εἶναι πολύ περίεργον αὐτό;
Ἑπτὰ μέτρων κύμα σημαίνει μία διώροφος οἰκοδομή, περίπου, σὲ ὕψος.
Ἐὰν ἕνα, ἀκραῖο ὁπωσδήποτε, κύμα, παρουσιάζεται σὲ μίαν μόνον κακοκαιρία, τότε θὰ πρέπῃ ἴσως νὰ περιμένουμε πολλὰ ἀνάλογα, ἐντὸς τῶν ἐπομένων.
Ἐὰν μάλιστα συνυπολογίσουμε πὼς ἀναλόγου ὕψους κύματα δημιούργησαν εἰκόνες σὰν κι αὐτήν

τότε μᾶλλον τὰ δεδομένα ἐπὶ τοῦ πλανήτου ἔχουν ἀλλάξῃ κατὰ πολὺ καὶ εἶναι μὴ ἀναστρέψιμα.
Ἁπλῶς ἐμεῖς ἀκόμη δὲν θέλουμε νὰ τὸ ἀντιληφθοῦμε…
(Καὶ νὰ θυμόμαστε πὼς ἡ παραπάνω εἰκόνα εἶναι ἀποτέλεσμα κυμάτων ὕψους ἕξι μέτρων. Ὄχι ἑπτά..)

Ἕνα κύμα ὕψους ἑπτὰ μέτρων θὰ μποροῦσε, πάντα ὑπὸ ἀκραῖες καιρικὲς συνθῆκες, νὰ ἐμφανισθῇ σὲ περιοχὲς τοῦ πλανήτου τέτοιες, ποὺ νὰ τὸ δικαιολογοῦν. Δῆλα δή, ἀνοικτὲς θάλασσες, ὅπως γιὰ παράδειγμα οἱ περιοχὲς πέριξ τοῦ Εἰρηνικοῦ, τοῦ Ἰνδικοῦ ἤ τοῦ Ἀτλαντικοῦ Ὠκεανοῦ. Σὲ κλειστὲς θάλασσες, ὅπως ἡ Μεσόγειος, εἶναι κάπως πιὸ …σπάνια. Ἐκτὸς κι ἐὰν τὰ κύματα εἶναι στάσιμα, ὁπότε συζητᾶμε γιὰ συντονισμούς… Καταστροφικοὺς συντονισμούς…  (Μελετῆστε τὴν παρακάτω εἰκόνα… Λέει πολλά!)Ἄρα πλέον ἀναγνωρίζουμε τὴν παραδοχὴν τῶν ἐπιστημόνων, γιὰ τὴν μεγάλη καταστροφὴ ποὺ δύνανται νὰ ἐπιφέρουν, αὐτὰ τὰ κύματα. Τὰ ὁποῖα διαρκῶς …ψηλώνουν!!!
Τί νά σκεφθῶ λοιπόν;
Κι ἐπεὶ δὴ μέσα στὴν δημοσίευσιν διαβάζουμε πὼς θὰ φέρουν ἄμμο, ἀπὸ μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη, πρὸ κειμένου νὰ καλύψουν τὰ κενὰ ποὺ δημιουργοῦν τὰ κύματα, τότε τὸ πρόβλημα τῆς Σκωτίας εἶναι καὶ πρόβλημα τῆς Ἑλλάδος, ἀλλὰ κι ὅλου τοῦ πλανήτου.

Παραδείγματα;
Χιλή, Ἰούλιος 2013:

Κίνα,  Αὔγουστος 2013:

Ἰσπανία, μόλις πρὸ μερικῶν ἡμερῶν:

Τὰ πράγματα εἶναι πολὺ σοβαρά…
Πολὺ σοβαρότερα ἀπὸ ὅσο θὰ μπορούσαμε νὰ διανοηθοῦμε…
Κι ἀκόμη μόνον στὴν ἀρχὴ εἴμαστε.

Φιλονόη.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Κύμα 7 μέτρων!

» Μετρήσεις για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη διάβρωση των ακτώΚύμα ύψους ακόμα και 7 μέτρων(!) κατέγραψαν στον κόλπο των Χανίων οι κυματομετρητές του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η μέτρηση έγινε στη μεγάλη κακοκαιρία της 3ης Δεκεμβρίου στον κόλπο των Χανίων στο πλαίσιο της μελέτης που πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης για τη διάβρωση των ακτών.

Οι κυματομετρητές που έχουν τοποθετηθεί σε βάθος 20 μέτρων και σε απόσταση 1.500 μέτρων   από την ακτή, βρίσκονται σε τρία σημεία, ανοικτά του Κολυμπαρίου, του Γερανίου και του παλιού λιμανιού των Χανίων. «Στη μεγάλη καταιγίδα της 3ης Δεκεμβρίου είδαμε ότι το maximum κύμα ήταν στα 7 μέτρα. Ήταν ένα μοναδικό κύμα. Από το κοίλο μέχρι την κορυφή του έφτανε τα επτά μέτρα, ενώ καταγράφηκαν και κύματα στα 4 και στα 3 μέτρα», εξηγεί ο υποψήφιος διδάκτορας Νίκος Μαραβελάκης, μέλος της ομάδας φοιτητών που εργάζονται σκληρά και με εξαιρετικά αποτελέσματα στη μέτρηση των κυμάτων.
Οι κυματομετρητές  καταγράφουν τα ρεύματα και τις μεταβολές στην επιφάνεια της θάλασσας. Από τα αποτελέσματα των ερευνών προκύπτουν οι ταχύτητες των κυμάτων και η κατεύθυνσή τους.
«Μετά από μετρήσεις τριών ετών βλέπουμε τον μέσο όρο της έντασης των κυμάτων, αλλά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα ακραία κύματα. Γιατί αυτά θα σου κάνουν τη ζημιά, τα κύματα στα 7 μέτρα. Είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε και το καταγράψαμε. Θέλουμε να δούμε σε τι έντασης άνεμο αντιστοιχεί αυτό το κύμα και να δούμε αν τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε αντίστοιχους ανέμους που να δημιουργούσαν αντίστοιχα κύματα», δηλώνει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου κ. Κώστας Συνολάκης.
Η ΒΥΘΟΜΕΤΡΗΣΗ
Με τις μετρήσεις των κυμάτων να έχουν ολοκληρωθεί αναμένεται η άφιξη του ωκεανογραφικού του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που θα προχωρήσει σε βυθομετρήσεις στον κόλπο των Χανίων.
«To ωκεανογραφικό θα κάνει τις μετρήσεις της άμμου για να δούμε που υπάρχει αρκετή ώστε με αυτήν να κάνουμε την αναπλήρωση της άμμου στην παραλία. Αυτό είναι μονόδρομος γιατί η άμμος στην παραλία δεν θα αναπληρωθεί μόνη της, χρειάζεται η παρέμβασή μας. Θα δούμε πόσο γρήγορα φεύγει η άμμος και το ωκεανογραφικό θα μας δείξει πού θα βρούμε μεγάλες ποσότητες. Στη συνέχεια με αντλία θα μεταφέρουμε την άμμο στην παραλία όπου χρειάζεται επαναδημιουργώντας την», επισημαίνει ο κ. Συνολάκης.
Οι φοιτητές έχουν ξεκινήσει να κάνουν μετρήσεις από το 2010 με πολύ καλά αποτελέσματα αναφορικά με τη συμπεριφορά των κυμάτων στον κόλπο των Χανίων.ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ
Ξεχωριστή δουλεία έχει κάνει το Εργαστήριο για την παραλία του Κουμ Καπί στην οποία επίσης παρουσιάζεται πολύ μεγάλη διάβρωση. «Για να έχουμε και πάλι την παραλία που βλέπουμε ότι υπήρχε στο παρελθόν σε καρτ ποστάλ θα πρέπει να φέρουμε άμμο μέσα από τη θάλασσα δημιουργώντας έναν “προφυλακτήρα” ώστε η θάλασσα να μην υποσκάπτει το έδαφος και να μην προχωρά η διάβρωση. Ηδη οι φοιτητές μας, πέρα από τον κυματομετρητή, έχουν προχωρήσει σε βυθομετρήσεις προκειμένου να είμαστε σε θέση να ξέρουμε ακριβώς τι ποσότητες άμμου απαιτούνται», τονίζει ο κ. Συνολάκης.

φωτογραφίες ἀπὸ ἐδῶ, ἐδῶ κι ἐδῶ.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply