Αὐτὸ τὸ κράτος θέλει γκρέμισμα!!!

«Δημόσια» καὶ «δωρεάν» «παιδεία».

Διαβᾶστε γιὰ τὰ ὄργια στὸ ΑΠΘ.

Αὐτὸ τὸ κράτος, φίλες καὶ φίλοι, θέλει γκρέμισμα κυριολεκτικά!!!!
Κάθε λεπτὸ ποὺ περνᾶ, ἁπλᾶ κοστίζει ἐκατομμύρια πεταμένα καὶ κλεμμένα χρήματα στὸν Λεβιάθαν!!!

Εὐθύμης Μαραμῆς.

Πόρισμα-φωτιά του ΣΔΟΕ για το ΑΠΘ

Πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα όσον αφορά τη διαχείριση κονδυλίων προερχομένων από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαπιστώνει το πόρισμα το οποίο συνέταξε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Του Νίκου Ηλιάδη

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», το ΣΔΟΕ ολοκλήρωσε πριν από μερικές ημέρες τις πολύμηνες έρευνες τις οποίες διεξήγαγε σχετικά με υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης στο ΑΠΘ, έπειτα από μπαράζ αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων στον Τύπο. Το πόρισμα βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη στα χέρια του εισαγγελέα. Μια μέρα μετά οι πρυτανικές αρχές προχώρησαν σε εσπευσμένη αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της περιβόητης Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ (ΕΑΔΠ), τα πεπραγμένα της οποίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνών του ΣΔΟΕ. Όπως επανειλημμένως έχει αποκαλυφθεί στον Τύπο, μέσω αυτής της εταιρείας το Πανεπιστήμιο κάνει διάφορες δουλειές (εργολαβίες, αναθέσεις έργων, προσλήψεις εργολαβικών υπαλλήλων κ.ά.) παρακάμπτοντας ουσιαστικά τον έλεγχο του δημόσιου λογιστικού, αφού η ΕΑΔΠ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και κατά συνέπεια δεν υπόκειται στον ασφυκτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπόκειται μόνον στον τυπικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές, τα πορίσματα των οποίων εγκρίνει εν συνεχεία η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Τεράστια η ζημία
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, όλους τους προηγούμενους μήνες το ΣΔΟΕ προέβη σε εξονυχιστικούς ελέγχους όσων παραστατικών μπόρεσε να εντοπίσει στην ΕΑΔΠ, ενώ έλαβε καταθέσεις από στελέχη και εργαζόμενους της εταιρείας, από νυν και πρώην μέλη του δ.σ., αλλά και από τον νυν και τον τέως πρύτανη του ΑΠΘ καθώς οι εκάστοτε πρυτάνεις προεδρεύουν του δ.σ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πόρισμα του ΣΔΟΕ διαπιστώνει αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς από την έρευνα την οποία διεξήγαγε προέκυψε ότι η ΕΑΔΠ και κατά συνέπεια το Πανεπιστήμιο, ζημιώθηκε οικονομικά κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η έρευνα του ΣΔΟΕ εστιάστηκε κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των κυλικείων του Πανεπιστημίου, την ευθύνη των οποίων έχει η ΕΑΔΠ. Στο πλαίσιο της έρευνας του ΣΔΟΕ έγινε πριν από μερικές ημέρες κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του νυν πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΔΠ Γιώργο Καραγιάννη. Το ίδιο συνέβη και με τον τέως πρύτανη Αναστάσιο Μάνθο. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μάνθος δήλωσε στη «Θ» ότι αυτή ήταν η δεύτερη κατάθεσή του καθώς είχε δώσει και άλλη μια τον Απρίλιο του 2013. Ο τέως πρύτανης είπε ότι οι ερωτήσεις τις οποίες δέχθηκε αφορούσαν τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΑΔΠ και κυρίως τις ενέργειές της σχετικά με τα κυλικεία του Πανεπιστημίου.
Οι πρυτανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονταν τα κυλικεία τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωναν τα ενοίκια και με διάφορα ένδικα μέσα απέτρεπαν την έξωσή τους.

Το φιάσκο της αυτοδιαχείρισης
Οι σημερινές πρυτανικές αρχές θεωρούν ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους την αλλαγή καθεστώτος σε ορισμένα από τα κυλικεία του ΑΠΘ ,τα οποία από τους ιδιώτες πέρασαν σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει από την αλλαγή αυτή ποιος και τι ωφελήθηκε. Η «Θ» απευθύνθηκε επανειλημμένως στις πρυτανικές αρχές ζητώντας στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των κυλικείων, αλλά τα στοιχεία αυτά δεν δόθηκαν ποτέ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Πανεπιστήμιο απώλεσε μια σημαντική πηγή εσόδων καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις προηγούμενων πρυτανικών αρχών όπως τις κατέθεσαν στο ΣΔΟΕ, από τα ενοίκια των κυλικείων το ΑΠΘ εισέπραττε κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Τα χρήματα αυτά τα στερείται τώρα το Πανεπιστήμιο και επιπλέον επιβαρύνεται με τα ποσά για τις αναγκαίες εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης των κυλικείων και του εξοπλισμού τους. Επιπλέον άγνωστο παραμένει ποιος και με τι τρόπο προμηθεύει τα κυλικεία, ποιος διενεργεί τους ποιοτικούς ελέγχους για τα προϊόντα που πωλούνται, ποιος και με ποιο τρόπο επιλέγει το προσωπικό κ.ο.κ. Την εποπτεία επί των κυλικείων έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτης του κ. Μυλόπουλου, ο οποίος προσελήφθη επί θητείας των νυν πρυτανικών αρχών, στεγάζεται στο γραφείο του πρύτανη, αλλά αμείβεται από την ΕΑΔΠ. Το μόνο θετικό της αυτοδιαχείρισης είναι οι χαμηλότερες τιμές σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (καφές, τυρόπιτες κτλ.) σε σχέση με το παρελθόν, καθώς σε σχέση και με τα κυλικεία τα οποία διαχειρίζονται ιδιώτες.

Το κυλικείο της Βιβλιοθήκης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του ΣΔΟΕ είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΔΠ κ. Καραγιάννη, γεγονός που εξηγεί και την εσπευσμένη αντικατάστασή του από τον πρύτανη. Συγκεκριμένα, του καταλογίζονται ευθύνες για το ότι η ΕΑΔΠ δεν μερίμνησε ώστε να εισπραχθούν ενοίκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από κυλικεία που έχουν δοθεί σε ιδιώτες. Παράλληλα, δεν ελήφθη καμία μέριμνα ώστε να καταπέσουν οι εγγυητικές επιταγές έναντι των ανείσπρακτων ενοικίων.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κυλικείου της Βιβλιοθήκης το οποίο, λόγω της θέσης του (λειτουργεί σχεδόν επί 16ωρο ημερησίως) ήταν και το πλέον επίζηλο για τους ιδιώτες, έχοντας του υψηλότερους τζίρους και φυσικά και το υψηλότερο ενοίκιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν κοντά στα 25.000 ευρώ το μήνα. Κι όμως, το κυλικείο αυτό μετά το πέρας της περυσινής ακαδημαϊκής χρονιάς δεν ξανάνοιξε. Σύμφωνα με πηγή του ΑΠΘ, ο διαχειριστής του κυλικείου χρωστά ενοίκια σχεδόν ενός έτους (περίπου 300.000 ευρώ), αλλά και δεκάδες χιλιάδες ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2012 ο Τύπος είχε αποκαλύψει ότι ο κ. Καραγιάννης εκτός από διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΔΠ είναι και μέτοχος ενός από τα πλέον κεντρικά bar – restaurant στην παραλία της Θεσσαλονίκης, τον «Όμιλο».
Ωστόσο, στενό συγγενικό πρόσωπο του συνεταίρου του κ. Καραγιάννη στον «Όμιλο» συμμετείχε στην εταιρεία, η οποία διαχειριζόταν το κυλικείο της Βιβλιοθήκης. Εν ολίγοις, ο κ. Καραγιάννης συναλλασσόταν με επιχειρηματικό όμιλο, το πρωί ως εκμισθωτής του και το βράδυ ως συνεταίρος του.

Πώς εξανεμίστηκαν 27 εκατ. ευρώ
Μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ ξοδεύτηκαν τα τελευταία σχεδόν 6,5 χρόνια περί τα 27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 επί θητείας των νυν πρυτανικών αρχών. Σύμφωνα με πηγή του ΑΠΘ, επειδή το ταμείο της άδειασε, η ΕΑΔΠ προχώρησε πριν από μερικούς μήνες σε σύναψη δανείου άνω του ενός εκατομμυρίου από ιδιωτική τράπεζα.
Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από περίπου μια 15ετία και αντλεί τους πόρους της από την ενοικίαση των κυλικείων, τα οποία λειτουργούν στον χώρο του Πανεπιστημίου, τη διάθεση της αίθουσας Τελετών κ.ά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού της (περί τα 25 εκατ.) προέκυψε από την απαλλοτρίωση του αγροκτήματος της Γεωπονικής στην περιοχή του αεροδρομίου. Σύμφωνα με πρώην στελέχη της πρυτανείας «η εταιρεία ιδρύθηκε προκειμένου να γίνονται με μεγαλύτερη ευελιξία κάποια έργα και δράσεις και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας της γραφειοκρατίας». Και όλα αυτά επειδή η περιβόητη εταιρεία λειτουργεί εκτός δημοσίου λογιστικού, χωρίς δηλαδή έλεγχο από τον επίτροπο, παρά μόνο από ορκωτούς λογιστές. Όπως αναφέρει πρώην μέλος της διοίκησης της εταιρείας «με την πάροδο των ετών η εταιρεία εξελίχθηκε σε ένα παραμάγαζο καθώς δεν υπήρχε έλεγχος σκοπιμότητας αλλά ούτε και νομιμότητας των δαπανών, με έργα να γίνονται κατά το δοκούν, κατά βάση με απευθείας αναθέσεις χωρίς ούτε καν πρόσκληση ενδιαφέροντος». Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας δεν αναρτώνται ούτε στη «Διαύγεια» παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις του κ. Μυλόπουλου ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο. Βεβαίως, κατ’ έτος, και συνήθως εντός του καλοκαιριού, όλα τα πεπραγμένα της εταιρείας εγκρίνονταν -σχεδόν πάντα ομόφωνα- από τη Σύγκλητο. Όπως αναφέρει στη «Θ» μέλος της Συγκλήτου, «η διαδικασία της έγκρισης εκατοντάδων δαπανών πέντε ή και περισσοτέρων εκατομμυρίων δεν διαρκούσε περισσότερα από πέντε λεπτά». Ήταν σύνηθες μάλιστα το φαινόμενο σε αυτή τη συνεδρίαση τα τακτικά μέλη της Συγκλήτου να στέλνουν τους αναπληρωματικούς τους. Εξαίρεση αποτέλεσε η συνεδρίαση για τα πεπραγμένα του 2011, η οποία διήρκεσε αρκετές ώρες καθώς είχαν προηγηθεί τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα. Στην ίδια συνεδρίαση η Σύγκλητος απάλλαξε τα μέλη του δ.σ. της ΕΑΔΠ και από κάθε ενδεχόμενη ευθύνη για όσα έχουν γίνει, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων, τα αποτελέσματα της οποίας τα μέλη της Συγκλήτου έσπευσαν να προκαταλάβουν.

Τα φορτώνουν όλα στον Καραγιάννη
Σύμφωνα με πληροφορίες. οι περισσότεροι απ’ όσους κλήθηκαν να καταθέσουν στο ΣΔΟΕ έδειξαν ως υπεύθυνο αυτών των χειρισμών που ζημίωσαν το Πανεπιστήμιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΔΠ Γιώργο Καραγιάννη. Πανεπιστημιακή πηγή αποκαλύπτει στη «Θ» ότι λίγες ημέρες πριν από τον τελευταίο κύκλο καταθέσεων στο ΣΔΟΕ έγινε σε χώρο της πρυτανείας συνάντηση ορισμένων εκ των μαρτύρων, οι οποίοι συζήτησαν για την υπερασπιστική γραμμή που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Καραγιάννης δεν εκλήθη σε αυτή τη συνάντηση και όταν την πληροφορήθηκε, έγινε έξαλλος. Μετά την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον κ. Καραγιάννη, ο κ. Μυλόπουλος αποφάσισε να προχωρήσει αμέσως στην αντικατάστασή του, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι εκείνος δεν έχει καμμία απολύτως ευθύνη για τα υπό διερεύνηση ζητήματα. Έτσι συγκάλεσε εσπευσμένα το δ.σ. της ΕΑΔΠ, στο οποίο άλλωστε προεδρεύει, το οποίο ενέκρινε, έπειτα από εισήγησή του, την απομάκρυνση του κ. Καραγιάννη και την προσωρινή αντικατάστασή του από τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Νίκο Βαρσακέλη.

Τότε τον κάλυπτε
Ερωτήματα, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τον κ. Καραγιάννη όταν πριν από ενάμιση χρόνο είχαν αποκαλυφθεί στον Τύπο οι διάφορες συναλλαγές του με εργολάβους, προμηθευτές του ΑΠΘ και διαχειριστές των κυλικείων. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο τότε διευθυντής του καταστήματος «Λογότυπος» Γιώργος Δημητριάδης είχε προβεί σε έγγραφη καταγγελία προς τις πρυτανικές αρχές για τα έργα και τις ημέρες του κ. Καραγιάννη στην ΕΑΔΠ. Οι πρυτανικές αρχές επέλεξαν τότε να καλύψουν πλήρως τον κ. Καραγιάννη, απομακρύνοντας τον κ. Δημητριάδη, τον οποίο μάλιστα διέβαλαν κατηγορώντας τον για κακοδιαχείριση, κατηγορίες για τις οποίες όμως αθωώθηκε στο δικαστήριο.
Πρώην στρατιωτικός, ο κ. Καραγιάννης προσελήφθη ως διευθύνων σύμβουλος στην ΕΑΔΠ πριν από περίπου 15 χρόνια. Ήταν αυτός που έλυνε και έδενε για μια σειρά ζητημάτων σχεδόν στο σύνολο των θεμάτων τα οποία αφορούσαν την καθημερινή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Από τις εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης, τις κατασκευές, την κατασκήνωση της Καλάνδρας, ώς τη διαχείριση των χρυσοφόρων κυλικείων του ΑΠΘ. Έως και πριν από μερικές ημέρες, οπότε αντικαταστάθηκε, διατηρούσε άριστες σχέσεις με τις πρυτανικές αρχές, τις νυν αλλά και τις προηγούμενες.

Επιχειρηματίας με δανεικά
Όταν αποκαλύφθηκε στον Τύπο η συμμετοχή του στον «Όμιλο», θέλοντας να διαλύσει κάθε υποψία περί ανάμειξης της ΕΑΔΠ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, δεδομένου ότι τα εισοδήματά του από τη μισθωτή εργασία του ενδεχομένως να μη συνάδουν με τη συμμετοχή του σε ένα από πλέον πολυσύχναστα bar – restaurant της πόλης, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε τότε ότι «το 20% του ‘Ομίλου’ το αγόρασα συνάπτοντας καταναλωτικό δάνειο ύψους 60.000 ευρώ». Επιχειρηματίας του χώρου εστίασης και ψυχαγωγίας, στον οποίο είχε τεθεί τότε υπόψη αυτό το ποσό, είχε πει χαρακτηριστικά πως «με 60.000 ευρώ δεν μπαίνεις μέτοχος ούτε στις τουαλέτες του ‘Ομίλου’». Ο κ. Καραγιάννης είχε ερωτηθεί τότε και για το γεγονός ότι ο συνεταίρος του στον «Όμιλο» συνδεόταν συγγενικά με τον διαχειριστή του κυλικείου της Βιβλιοθήκης και είχε απαντήσει ότι το πληροφορήθηκε κατά την ημέρα υπογραφής των σχετικών συμβολαίων αγοράς του 20% του «Ομίλου»!
Ο κ. Καραγιάννης ρωτήθηκε και χθες από τη «Θ» σχετικά με την κατάθεσή του στο ΣΔΟΕ και το εκδοθέν πόρισμα. Επιβεβαίωσε τα περί της κατάθεσής του, αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Μακεδονία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply