Οἱ ἔρευνες γιὰ τοὺς ὑδρογονάνθρακες πίσω ἀπὸ τοὺς σεισμούς.

Οἱ ἔρευνες γιὰ πετρέλαιο ἀλλὰ καὶ ἡ ἐξαγωγὴ τοῦ πετρελαίου ἔχουν σχέση μὲ σεισμικὴ δραστηριότητα.
Ἴσως αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος ποὺ ὁ σεισμὸς στὴν Κεφαλλονιά…
…ἔπρεπε νὰ περάσῃ στὰ ψιλὰ καὶ να μὴν δοθῇ μεγάλο βάρος.

«Σίγμα»

ΤΑ ΝΕΑ:
«Οι πιο πυκνές γραμμές καταγραφής σεισμικών «τραβήχτηκαν» στο Βόρειο Ιόνιο, στα ανοικτά της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς έως και τα χωρικά ύδατα με Ιταλία, και στον ευρύτερο Κόλπο της Κυπαρισσίας έως και τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Μεγάλης έκτασης, αν και όχι τόσο πυκνές όσο στο Ιόνιο, είναι και οι γραμμές νότια της Κρήτης. Είναι ακριβώς οι περιοχές για τις οποίες πετρελαϊκές εταιρείες παρήγγειλαν στους Νορβηγούς να διεξαγάγουν επιπλέον έρευνες.»

Κάλεσμα σε ισραηλινές εταιρείες για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη

Πρόσκληση σε ισραηλινές πετρελαϊκές εταιρίες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η Ελλάδα το 2014 για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, απηύθυνε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Στο τραπέζι των ελληνο – ισραηλινών συνομιλιών τέθηκαν επίσης, συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας προς την Ε.Ε., αλλά και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν ενεργειακά αποθέματα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με το Ισραήλ στην εκμετάλλευση και μεταφορά των αποθεμάτων. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν μαζί να γίνουν ένας φάρος ελπίδας για όλα τα έθνη και όλους τους λαούς της περιοχής», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τα επενδυτικά σχέδια που εξετάζονται για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στο Ισραήλ, προβλέπουν την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ως την Κρήτη και από εκεί η πρώτη εναλλακτική χάραξη συνεχίζει προς Βορρά και συνδέεται με τον κάθετο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας για την τροφοδοσία των Βαλκανίων.

Η δεύτερη κατευθύνεται μέσω Αδριατικής προς Ιταλία η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά ισραηλινού αερίου. Σε ό,τι αφορά δε τον ηλεκτρισμό το έργο που συζητείται αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 2000 μεγαβάτ που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Πρόκειται για επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ για τον αγωγό και 3,5 δισ. για το υποθαλάσσιο καλώδιο.

Η ισραηλινή πλευρά ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του αγωγού από κοινοτικά κονδύλια ενώ για την ηλεκτρική διασύνδεση συζητήθηκε η προοπτική συμμετοχής και ιδιωτικών εταιριών στη χρηματοδότηση του έργου.

«Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και οδεύσεις για την κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος υπέγραψε κοινή δήλωση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, υπουργό Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων Σιλβάν Σαλόμ για τη συνεργασία των δύο χωρών στην αξιοποίηση και την εξερεύνηση φυσικών πόρων στη λεκάνη της Μεσογείου.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε με τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας αποτελεί συνέχεια του τριμερούς μνημονίου» που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο στη Λευκωσία, σημείωσε ο υπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πλέον έχουν τεθεί οι βάσεις για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ «ώστε οι τρεις χώρες να αποτελέσουν μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης».

Η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί  επισφραγίζει τη βούληση των δύο πλευρών για συνεργασία, μεταξύ άλλων:

  • Στην αξιοποίηση και την έρευνα φυσικών πόρων στη λεκάνη της Μεσογείου.

  • Στη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης.

  • Στις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.

  • Στη συνεργασία εταιριών του ιδιωτικού τομέα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια και κατοικίες.

  • Στην κατασκευή έργων αφαλάτωσης νερού, ιδίως σε απομακρυσμένα νησιά, τομέας στον οποίο η Ισραηλινή πλευρά κατέχει σημαντική τεχνογνωσία.

τὸ χωνί

σχετικά

Μὰ καὶ βέβαια ἔχουν σχέσι οἱ γεωτρήσεις μὲ τοὺς σεισμούς!

 

Βρὲ βρὲ ποὺ τελικῶς οἱ σεισμοὶ δὲν εἶναι τυχαῖοι.

 

Ἀμφιλεγόμενη τεχνολογία γίνεται αἰτία σεισμῶν;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply