Λευκές ἑβδομάδες;

Ὄχι μὲ πρωτοβουλία ξενοδόχων, ἀπλῶς ἦταν οἱ ἀναμενόμενοι νὰ συμφωνήσουν. Ἡ πρωτοβουλία ἦταν ἀπὸ τὰ εὐρωλαμόγια καὶ ἀφοροῦν εἰσαγωγὴ παντελῶς ἀσκόπων καὶ ἀχρήστων συνηθειῶν ποὺ δὲν ἔχουν κανένα ἀπολύτως νόημα στὸν νότο. Εἶναι σὰν νὰ λέω ἐγὼ ἐδῶ στοὺς Φινλανδοὺς μὴν ἀνοίγετε τὰ σχολεῖα τὴν 2η ἑβδομάδα τοῦ Αὐγούστου, ἀλλάξτε το γιὰ νὰ πηγαίνετε περισσότερες διακοπὲς γιὰ ….κολύμπι καὶ θαλάσσιο σκί στὴν χώρα σας.
(τὸ καλοκαίρι ἔχει ἤδη τελειώσει ἀρχὲς Αὐγούστου)

Θὰ μὲ περνοῦσαν γιὰ τρελλό…

Φρούριον

Οι σκιέρ του μέλλοντός μας

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

ταν μια χώρα έχει αποφασίσει να προοδεύσει, όταν οι πολιτικοί της ταγοί ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, όπως ο Βοναπάρτης τις θέσεις του πυροβολικού ξημερώματα στο Αούστερλιτς, καμία τροχοπέδη δεν υπάρχει περίπτωση να την εμποδίσει. Ως εκ τούτου, δύο ολόκληροι υπουργοί, ο της Εθνικής Παιδείας και η του επίσης εθνικού Τουρισμού, την Παρασκευή θα αποφασίσουν εξ αδιαιρέτου για τη «λευκή εβδομάδα» που θα φέρει τη μαθητιώσα νεολαία πιο κοντά στην πανάρχαια παράδοση του τόπου, το σκι. Διότι, ως γνωστόν, και παρά τις επίμονες προσπάθειες Ελβετών και λοιπών ξενέρωτων αλπικών λαών να καπηλευθούν την ιστορία μας, αγώνες σκι καταγράφονται από τους αρχαιολόγους στις κορυφές του Ταϋγέτου, όπου και ευρέθη το πρώτο δωρικό πέδιλο. Υποθέτω δε ότι η «λευκή εβδομάδα» γίνεται στο πλαίσιο της σχολικής επιμόρφωσης, επισκέψεων μουσείων και σαλέ ανά την επικράτεια. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί και η πολιτική διορατικότητα του κ. Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος, αντί να χτίσει αυθαίρετο πάνω στο κύμα, ως είθισται, ανήγειρε παραδοσιακό σαλέ στα ιστορικό Μεγάλο Χωριό της επίσης ιστορικής Ευρυτανίας. Πόσα έχουν να μάθουν οι μαθητές που θα το επισκεφθούν κατά τη διάρκεια της «λευκής εβδομάδος», τι έχουν να ακούσουν τα απονήρευτα αυτάκια τους και ποιες εντυπώσεις θα αποκομίσουν από την προσωπικότητα του οραματιστή επιχειρηματία, υποθέτω ότι θα το μάθουμε από τις εκθέσεις που θα γράψουν αμέσως μετά, για να προλάβουν τις πασχαλινές τους διακοπές. Ειρήσθω εν παρόδω, δεν αντιλαμβάνομαι τα κακεντρεχή σχόλια όσων κατηγορούν τον άδολο πανδοχέα για τις επιδοτήσεις. Ο άνθρωπος πάντα ευρωπαϊστής ήταν και πάντα υποστήριζε με πολιτική παρρησία και όση ευφυΐα μπορεί να διαθέσει ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη.

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα ποσότητας σχολικών ωρών. Αν τη «λευκή εβδομάδα» την παραχωρούσαν τα σχολεία για επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, βιβλιοθήκες, εκθέσεις, συναυλίες ή διαλέξεις, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Προ ετών, το αείμνηστο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με τον Γιάννη Μπουτάρη είχαν προσπαθήσει να πείσουν το υπουργείο να αφιερώσουν τα σχολεία ένα πρωινό για να επισκεφθούν τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου. Εννοείται δεν δόθηκε συνέχεια. Θα μου πείτε, τώρα η χώρα βαδίζει στη λεωφόρο της Ανάπτυξης, όλα τα άλλα προβλήματα της εκπαίδευσης έχουν λυθεί, το Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργεί απρόσκοπτα, οπότε και το αρμόδιο υπουργείο μπορεί να διευρύνει τον ορίζοντα των δραστηριοτήτων του. Και να διδάξει στα παιδιά πώς θα συμμετάσχουν στις προσπάθειες για την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας πριν ακόμη γίνουν φοιτητές. Το γελοίον του πράγματος είναι ότι η νέα εκπαιδευτική επανάσταση γίνεται με πρωτοβουλία ξενοδόχων. Και το γελοιωδέστερον είναι ότι το υπουργείο Τουρισμού ανακαλύπτει στην πρόταση μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τονώσει τον χειμερινό τουρισμό. Ο υπαρκτός σοσιαλισμός καλά κρατεί. Εκεί έστελναν τους κομσομόλους στις παρελάσεις, εδώ στέλνουμε τα παιδιά στα σαλέ για να κινήσουμε την αγορά. Γιατί όχι και στρατιωτικές μονάδες, σώματα ασφαλείας και ποδοσφαιρικούς συλλόγους; Υποθέτω ότι θα έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που δεν μπορούν να πάνε ούτε το καλοκαίρι διακοπές.

Δεν ξέρω τι θα αποφασίσουν οι στιβαροί εγκέφαλοι που μας κυβερνούν, την Παρασκευή. Αν η «λευκή εβδομάδα» θα παραχωρηθεί στους αναξιοπαθούντες ξενοδόχους ή αν δεν θα υπάρξει. Ομως, το ζήτημα δεν είναι εκεί. Το ζήτημα είναι ότι συζητούν στα σοβαρά το ζήτημα. Και πολύ θα ήθελα να άκουγα τα εκπαιδευτικά επιχειρήματα που θα ανταλλαχθούν στη συνάντηση κορυφής. Ποιος θα πρωτοφροντίσει τους σκιέρ του μέλλοντός μας;

καθημερινή

εἰκών

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply